Oleh pada 16 Mar 2023 kategori

Sesetengah haiwan, seperti anjing, terkenal dengan deria yang kuat yang boleh mengesan banyak perkara dalam persekitaran yang tidak dapat dilihat oleh manusia.

Ditambah dengan fakta mereka sangat responsif terhadap latihan, orang ramai telah menemui banyak kegunaan untuk mereka, sama ada dilatih untuk mengesan dadah, bahan letupan, atau banyak perkara lain.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Tetapi satu lagi bidang penyelidikan terkini dan sangat menarik di mana haiwan digunakan ialah pengesanan penyakit atau, lebih khusus, pengesanan kanser. Anjing bukanlah satu-satunya haiwan yang menunjukkan potensi dalam usaha ini kerana terdapat haiwan lain yang berkeupayaan melakukannya.

Kali ini pihak Iluminasi ingin kongsikan beberapa haiwan atau binatang yang mempunyai kebolah unik mengesan pelbagai jenis penyakit pada manusia, daripada diabetes hinggalah kepada kanser.

1. Lebah - Mengesan diabetes

lebah kesan diabetes

Bukan haiwan mamalia sahaja yang mungkin dapat membantu manusia dengan pengesanan penyakit maut; serangga turut mempunyai kebolehan melakukannya. Lebah dilaporkan mempunyai deria bau yang sangat kuat sehingga mereka dapat mengesan walaupun hanya beberapa molekul bahan di dalam bilik, dan mereka telah pun digunakan untuk mengesan penyakit seperti TB dan diabetes.

Di samping itu, mereka boleh dilatih jauh lebih cepat daripada haiwan seperti anjing. Antena mereka membolehkan mereka mengesan bau tertentu dengan lebih tepat di antara campuran bau serentak, seperti yang berlaku dengan sampel nafas manusia.

Susana Soares, pereka produk Portugis, telah membangunkan peranti kaca yang dikenali sebagai "Bee's," yang membolehkan orang ramai bernafas dengan selamat ke dalam ruang yang mengandungi lebah, yang telah dilatih untuk bertindak balas kepada pengesanan bahan kimia tertentu.

2. Burung merpati - Mengesan kanser

Penyelidik di A.S. memutuskan untuk menguji sama ada merpati boleh mengesan kanser payudara daripada imej. Anehnya, mereka mampu melakukannya sebaik manusia! Dan haiwan ini mampu berbuat demikian walaupun mempunyai otak sebesar hujung jari.

Walau bagaimanapun, otak mereka agak kuat, terutamanya apabila ia berkaitan dengan imej. Mereka telah terbukti dapat mengingat sehingga 1,800 imej, dan mereka boleh membezakan antara orang, ekspresi muka, dan juga huruf dalam abjad.

Burung merpati dalam kajian kanser telah dilatih untuk membezakan imej mikroskop tisu kanser dan bukan kanser. Adalah dipercayai bahawa burung merpati boleh membantu untuk mengesahkan kaedah pengesanan kanser berasaskan imejj pada masa depan.

3. Semut - Mengesan kanser

Semut, seperti lebah, mempunyai antena yang sangat sensitif yang membolehkan mereka mengesan semua jenis bahan yang mengelak deria manusia. Seperti yang kita ketahui sekarang, bahan kimia tertentu yang dikeluarkan oleh tumor kanser boleh mempunyai bau yang tersendiri.

Walau bagaimanapun, nafas bukanlah satu-satunya pelepasan badan di mana bahan kimia ini mungkin muncul. Sebatian itu juga muncul dalam air kencing, dan pada tahun 2023, saintis mendapati bahawa semut sangat tepat dalam mengesan sebatian ini dalam air kencing tikus.

Adalah dipercayai bahawa semut boleh menawarkan cara yang lebih murah dan kurang invasif untuk mengesan kanser lebih awal. 

4. Cacing gelang - Mengesan kanser

kanser pancreatic

Cacing dalam penyelidikan ini adalah cacing gelang (roundworms) biasa yang, pada panjang 1mm kecil, jauh lebih kecil daripada cacing tanah yang mengunyah lumpur yang anda temui di taman anda.

Cacing gelang mungkin kurang berminat dengan lumpur, tetapi nampaknya mereka sangat berminat dengan sel kanser terutamanya apabila mereka lapar. Dalam eksperimen itu, saintis dari Korea meletakkan sekitar 50 cacing pada slaid mikroskop, bersama dengan sel manusia yang sihat dan sel kanser. Kira-kira 70% daripada cacing itu tertarik ke arah sel-sel kanser.

Walaupun tidak diketahui mengapa sel kanser secara konsisten menarik perhatian cacing, saintis mempunyai teori: Sel kanser mengeluarkan banyak molekul bau yang sama seperti epal busuk, sesuatu yang kita semua tahu menarik kepada spesies cacing lain.

Langkah seterusnya adalah untuk melihat sama ada mereka boleh mengesan kanser apabila dibentangkan dengan bahan seperti air kencing atau nafas dan bukannya dibentangkan secara langsung dengan sel kanser.

5. Kucing - Mengesan kanser

Pada tahun 2010, seorang wanita dari Franklin, Tennessee, melawat doktornya selepas lebam misteri muncul di dadanya di tempat kucingnya terus mengais dan menerkam pada petang sebelumnya. Dia mendapati ia adalah kanser payudara.

Setahun sebelumnya, sebuah cerita menjadi tajuk utama di Kanada di mana seorang lelaki dari Calgary mengesahkan bahawa kucingnya telah memaklumkannya tentang kanser paru-parunya dengan mencakar secara berterus kakinya di sebelah kiri.

Pemiliknya memuji kucingnya, Tiger, yang sebelum itu tidak begitu mesra, kerana telah menyelamatkan nyawanya. Walaupun belum ada kajian saintifik untuk membuktikan kucing mampu mengesan kanser, 2 peristiwa ini memberi gambaran kucing mempunyai kemampuan unik mengesan penyakit ini.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)