Di peringkat global, Amerika Syarikat menduduki tempat pertama apabila ia melibatkan Laporan Daya Saing Global. Namun, ia adalah satu-satunya kedudukan positif yang dipegang oleh Amerika Syarikat.

Apabila ia melibatkan kedudukan negatif, Amerika Syarikat cukup teruk dalam pelbagai senarai termasuklah kematian akibat senjata api hinggalah kepada Indeks Keamanan Global.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Bagi sebuah negara yang paling kaya di dunia, perkara ini dilihatkan sangat tidak wajar namun ia semakin berleluasa di Amerika Syarikat.

iluminasi.com kongsikan 5 masalah paling dahsyat yang berlaku di negara maju Amerika Syarikat.

1. Populasi penjara paling tinggi di dunia

populasi penjara tertinggi di amerika syarikat

Statistik ini diketahui secara meluas, tetapi kemungkinan besar kebanyakan rakyat Amerika Syarikat tidak menyedari betapa buruknya sistem undang-undang di negara ini.

Amerika Syarikat adalah negara dengan jumlah populari penjara tertinggi di dunia. Bagi setiap 100,000 rakyat AS, 724 daripadanya berada dalam penjara.

Jika melihatkan angka ini, anda mungkin tidak berasakan ia terlalu tinggi namun jika dibandingkan dengan negara paling ramai penduduk, China hanya mempunyai 118 orang di penjara daripada 100,000 rakyatnya.

Jumlah ini menjadi masalah yang lebih besar apabila diambil kira jumlah penduduk banduan di Amerika, iaitu sekitar 2,2 juta dan kadar kepenghunian penjara adalah pada 107.6%.

Ini bermakna penjara-penjara di AS terlalu padat dan tidak mencukupi untuk menempatkan jumlah penduduk yang setara dengan Macedonia.

Terlebih padat hanyalah salah satu daripada masalah yang dihadapi oleh banduan Amerika. Kebimbangan lain adalah hakikat bahawa lebih daripada 21% orang yang dipenjarakan tidak dihukum dengan jenayah, biasanya mengambil masa yang lama.

Sekiranya seseorang tidak mampu membayar ikat jamin, mereka terpaksa tinggal di penjara sehingga mereka dihukum, walaupun mereka akhirnya dibebaskan dari jenayah.

Ini pada dasarnya bermaksud bahawa semua orang tidak bersalah sehingga terbukti bersalah, Amerika Syarikat mempunyai lebih dari 460,000 orang yang tidak bersalah di penjara. 

2. Sistem penjagaan kesihatan yang sangat teruk 

masalah penjagaan kesihatan di amerika syarikat

Salah satu isu terbesar yang dihadapi Amerika Syarikat ialah sistem penjagaan kesihatan yang sangat teruk di mana orang ramai dikenakan caj beribu-ribu ringgit hanya dengan masuk ke dalam bilik kecemasan tanpa menerima sebarang rawatan.

Dari segi kedudukan, Amerika Syarikat berada di bahagian atas senarai dari segi perbelanjaan untuk penjagaan kesihatan.

Dan tanpa beberapa pembaharuan kerajaan yang serius di semua bidang insurans, bil, kos perubatan preskripsi, dan penjagaan jangka panjang, ia hanya akan menjadi lebih teruk.

Amerika Syarikat adalah sebuah negara di mana seseorang boleh menjadi muflis dan kehilangan seluruh simpanannya dengan jatuh sakit dan ia berlaku setiap  masa.

Istilah "KemuflisanPerubatan" telah menjadi perkara biasa dan 66.5% daripada kesemua kemuflisan berlaku akibat dari kos perubatan.

Hal ini sangat teruk sehingga mewujudkan situasi di mana orang ramai memilih untuk tidak mendapatkan rawatan kesihatan dan menikmati sisa-sisa hidup mereka, daripada berhadapan dengan masalah kewangan yang teruk yang mana hanya akan menyusahkan ahli keluarga.

Harga ubat preskripsi di Amerika Syarikat telah mendorong ramai untuk membeli secara haram dan membawa balik ubat yang serupa dari Mexico dan Kanada, dia mana ia jauh lebih murah.

Ia tidak terhad kepada ubat-ubatan, kerana sesuatu yang agak rutin seperti MRI dikenakan kos RM4,700 di Amerika manakala prosedur yang sama dicaj RM900 di Australia.

3. Hutang pengguna yang tak masuk akal

hutang pengguna di as yang teruk

Di Amerika Syarikat, sudah menjadi kebiasaan untuk membayar menggunakan kad kredit untuk hampir semua benda, tetapi penggunaan kad kredit tidak diterima secara meluas di tempat lain di seluruh dunia seperti di AS.

