Kes-kes aneh berkenaan individu terutamanya lelaki yang memilih untuk mengadakan persetubuhan luar tabii dengan haiwan, walaupun jarang berlaku - pasti ada sekali dua dilaporkan media negara kita. 

Kes terbaru melibatkan seorang warga emas dari Kuala Kubu Bharu menggemparkan kita semua, setelah lelaki yang 'menjalinkan' hubungan aneh dengan seekor kambing betina didakwa di bawah seksyen 377 Kanun Keseksaan. Jika sabit kesalahan, lelaki itu boleh dipenjarakan sehingga 20 tahun, didenda juga disebat.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kita bernasib baik duduk di negara yang menjadikan tabiat luar tabii itu satu jenayah, kerana itu adalah sesuatu yang sepatutnya dilakukan manusia normal. Tetapi ada atau tidak negara yang membenarkan hubungan seksual manusia dan haiwan dalam aspek undang-undang? Ada.

1. Mexico

rakyat mexico

Kita mulakan senarai aneh kita dengan menceritakan berkenaan satu undang-undang aneh di Mexico.

Di sana wujud beberapa kawasan khas yang diistilahkan sebagai 'zon toleransi' atau zona de tolerancia sejak tahun 1918 di mana segala aktiviti gelap melibatkan pelacuran dan apa saja kelakuan seksual dibenarkan.

Dua daerah paling terkenal adalah Tijuana, yang terkenal sebagai destinasi pelancongan terkenal dunia serta sebuah kawasan kecil dinamakan Boystown, terletak di pekan Nuevo Laredo - tidak jauh dari sempadan negeri Texas, Amerika Syarikat.

Boystown terkenal bukan sahaja sebagai pusat aktiviti pelacuran di kalangan rakyat Amerika Syarikat, kerana reputasi Boystown bukan saja terhenti di situ. Salah satu tarikan utama Boystown yang sudah menjadi tradisi bagi mereka yang 'berani', adalah menyertai pertunjukan yang dinamakan sebagai The Donkey Show.

Pertunjukan tersebut adalah persembahan secara langsung di atas pentas di mana seorang wanita akan menjalankan persetubuhan secara terbuka dengan seekor keldai jantan untuk tontonan semua. Ramai yang pada awalnya gembira untuk melihat perkara sejijik itu, akhirnya pulang dengan rasa simpati serta mempersoalkan diri sendiri.

2. Finland

wanita finland

Ramai meletakkan negara Finland sebagai model pendidikan yang baik, tetapi tidak ramai yang secara terbuka mahu membicarakan sisi gelap negara itu.

Antara perkara paling aneh yang dibenarkan Finland dari segi undang-undang, adalah membenarkan hubungan seks di antara manusia dengan haiwan peliharaan mereka berlaku.

Ini bermakna di Finland, seseorang boleh bersetubuh dengan haiwan kesayangan mereka tanpa perlu rasa bimbang ditangkap.

Garis panduannya jelas; hubungan itu dibenarkan selagi mana ianya berlaku tanpa paksaan, maksudnya dilakukan secara rela agaknya. Seseorang individu tidak boleh menjalankan hubungan seks dengan haiwan peliharaannya sehingga menyebabkan kecederaan berlaku.

Undang-undang Finland pada asalnya melarang hubungan sebegini rupa dilakukan, tetapi pindaan pada tahun 1971 membenarkannya berlaku.

Alasan kerajaan Finland untuk membenarkannya mudah; kebenaran ini perlu bagi membolehkan mana-mana individu yang gagal mendapat pasangan atau hidup kesunyian mempunyai jalan pilihan bagi melampiaskan nafsu mereka secara selamat.

3. Hungary

hungary lelaki

Sehingga ke hari ini, hanya 3 negara Eropah sahaja masih membenarkan hubungan kelamin manusia dengan haiwan terus berlaku. Kami sudah menceritakan tentang Finland. Apa yang anehnya tentang Hungary?

