Fesyen adalah konsep yang sentiasa berkembang dari semasa ke semasa dan sentiasa berubah mengikut peredaran zaman. Contohnya, lihat sahaja gambar lama zaman 80-an dan 90-an, mungkin kita tidak lagi melihat golongan masa kini menggayakan pakaian seperti zaman tersebut. 

Selama beratus-ratus tahun, teknik dan proses yang berbeza-beza yang digunakan untuk mencipta denim mempunyai kesan yang ketara ke atas penampilan dan rasa jeans hari ini. Mengenai sejarah jeans, kami pernah tulis dahulu dalam artikel Sejarah Seluar Jeans Yang Telah Menjadi Trend di Seluruh Dunia

BESARKAN TEKS     A-  A+

Pada masa kini, terdapat begitu banyak jenama jeans di pasaran daripada jeans yang dijual di pasaran sehinggalah kepada jeans dijual di butik yang harganya mencecah ratusan hinggan ribuan ringgit. Namun, tahukah anda apakah jennama jeans terawal di dunia?

5. Calvin Kleinn (1968)

calvin kleinn jeans

Mungkin ramai yang terkejut jenama ini muncul sebagai jenama ke 5 terawal yang mengeluarkan seluar jeans bukan? Malah, di Malaysia mungkin kita jarang atau tidak pernah melihat orang di luar sana menggayakan seluar jeans dari jenama ini.

Calvin Kleinn terkenal dengan gaya minimalis dan merupakan yang ditubuhkan di New York pada tahun 1968. Dengan bantuan hubungan Baron de Gunzburg, Calvin Klein menjadi terkenal dalam komuniti fesyen eksklusif New York walaupun sebelum pelancaran barisan jeans pertamanya membawa kejayaan komersial pertamanya.

Pada tahun 1970-an, lebih daripada 200,000 pasang seluar jeans telah dijual dalam satu minggu.

4. Wrangler (1947)

sejarah wrangler

wrangler terhasil apabila C.C. Hudson dan abangnya mengasaskan "Hudson Overall Company". Mereka tidak mengambil masa yang lama untuk mengalami ledakan jualan hasil daripada permintaan yang semakin meningkat untuk denim potongan cantik syarikat itu.

Syarikat itu diasaskan dengan matlamat untuk mencipta pakaian kerja yang berkualiti tinggi dan tahan lama untuk pekerja kereta api di pantai timur Amerika. Blue Bell Overall Company ialah nama baharu di mana syarikat itu dijenamakan semula selepas membina kilang pertamanya di South Elm Street. Selepas itu, syarikat itu mengasaskan Wrangler pada tahun 1947.

Persatuan Koboi Pro Rodeo Amerika secara rasmi menaja Wrangler pada tahun 1974. Semasa rodeo, koboi terkenal seperti Jim Shoulder mula memakai jeans, meningkatkan lagi populariti mereka.

3. Lee (1889)

jeans lee

Lee Jeans ialah jenama yang telah wujud selama beberapa dekad, dan sejarahnya bermula sejak tahun 1880-an. Henry David Lee mengasaskan Syarikat Lee Mercantile, yang menubuhkan perusahaan pembuatan dan peruncitan barangan halus di Kansas. Dia segera melihat keperluan untuk pakaian kerja yang tahan lasak. ,.

Sebagai satu bahagian pengiklanan, H.D. Syarikat Lee menghasilkan Buddy Lee. Buddy Lee yang asli dipamerkan di tingkap Gedung Serbaneka Syarikat Dayton di Nicollet Avenue di Minneapolis, Minnesota, berpakaian keseluruhann jenama Lee.

Untuk membangunkan, menghasilkan dan mengedarkan barangan berkualiti tinggi yang kelihatan cantik dan sesuai dengan lebih baik, Lee menyertai Kontoor Brands, salah satu syarikat pakaian gaya hidup global terkemuka. Ini telah membolehkan Lee memberikan kebebasan dan keselesaan kepada individu di seluruh dunia untuk meluahkan perasaan mereka.

2. Carhartt (1889)

carhartt

Carhartt Jeans telah wujud sejak tahun 1889. Hamilton Carhartt mencipta model perniagaan yang menekankan ketahanan berbanding gaya. Ini menyebabkan seluar jeans mereka dipakai oleh pekerja kereta api, antara profesion lain yang memerlukan penekanan pada keselesaan, kehangatan dan kefungsian.

Carhartt membangunkan pakaian untuk askar dan pekerja sokongan, pakaian untuk dan pakaian hutan untuk Marin di Pasifik semasa Perang Dunia II. Menariknya, semasa Perang Dunia I, Carhartt membekalkan tujuh pakaian seragam untuk tentera Amerika untuk membantu kerajaan.

Syarikat ini bermula dengan dua mesin jahit dan lima pekerja. Slogan pertama Carhartt ialah "Honest value for an honest dollar". Hari ini, pakaian Carhartt biasanya ditemui di tapak pembinaan, ladang dan ladang, antara tapak kerja yang lain. Di Malaysia, jenama ini boleh dikatakan jenama fesyen yang agak premium. 

1. Levi Strauss & Co. (1853)

levi strauss co

Levi Strauss & Co. ialah jenama jeans tertua di dunia, telah diasaskan pada tahun 1853 oleh Levi Strauss di San Francisco, California. Nama syarikat itu berasal dari pendatang Jerman bernama Levi Strauss, yang diberi kredit kerana mencipta seluar pertama yang kalis air dan tahan koyak dan calar.

Levi Strauss & Co. dan Jacob Davis membuat seluar buruh dengan rivet logam, yang kemudiannya dikenali sebagai "jeans biru" untuk menjadikannya lebih tahan lama untuk lelaki yang bekerja. Pada tahun 1873, mereka menerima paten A.S. untuk ciptaan "Peningkatan dalam Pembukaan Poket Pengikat" mereka.

Hari ini, Levi's telah berkembang menjadi jenama antarabangsa dengan produk yang terdiri daripada pakaian hingga barangan rumah dan segala-galanya di antaranya dan mereka masih membuat seluar jeans seperti yang mereka buat ketika mula-mula membuatnya.

Kredit:

  1. Business Insider
  2. Denim FocusHakcipta iluminasi.com (2017)