Sedekad yang lalu, anda tidak dapat membayar banyak barang menggunakan kad kredit di Jerman dan perkara yang sama berlaku kepada banyak negara Eropah dan Asia, walaupun ianya semakin popular.

Bagi rakyat Amerika, kredit dan hutang adalah satu cara hidup biasa.

Sebilangan besar budaya Amerika adalah pasaran kapitalis yang didorong oleh pengguna yang bermaksud bahawa rakyat Amerika suka membeli baranga, dan mereka sering melakukannya melalui beberapa bentuk kredit.

Kenapa tunggu untuk membeli komputer baru jika anda boleh membayarnya dengan faedah selama lima tahun yang akan datang?

Rakyat Amerika membeli satu barang diikuti dengan yang lain, sebelum menyedari apa yang mereka lakukan, mereka telah berhutang secara purata RM160,000 dan trend ini melihatkan peningkatan.

Jika anda mengambil purata dan faktor dalam populasi serta maklumat demografi, negara ini berhutang sekitar RM16,714,000,000,000 secara keseluruhan dalam semua bentuk hutang pengguna.

Jumlah itu termasuk hutang kad kredit, yang mempunyai kadar faedah purata 17.41%.

4. Senjata api pembunuh kanak-kanak Amerika Syarikat

undang undang senjata api amerika syarikat

Senjata api adalah satu masalah yang membimbangkan di Amerika Syarikat.

Walaupun terdapat banyak artikel dan perbincangan dalam talian mengenai baik dan buruk pemilikan senjata api, fakta yang paling mudah masih kekal iaitu lebih ramai kanak-kanak terbunuh di Amerika Syarikat disebabkan senjata api berbanding mana-mana tempat lain di dunia.

Statistik kematian kanak-kanak di Amerika Syarikat meletakkan senjata api sebagai punca utama kedua selepas kemalangan kereta dan di atas kanser.

Ya, memang benar bahawa kanser membunuh lebih sedikit kanak-kanak di AS berbanding senjata api.

Pada tahun 2016, 3,143 kanak-kanak meninggal akibat kematian yang berkaitan dengan senjata dan hanya sebilangan kecil yang datang dari kes tembakan di sekolah.

Apabila ia melibatkan kematian akibat senjata api secara keseluruhan, Amerika Syarikat berada di kedudukan lebih tinggi daripada Iraq, Afghanistan, Thailand, Kenya, dan banyak negara lain.

Sementara itu, jumlah kematian berkaitan dengan kereta adalah menurun, manakala kematian ganas berkaitan dengan senjata di kalangan kanak-kanak melonjak naik.

Pada 2016, 4% daripada kematian adalah disebabkan oleh tembakan tidak sengaja, 35% adalah bunuh diri dan 60% adalah dari kes pembunuhan.

Baki 1% tidak dikelaskan kerana ketidakpastian. Aspek yang paling menyedihkan tentang statistik ini sudah tentunya bahawa ramai kanak-kanak ini mungkin masih hidup jika senjata api tidak dibenarkan berleluasa di Amerika Syarikat. 

5. Gelandangan dan pembahagian kekayaan yang bermasalah

masalah gelandangan amerika syarikat

Tiada tempat tinggal adalah masalah yang berlaku di seluruh dunia, dan walaupun anda boleh menemuinya di negara-negara maju seperti UK dan Perancis, Amerika Syarikat adalah lebih teruk berbanding negara-negara Barat yang lain.

Sehingga 2018, kira-kira 0.17% penduduk Amerika tinggal di jalanan dan walaupun itu tidak kelihatan seperti banyak, ia berjumlah lebih daripada 553,000 orang.

Negeri dengan penduduk gelandangan paling ramai adalah California, New York, Florida, Washington, Oregon, dan Texas.

Secara kebetulan, kebanyakan negeri-negeri ini memiliki jumlah kepadatan populasi yang lebih tinggi, tetapi ia juga memiliki beberapa orang terkaya di AS dan di dunia.

Persoalan yang paling jelas adalah jika Amerika Syarikat adalah negara terkaya di dunia, mengapa begitu banyak orang tiada tempat tinggal?

orang kaya amerika syarikat

Ekonomi AS yang rumit tidak dapat memberikan jawapan yang mudah, tetapi terdapat perbezaan yang jelas antara orang terkaya dan orang-orang yang tidak mempunyai apa-apa.

Oleh kerana jumlah orang Amerika yang tersangat kaya kekal di tahap rendah, 1% dari rakyat Amerika yang kaya ini memegang 40% daripada jumlah kekayaan negara. 

Rujukan:

1. CNBC

2. USICH

3. CIA
Hakcipta iluminasi.com (2017)