Pernah tak anda rasa seperti mahu tinggalkan segalanya dalam hidup anda dan lari ke tempat yang baru dengan harapan segalanya akan menjadi lebih baik? Atau anda berasa terperangkap serta berasa seperti "dicekik" sehingga memaksa anda untuk melakukan perubahan dalam hidup.

Jika ya, ia adalah tanda-tanda bahawa jiwa anda sedang cuba untuk berkomunikasi dengan anda. Bunyi macam tak masuk akal tetapi itulah hakikatnya. Kerap kali kita terlibat dalam perkara yang tidak memberikan kebahagian dalam hidup tetapi melakukannya hanya untuk mengisi kekosongan hidup.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Ramai di antara kita sering memenuhi keinginan dan nafsu diri, namun mengabaikan kehendak jiwa yang mana jauh lebih penting dalam menjalani kehidupan yang bermakna. iluminasi.com ingin kongsikan 10 tanda-tanda bahawa jiwa anda semakin tenat dan hampir mati.

11. Tidak belajar dari kesilapan

tak belajar dari kesilapan tanda jiwa anda sangat tenat dan mati

Manusia sememangnya tidak lari daripada melakukan kesalahan. Malah, nenek moyang kita mempelajari cara meneruskan kelangsungan hidup daripada kesilapan yang dilakukan. Namun apa yang kebanyakan orang salah adalah apabila mereka tidak belajar dari kesilapan sendiri.

Jiwa anda mula untuk menjadi semakin teruk apabila anda mula untuk menyalahkan diri sendiri di atas kesilapan yang anda lakukan. Sebaliknya, apa yang boleh dilakukan adalah menerima kesalahan tersebut dan lihat apa yang boleh dilakukan supaya ia tidak diulangi lagi.

10. Kerap mencari alasan

kerap mencari alasan tanda jiwa anda sangat tenat dan mati

Anda rasa dengan rasa membuat alasan dapat membantu anda keluar dari situasi atau membuatkan anda kelihatan kurang bersalah. Namun sering kali membuat alasan meletakkan anda di dalam masalah yang lebih besar.

Badan dan jiwa anda mula berputus asa kerana letih untuk menjaga pembohongan anda. Apa yang terbaik boleh dilakukan adalah sekali lagi terima kesilapan anda dan tidak mencari jalan keluar yang mudah. Jiwa anda adalah suci, jangan hinanya dengan alasan dan pembohongan.

9. Takutkan masa depan

takutkan masa depan tanda jiwa anda sangat tenat dan mati

Masa depan adalah sesuatu yang tidak pasti dan walaupun kita sedar tentang perkara ini, namun kita cenderung untuk membiarkan minda kita mengembara ke tempat yang pelik dan fikirkan perkara-perkara yang buruk.

Ketika melakukan ini, kita lupa bahawa kita sebenarnya merosakkan jiwa kita dengan pemikiran negatif dan ketegangan akan terbina secara perlahan-lahan dalam diri, mengambil alih jiwa kita.

Daripada menghabiskan masa memikirkan perkara yang tak pasti di masa depan, adalah lebih baik untuk hidup di masa sekarang dengan gembira. Jiwa anda dilahirkan bebas dan tidak takut, jadi tugas anda untuk kekalkannya.

8. Tak mahu melepaskan masa lampau

tak melepaskan masa lampau tanda jiwa anda sangat tenat dan mati

Semua orang tahu bahawa kita tak boleh mengubah apa yang telah berlaku pada masa lalu dan walaupun fikiran anda menyedarinya, namun anda masih "tinggal" di masa lalu. Dengan berbuat demikian, anda sebenarnya melarang diri anda untuk bergerak maju dalam hidup.

Jiwa anda inginkan perubahan dan jika anda terus kembaali ke masa lalu, jiwaa anda akan terkurung oleh perkara-perkara yang harus dibenarkan untuk keluar dari hidup anda.

Jiwa anda tahu siapa anda dan masa lalu anda, biarkan ia bergerak ke hadapan.

7. Biarkan orang lain salahgunakan kebaikan anda

biarkan orang lain salahgunakan kebaikan anda tanda jiwa anda sangat tenat dan mati

Jika anda adalah salah seorang yang suka membantu orang lain tetapi sebagai balasannya anda diambil mudah oleh orang lain, ia bermakna tanpa disedari anda membiarkan perkara-perkara buruk menjejaskan jiwa anda.

Terutamanya apabila anda tidak mendapat respon yang diinginkan, jiwa anda menjadi sedih dengan memikirkan terdapat sesuatu yang tidak kena yang anda lakukan dan bukannya salah orang lain.

Jangan biarkan orang lain menggunakan anda atau kebaikan anda. Ketahui nilai diri anda dan belajar untuk hargai diri sendiri. Jiwa anda dapat merasakan ketidakadilan.