Hungary merupakan antara negara paling lemah dari aspek undang-undang berkenaan perlindungan haiwan tidak mempunyai akta yang meletakkan apa saja perlakuan seksual melibatkan haiwan sebagai satu jenayah.

Anda boleh menyimpan dan mengedar video pornografi zoofilia secara terbuka tanpa ada sebarang tindakan boleh diambil kepada anda, di negara itu.

Bagaimanapun masyarakat Hungary memilih jalan lebih ekstrim, bergelar negara pengeksport terbesar dunia selain Brazil dalam penghasilan video-video lucah hubungan luar tabii di antara manusia dengan haiwan!

Hasil daripada industri itu jugalah industri gelap pusat-pusat pelacuran melibatkan haiwan dibuka bagi menampung permintaan yang ada. Antara haiwan yang sering dijadikan mangsa adalah kambing, kucing dan juga anjing.

4. Brazil

colombia lelaki

Setiap kali tiba musim kejohanan Piala Dunia, wajah gadis-gadis dari Brazil yang cantik hadir menyokong pasukan bola sepak mereka seringkali dikongsikan media.

Pasti agak memeranjatkan bukan sekiranya kami katakan hubungan lelaki dengan haiwan di Brazil adalah sesuatu yang sering dilaporkan.

Dalam satu kajian yang dijalankan di Brazil melibatkan 492 responden lelaki berusia di antara 18 sehingga 80 tahun, didapati lebih 35% daripada mereka mengakui pernah menjalinkan hubungan dengan haiwan.

Lebih malang, hasil daripada perlakuan mereka itu ramai di antara mereka telah mengalami masalah kanser zakar. Itu satu masalah besar di Brazil; kanser zakar akibat jangkitan seksual dengan haiwan!

Apa yang lebih mengejutkan? Kejadian hubungan kelamin di antara lelaki yang berjaya ditemuduga dengan haiwan seperti kuda betina, lembu, khinzir dan ayam (ayam pun mereka sapu!) biasanya dijalankan secara berkumpulan atau dalam bahasa mudahnya gangbang; menyebabkan transmisi jangkitan mudah berlaku sesama mereka. 

5. Colombia

budaya tradisi aneh masyarakat colombia

Sesuatu yang tak ramai tahu, di beberapa kawasan di Colombia - seks dengan keldai adalah satu tradisi biasa bagi sesetengah ahli masyarakat mereka.

Tradisi ini pula diajar oleh bapa kepada kanak-kanak lelaki bagi mematangkan mereka dari aspek seksualiti. 

Bagi penduduk di Tierra Baja, Cartagena, sebuah pekan pesisiran pantai di Colombia -seks dengan keldai merupakan satu lumrah biasa walaupun amalan ini dikecam hebat masyarakat Colombia lain.

Diajar kepada remaja lelaki sejak usia 13 tahun untuk mengelakkan mereka daripada terjerumus menjalankan kegiatan seks dengan wanita atau selalu melakukan onani akibat dorongan nafsu, penduduk di sana melihat hubungan seks dengan keldai sebagai satu alternatif yang lebih baik.

Ekoran daripada tradisi itu jugalah wujud pembekal-pembekal keldai yang akan menyediakan haiwan tersebut serta ruangan yang selamat, bagi membolehkan remaja-remaja tadi melampiaskan nafsu mereka.

Walaupun begitu, adalah menjadi satu kesalahan sekiranya ibu bapa memaksa anak-anak mereka melakukannya tanpa kerelaan anak mereka.

Dokumentari : tradisi pelik colombia

Ada juga pelanggan datang dari kalangan dewasa disebabkan oleh sudah terbiasa dengan 'kenikmatan' yang mereka rasai semasa kecil, yang dikatakan mampu membuat mereka ketagih serta sukar menjalinkan hubungan dengan wanita.
Hakcipta iluminasi.com (2017)