Terkenal dengan sifatnya yang tahan lasak pada tahun 90-an dan awal 2000-an, telefon bimbit Nokia sinonim dengan fesyen dan budaya dekad sebelumnya. Ramai yang tidak tahub Nokia bermula sebagai sebuah syarikat kilang kertas di Finland pada tahun 1865.

Selama bertahun-tahun, Nokia telah mencipta banyak telefon bimbit yang telah membuka jalan untuk fungsi telefon pintar moden. Nokia juga banyak merevolusi penciptaan telefon pada peringkat awal dan berjaya menjadikan telefon kereta besar tahun 1980-an menjadi telefon mudah alih yang boleh dibawa ke mana sahaja.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kali ini, mari lihat 5 senarai telefon bimbit terawal keluaran Nokia.

5. Nokia 232 (1994)

nokia 232

Nokia 232 yang kompak ini mendapat status selebriti apabila watak Cher Horowitz menggunakannya dalam filem komedi 90-an "Clueless." Walaupun kecil dengan reka bentuk yang ringkas, 232 mempunyai masa tunggu 16 jam, cukup mengagumkan untuk telefon yang dipasarkan kepada pengguna biasa.

Ia memenangi beberapa anugerah untuk reka bentuk modennya. Seperti Cher Horowitz sendiri, 232 mempunyai pelbagai pilihan; ia datang dalam beberapa warna, termasuk kulit merah, biru dan kura-kura.

Frank Nuovo mereka bentuk 232 untuk Nokia. Dia mereka bentuk 232 untuk menjadi futuristik tetapi tetap sesuai dengan tradisi bentuk Nokia yang memfokuskan pada fungsi. Pada tahun 1995 Nuovo menyertai Nokia secara kekal dan menghabiskan masanya di antara Amerika Syarikat dan Finland.

4. Nokia 2110 (1994)

nokia 2110

Nokia 2110 merupakan permulaan penerokaan Nokia ke dalam dunia perniagaan, mereka bentuk telefon dengan reka bentuk profesional yang anggun yang membantu eksekutif sibuk mengekalkan jadual mereka melalui ciri baharu seperti pad nota, e-mel dan fungsi faks.

Ia adalah telefon mudah alih terkecil pada rangkaian GSM. 2110 memenangi anugerah telefon bimbit terbaik selama dua tahun berturut-turut dan terjual lebih 20 juta unit bersama-sama versi kedua, 2110i.

Ia juga merupakan telefon pertama yang menampilkan nada dering Nokia, walaupun ia hanya dibentangkan sebagai pilihan bersama-sama dengan lagu lain, dan bukannya sebagai nada dering yang telah ditetapkan.

3. Mobira/Nokia Cityman (1987)

Mobira/Nokia Cityman menggantikan bateri besar yang terdapat dalam model-model terdahulu. Walaupun masih besar mengikut piawaian moden, Cityman tidak mempunyai bateri berbentuk kotak atau beg sandang.

Cityman boleh mengendalikan panggilan yang berlangsung selama 50 minit dan mempunyai masa pengecasan selama empat jam. Ia pada asalnya dibuat untuk sistem telefon Nordic, tetapi Nokia menyesuaikan ciri-ciri Cityman kemudiannya untuk berfungsi di negara lain.

Ia lebih ringan daripada telefon Motorola, pesaing utama Nokia, dan mengikuti trend reka bentuk 80-an.

2. Mobira Talkman (1984)

Mobira Talkman merupakan langkah pertama Nokia ke dalam dunia telefon bimbit yang lebih praktikal. Dengan berat kira-kira 12 paun, telefon ini kurang rumit daripada telefon pendahulunya, Senator Mobira.

Ia juga direka bentuk untuk kegunaan di luar kereta, yang bermakna mereka yang perlu membuat panggilan atau dihubungi dengan cepat boleh berbuat demikian dengan mudah. Ia disertakan dengan pemegang dan sarung yang dilekatkan telefon dengan kord.

Penggunaan dan amalan telefon berbeza dari negara ke negara kerana ia berasal dari Finland di mana panggilan memerlukan telefon berupaya untuk mencapai jarak yang lebih jauh disebabkan populasi yang lebih kecil.

1. Mobira Senator (1982)

mobira senator

Mobira Senator ialah telefon Nokia yang pertama, walaupun ia lebih menyerupai radio daripada telefon biasa. Ia juga merupakan salah satu telefon mudah alih pertama di pasaran tetapi disyorkan untuk kegunaan dalam kereta kerana beratnya 22 paun. Ia tidak mempunyai banyak ciri selain panggilan keluar dan masuk.

Nama jenama Mobira muncul pada tahun 1979, selepas Nokia bergabung dengan sebuah syarikat elektronik bernama Salora. Dua tahun kemudian, pada tahun 1981, sistem telefon bimbit pertama Finland telah dilancarkan, dan Mobira bekerja keras membina telefon untuk rangkaian baharu.

Hari ini, Senator Mobira adalah salah satu telefon bimbit paling jarang ditemui yang pernah wujud. Perkara ini bukanlah menghairankan memandangkan telefon ini dilancarkan pada tahun 1982.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)