Untuk ke luar negara, dokumen paling penting selain tiket penerbangan anda adalah pasport anda. Tidak kiralah seberapa popular atau terkenalnya anda, sekiranya anda terlupa membawa pasport atau pasport anda telah tamat tempoh, anda tidak akan dibenarkan untuk menaiki pesawat.

Pasport ialah dokumen perjalanan rasmi yang dikeluarkan oleh kerajaan yang mengandungi identiti seseorang. Seseorang yang mempunyai pasport boleh melakukan perjalanan ke dan dari negara asing dengan lebih mudah dan mendapatkan bantuan konsulat di negara tersebut.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Pasport juga berfungs sebagai pengesahan identiti peribadi dan kewarganegaraan pemegangnya. Lazimnya pasport mengandungi nama penuh, gambar, tempat dan tarikh lahir, tandatangan, dan tarikh tamat tempoh pasport.

Walau bagaimanapun, terdapat tiga individu yang dikecualikan daripada peraturan ini? Mereka tidak memerlukan pasport untuk melancong ke mana-mana di dunia. 3 orang ini ialah Raja Charles III dari United Kingdom dan Maharaja Jepun Naruhito dan Maharani Masako. Sebelum Raja Charles III, keistimewaan ini dinikmati oleh Ratu Elizabeth II.

1. King Charles III

king charles iii

Tidak seperti ahli keluarga Diraja yang lain, dokumen, bukannya pasport, dikeluarkan atas nama Raja UK (atau Ratu). Ia menyatakan:

 "His Britannic Majesty's Secretary of State requests and requires in the name of His Majesty all those whom it may concern to allow the bearer to pass freely without let or hindrance and to afford the bearer such assistance and protection as may be necessary."

Terjemahannya: "Setiausaha Negara Kebawah Duli Yang Maha Mulia Britannic meminta dan menghendaki atas nama Kebawah Duli Yang Maha Mulia semua orang yang berkepentingan untuk membenarkan pembawa itu berlalu dengan bebas tanpa izin atau halangan dan memberi pembawa bantuan dan perlindungan yang mungkin diperlukan. "

Raja terbaharu United Kingdom, Raja Charles III, tidak mempunyai pasport. Mendiang Ratu Elizabeth II, ibu Raja Charles, juga tidak pernah memiliki dokumen perjalanan ini.

Mengikut norma yang diikuti oleh kerajaan UK, pasport British dikeluarkan atas nama raja; maka tidaklah perlu bagi raja untuk memilikinya. Bagaimanapun, semua ahli keluarga diraja yang lain, termasuk Permaisuri Camilla dan Putera William (pewaris yang jelas), perlu membawa pasport setiap kali mereka keluar dari Great Britain.

Tahun ini, set pertama pasport baharu telah dikeluarkan atas nama Raja Charles. Terdahulu, semua pasport di negara tersebut membawa nama Ratu Elizabeth.

2 & 3. Maharaja Jepun dan Maharani Jepun

maharaja jepun

Dalam kes Jepun, dokumen kementerian bertarikh 10 Mei 1971, memaklumkan bahawa adalah sangat tidak wajar untuk mengeluarkan pasport untuk Maharaja atau Maharani.

Dokumen itu juga menambah bahawa adalah sangat tidak wajar bagi Maharaja untuk menjalani prosedur imigresen atau visa menggunakan pasport sebagai warganegara biasa.

Bagaimanapun, menurut laporan, isteri Raja Charles, Permaisuri Camilla tidak mempunyai hak yang sama dan dikehendaki menyimpan pasport diplomatik. Dalam kes Jepun, pasport diplomatik dikeluarkan untuk ahli keluarga Imperial yang lain, termasuk putera mahkota dan puteri.

Bagi Maharaja dan Maharani Jepun, mereka hanya perlu mengemukakan dokumen kementerian semasa tiba di mana-mana negara. Kementerian Luar Jepun memaklumkan negara itu lebih awal tentang kedatangan Maharaja dan Maharani.

Kredit: 
Hakcipta iluminasi.com (2017)