Rokok membahayakan kesihatan. Itu tidak perlu diperjelaskan lagi. Namun, kerana permintaan yang tinggi, banyak rokok yang diseludup masuk kerana harganya lebih murah kerana tidak membayar cukai.

Di Malaysia, kita banyak mengimport rokok dari luara negara. Namun, tahukah anda apakah jenama rokok terawal di dunia? Syarikat manakah yang mula-mula menjual rokok secara komersial?

BESARKAN TEKS     A-  A+

Di bawah ini merupakan 5 jenama rokok terawal yang dijual di pasaran dan masih lagi wujud di pasaran pada hari ini. Sesetengah daripadanya juga pernah masuk ke pasaran Malaysia. 

5. Sobranie - 1879

sobranie

Albert Weinberg dikreditkan telah memulakan perniagaan tembakau Balkan Sobranie pada tahun 1879. Pada mulanya, semua rokoknya dibuat secara manual mengikut cara pembuatan rokok Rusia.

Kerana tradisi dan budaya di sebalik Sobranie, ia dianggap sebagai rokok mewah untuk kebanyakan sejarahnya. Malah, Sobranie telah diterima pakai sebagai rokok pilihan pelbagai diraja, raja, dan elit di Eropah dan Rusia.

Sobranie datang dalam versi premium dan ditandakan dengan logo helang empayar Rusia. Pada 2004 dan 2005, Sobranie menaja Grand Prix Jordan. Japan Tobacco International merupakan pemilik terkini jenama rokok ini dan pasaran utamanya adalah England, Jerman dan Turki.

4. Benson & Hedges - 1873

benson hedges

Benson & Hedges, walaupun jenama British, dimiliki oleh Altria, sebuah konglomerat Amerika. Bergantung pada kawasan dijual, jenama rokok ini dihasilkan dan dipasarkan oleh syarikat yang berbeza seperti Philip Morris USA dan Rothmans.

Nama Benson & Hedges berasal daripada nama pengasasnya - Richard Benson dan William Hedges. Bagaimanapun, selepas kematian mereka, pemilikan akhirnya ditukar, tetapi nama jenama itu dikekalkan.

Benson & Hedges ialah jenama pilihan King George VI. Oleh sebab itu, jenama rokok ini menerima Waran Diraja pada tahun 1878 yang membolehkan jenama ini mengembangkan imej mewah di pasaran. Walau bagaimanapun, pada tahun 1999, Waran Diraja telah dibatalkan disebabkan oleh penurunan permintaan dalam keluarga diraja.

3. Lucky Strike - 1871

jenama rokok lucky strike terawal

Juga dikenali sebagai "luckies," Lucky Strike ialah jenama rokok Amerika yang dimiliki oleh syarikat British. Pada tahun 1930-an dan 1940-an, Lucky Strike dianggap sebagai jenama rokok paling popular dari segi jualan.

Pada mulanya, Lucky Strike mengeluarkan gula-gula kunyah tembakau, yang akhirnya menjadi rokok pada tahun 1900-an. Slogan utama Lucky Strike pada tahun 1917 ialah "Ia dibakar." Pada masa lalu, tembakau biasanya dijemur. Walau bagaimanapun, Lucky Strike membakar tembakau, yang mereka dakwa dapat meningkatkan rasa rokok itu.

Asa-usul nama Lucky Strike cukup menarik. Ia diilhamkan oleh usaha pemburuan emas pada masa lalu. Menurut statistik pada masa itu, hanya terdapat kira-kira empat pelombong daripada seribu yang akan mendapat emas yang benar-benar bernilai. Jadi, rokok Lucky Strike melambangkan betapa bertuahnya orang menghisap produk mereka.

Nota: Lucky (English) = Bertuah (BM)

2. Philip Morris - 1847

philip morris

Philip Morris mungkin jenama yang paling terkenal pada skala global. Ia bermula di England, United Kingdom, dan kemudiannya diperkenalkan di Amerika Syarikat di mana ia berkembang pesat.

Sehingga 2016, syarikat itu sudah menjual lebih daripada 36 bilion batang rokok di lebih 40 negara. Philip Morris hampir gulung tikar pada tahun 1950-an apabila orang ramai tidak lagi membeli jenama itu.

Walau bagaimanapun, itu berubah apabila Philip Morris mengubah pendekatan pembungkusan dan pengiklanan mereka. Daripada menekankan bahawa rokok mereka tidak menyebabkan kerengsaan, mereka menggunakan perkataan "kelembutan". Perubahan mudah dalam perkataan ini telah menyelamatkan syarikat.

1. Muratti - 1821

muratti 269

Muratti ialah jenama rokok tertua di dunia dan masih dijual sehingga kini. Rokok ini bermula di Istanbul, Turki, dan diasaskan oleh Basil Muratoglu, seorang ahli perniagaan tembakau Yunani.

Bagaimanapun, Muratoglu terpaksa memindahkan perniagaannya ke Eropah Barat selepas Empayar Uthmaniyyah memperoleh kawalan eksklusif dan pemilikan industri tembakau.

Terdapat tiga varian Muratti — Zaffiro, Chiaro, dan Rosso. Pembungkusannya yang tipis menjadikannya menonjol daripada jenama lain. Sebagai jenama rokok tertua hari ini, Muratti adalah lebih daripada sekadar jenama rokok, tetapi bukti hidup kepada kesukaan orang ramai terhadap rokok.
Hakcipta iluminasi.com (2017)