Oleh pada 28 Jul 2017 kategori

Sebenarnya ramai antara kita meletakkan maklumat peribadi dan identiti di alam maya dalam bahaya sama ada secara sengaja atau tidak sengaja. Ini semua bergantung kepada tabiat melayari Internet setiap individu.

Menurut satu kajian yang dijalankan oleh laman web kewangan NextAdvisor, masih ramai yang memandang ringan perihal keselamatan dalam talian terutama sekali melibatkan media sosial.

BESARKAN TEKS     A-  A+

1. Guna semula kata laluan

Tinjauan yang dibuat itu mendapati 67% peserta menggunakan kata laluan yang sama untuk pelbagai akaun media sosial. Selain itu, 12% pengguna menggunakan kata laluan yang serupa bagi kesemua akaun online mereka. Manakala 31% responden pula mengatakan mereka tidak pernah langsung menukar kata laluan media sosial.

Sebenarnya ia adalah amat penting untuk menggunakan password berlainan bagi setiap akaun. Penggodaman dan kebocoran maklumat amat mudah terjadi dan sudah pasti anda tidak mahu penggodam memiliki kata laluan Facebook anda, apatah lagi akaun bank anda, bukan?

Kebiasaannya tetapan untuk memulihkan kata laluan mana-mana akaun adalah melalui akaun yang lain. Sebagai contoh, seorang penggodam mempunyai kata laluan Facebook anda yang juga merupakan kata laluan alamat e-mel utama anda. Dari e-mel tersebut, dia boleh menetapkan kata laluan yang baru bagi akaun-akaun perkhidmatan yang lain.

Oleh itu, gunakanlah kata laluan yang berlainan dan berbeza bagi setiap akaun. Kata laluan yang paling selamat harus mengandungi kombinasi huruf besar, huruf kecil, nombor dan simbol.

2. Menulis kata laluan

Ya, sememangnya sukar untuk kita hafal semua kata laluan apabila kita menggunakan kata laluan yang berbeza dengan kombinasi yang bercampur-campur. Jadi, ramai pengguna yang menyenaraikan kesemua kata laluan dalam buku nota dan seumpamanya -- terutama sekali mereka yang berusia 40 tahun ke atas.

Menurut NextAdvisor, kata laluan bertulis adalah selamat daripada penggodam alam maya tetapi masih terbuka untuk "kaki penyibuk" di rumah atau pejabat.

Selain itu, anda juga perlu mengambil kira risiko kehilangan beg yang menyimpan komputer dan juga buku nota terbabit. Dengan mudah si penyamun memperolehi segala kata laluan anda.

penggodam online kata laluan password fake profile

3. Berkongsi kata laluan

Suku daripada responden tinjauan mengaku berkongsi kata laluan dengan orang lain. Ini rata-rata adalah pasangan suami isteri, kawan karib ataupun ahli keluarga terdekat.

Kebiasaannya, ia tidaklah menjadi satu isu besar. Walau bagaimanapun, anda perlu ingat bahawa sesuatu perhubungan itu boleh menjadi tidak sehaluan. Sekiranya ditakdirkan anda berpisah dengan pasangan misalnya, ia boleh mendatangkan masalah kepada anda. Apatah lagi jika anda termasuk dalam kategori orang yang tidak pernah menukar kata laluan. Senang bekas suami yang gila talak itu nak stalk anda!

4. Mendedahkan lokasi melalui geotagging

Tahukah anda, ada hantaran di media sosial yang akan memberitahu lokasi anda secara automatik? Adakah memang anda berniat untuk mewar-warkan pada dunia di mana anda berada ketika anda memuatnaik status tersebut?

Tinjauan yang dibuat mendapati hanya 55% pengguna tidak membenarkan lokasi mereka didedahkan dalam status media sosial. Namun yang lebih membimbangkan, 6% daripada pengguna tidak mengetahui bahawa mereka boleh menukar tetapan tagging lokasi itu.

5. Tidak menggunakan tetapan privasi

Majoriti perkhidmatan media sosial kini membolehkan pengguna mengawal siapa yang boleh melihat profail, hantaran status atau aktiviti dalam talian mereka. Namun, masih ramai yang tidak berbuat demikian.

Salah satu risiko apabila membiarkan kesemua post anda dilihat oleh umum (set to public) adalah ia boleh menyebabkan data peribadi anda dicuri oleh orang yang tidak bertanggungjawab. Mereka mungkin akan mencipta akaun fake menggunakan gambar dan maklumat peribadi anda.

Yang lebih menakutkan ialah apabila mereka menggunakan akaun palsu ini untuk membuat kerja-kerja penipuan dan scamming. Tak pasal-pasal wajah dan maklumat peribadi anda pula yang diviralkan nanti!

Maka, jadilah pengguna online yang lebih bijak dan sentiasa berhati-hati ya.
Hakcipta iluminasi.com (2017)