Samsung merupakan antara pengeluar telefon pintar popular masa kini. Selain syarikat teknologi dari Korea Selatan ini, syarikat-syarikat dari China juga turut berlumba-lumba menghasilkan pelbagai peranti dengan harga dan spesifikasi menarik, antara Huawei, Xiaomi, Mi dan banyak lagi.

Seiring dengan permintaan pasaran, Samsung boleh dikatakan agak kerap mengeluarkan model-model telefon baru jika diambil kira telefon flagship, premium dann model permulaan.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kali ini, mari kita lihat 5 model telefon awal yang dikeluarkan oleh pihak Samsung ketika dahulu. Jika dibandingkan dari segi spefisifikasi sahaja sudah begitu jauh bagai langit dengan bumi.

5. Samsung Vibrant

Samsung Vibrant secara rasminya dijual di pasaran pada Julai 2010. Ianya merupakan model pertama Samsung yang menggunakan sistem operasi Android, dikuasakan oleh Android 2.1 Éclair.

Walaupun Samsung Vibrant mempunyai beberapa kelebihan dan fungsi baru, ianya juga dilihat mengambil pendekatan kebelakang dalam beberapa aspek. Walaupun ia didatangkan dengan storan memori 48 GB dengan kad microSD 32 gig yang boleh anda pasangkan pada storan 16 gig telefon, Samsung mengeluarkan fungsi kamera menghadap hadapan yang popular dengan Galaxy S.

Antara ciri menarik yang didatangkan pada model ini termasuk kamera 5 megapiksel, LED dan keupayaan untuk menyokong video HD 720p.

4. Samsung Omnia SGH-i900

samsung omnia sgh i900

Samsung SGH-i900 juga dikenali sebagai Omnia I atau WiTu dan terbukti sebagai telefon pintar teratas pada zamannya. 

Telefon pintar Samsung ini dijual secara rasmi pada Disember 2008. Jualan telefon ini didahului oleh keluaran awalnya di Singapura pada awal Jun dan kemudian di seluruh Asia. Ia akhirnya tersedia di kawasan terpilih di Eropah sekitar Ogos tahun itu sebelum dijual di Amerika Syarikat pada penghujung Disember.

Telefon ini merupakan telefon yang memperkenalkan lampu LED dan didatangkan dengan panggilan telefon 3G dan hampir 7 jam masa bercakap pada 3G, bingkai kecil ini penuh dengan fungsi yang hebat. Sebahagian daripada siri Omnia Samsung, ia berdiri sebagai alat dengar utama, menjalankan Windows 6.1 Professional.

Model ini mempunyai kamera 5.0 megapiksel dengan fokus auto dan denyar LED. Selain itu, Samsung Omnia menyokong rakaman video resolusi VGA dengan kira-kira 20 - 25 bingkai/s. Kamera 3G menghadap hadapan Samsung Omnia mempunyai resolusi 0.3 megapiksel (VGA).

3. Samsung Instinct

samsung instinct 104

Samsung Instinct dijual pada Jun 2008. Dari segi kempen pemasaran, Samsung Instinct sangat agresif dalam membezakan dirinya daripada iPhone. Anehnya, ramai pengguna tidak memanggil ini telefon pintar sebaliknya, telefon dengan ciri dan keupayaan telefon pintar. 

Samsung Instinct dilengkapi dengan GPS, kelajuan data yang lebih pantas daripada pesaingannya, tangkapan/penghantaran video, dan juga siaran TV langsung, semuanya dimuatkan dalam peranti bersaiz bingkai 4.4 oz. 

Dalam salah satu daripada banyak iklan serangan Samsung yang menonjolkan iPhone, Samsung menyiarkan iklan sebagai treler filem olok-olok, menggunakan apa yang sesetengah orang percaya sebagai bahasa provokatif dan mengancam. Ini adalah salah satu daripada banyak iklan Samsung Instinctyang dikritik sebagai terlalu konfrontasi.

2. Samsung SGH-i607 Blackjack

samsung sgh i607 blackjack

Dilancarkan pada September 2006,  Samsung SGH-i607 Blackjack menggunakan sistem operasi Microsoft Windows Mobile 5.0. Samsung BlackJack mempamerkan papan kekunci QWERTY penuh, sambungan 3G, kamera 1.3-megapiksel dan juga Bluetooth.

Ramai pihak mengatakan terdapat banyak persamaan dari segi penampilan antara Blackjack dan Blackberry. Malah, kedua-dua telefon itu sangat serupa sehingga Blackberry memfailkan tuntutan mahkamah terhadap Samsung BlackJack yang berjaya sampai ke Mahkamah Persekutuan Amerika Syarikat, dengan menyatakan bahawa terdapat terlalu banyak persamaan dengan tanda dagangan Blackberry.

Sukar untuk mempertahankan Samsung mengenai perkara ini, terutamanya memandangkan mereka juga memulakan nama produk mereka dengan "Black" - kononnya untuk mengelirukan pengguna biasa.

1. Samsung SPH-i300

samsung sph i300

Samsung SPH-i300 ialah telefon Samsung tertua. Datuk kepada semua model telefon Samsung pada kini ini dijual pada harga $499 ketika mula dijual di pasaran pada Otober 2001. Telefon ini menggunakan sistem operasi Palm OS 3.5.

Walaupun sambungannya lemah dan kelajua melayari internet yang perlahan (hanya 14.4 kb/s), ianya tetap dianggap berbaloi pada zaman tersebut memandangkan saiznyz sudah cukup kecil dan boleh dibwa dalam poket berbanding telefon dari pengeluar lain yang sebesar batu bata.

Pada tahun 2001, kemunculan Samsung SPH-i300 dilihat satu kejayaan dan pencapaian yang besar kerana didatangkan dengan kesemua fungsi asas seperti jam, nota, buku alamat, dan juga salah satu permainan klasik kegemaran ramai, Tetris.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)