6. Melakukan sesuatu yang tidak memenuhi tujuan anda

melakukan sesuatu yang tidak memenuhi tujuan anda tanda jiwa anda sangat tenat dan mati

Ramai yang merasakan bahawa memperoleh wang yang banyak dan hidup dalam rumah mewah adalah satu-satunya yang diperlukan dalam kehidupan. Namun, semua ini mungkin kelihatan hebat dalam filem kerana pada hakikatnya, jiwaa anda mahukan sesuatu yang sama sekali berbeza dengan anda.

Jiwaa anda ingin melibatkan diri dalam sesuatu yang memberikan kegembiraan dan kepuasan. Jangan cuba terikat dengan rutin kerana ia merosakkan fungsi jiwa anda. Jadi seorang yang sukakan cabaran, bersikap spontan dan terbuka dengan perkara baru. Biarkan jiwa anda penuhi takdirnya.

5. Tak jujur kepada diri sendiri

tak jujur dengan diri sendiri tanda jiwa anda sangat tenat dan mati

Kerap kali kita mungkin melakukan sesuatu yang mana kita tidak berasa gembira disebabkannya. Ini mungkin disebabkan oleh beberapa sebab termasuklah tekanan rakan sebaya dan cuba untuk diterima oleh orang lain.

Apabila ini berlaku, anda sebenarnya tidak jujur terhadap diri sendiri. Cari sesuatu yang anda suka dan ia membuatkan anda sedar akan nilai kehidupan yang dilalui. Jangan biarkan orang lain yang menentukan diri atau kehidupan anda.

Jiwa anda dapat melihat melalui pembohongan terhadap diri anda, jadi jangan cuba menipu.

4. Berkata "Ya" apabila anda maksudkan "Tidak"

berkata ya bila anda maksudkan tidak tanda jiwa anda sangat tenat dan mati

Ia adalah dosa paling besar yang anda boleh lakukan terhadap diri sendiri dan jiwa anda harus menanggungnya. Apabila anda memutuskan untuk melakukan sesuatu yang pada hakikatnya anda tak mahu, anda sebenarnya mengurangkan nilai yang dikaitkan dengan anda dan kehidupan anda.

Perlu diingat bahawa jika anda rasakan anda tak mahu melakukannya, jadi jangan lakukannya kerana ia tidak akan mendatangkan kebaikan kepada hidup anda. Jiwa anda bertindak balas terhadap respon anda, jangan kecewakannya.

3. Masih berpegang kepada sesuatu yang tidak lagi memberi manfaat

masih berpegang kepada sesuatu yang tidak memberikan manfaat 11 tanda jiwa anda sangat tenat dan mati 400

Rasanya semua orang tahu betapa sukarnya untuk "move on" daripada sesuatu atau seseorang yang sangat bermakna dalam hidup kita. Walaubagaimanapun, apabila sesuatu perkara itu menjadi lebih menyakitkan dan merosakkan daripada memberi manfaat kepada kita, ia adalah tanda untuk anda melepaskannya.

Jangan berpegang kepada sesuatu yang tidak memberikan makna kepada hidup anda. Lepaskan, dan jiwa anda pasti akan memahaminya.

2. Tidak melepaskan orang toksik dalam hidup anda

tidak melepaskan orang toksik dalam hidup anda 11 tanda jiwa anda sangat tenat dan mati

Seperti perkara di atas, sangat sukar untuk mengucapkan selamat tinggal terutamanya kepada seseorang yang telah bersama anda untuk tempoh yang lama. Tetapi apabila seseorang itu kelihatan memberikan kesan negatif dalam hidup anda, sudah sampai masanya untuk membuka pintu keluar untuk mereka.

Jangan sesekali menjemput mereka yang anda fikir boleh mengurangkan nilai kehidupan anda. Jika anda berasakan seseorang itu harus pergi, jangan ragu-ragu dan lakukan sesuatu mengenainya. Semakin lambat anda selesaikannya, semakin terseksa jiwa anda.

Jika jiwa anda bencikan rasa toksik dalam diri anda, mengapa anda perlu tambahkannya melalui orang lain?

1. Tidak mencintai diri sendiri

tidak mencintai diri sendiri 11 tanda jiwa anda sangat tenat dan mati

Dan ini adalah perkara yang paling teruk dan dahsyat boleh dilakukan oleh seseorang terhadap diri sendiri. Jika anda tak belajar untuk mencintai diri sendiri, jiwa anda akan mula putus asa dengan diri anda tanpa rasa ragu.

Mungkin anda tak menyedari namun hakikatnya, jiwa anda mahukan cinta dan perhatian daripada anda. Dan jika ia tidak menerima apa yang diinginkan, kemungkinan besar anda perlahan-lahan akan mula membenci segala-galanya dalam hidup anda.

Pastikan anda mencintai setiap perkara kecil dalam hidup anda. Ia mungkin cara anda berjalan, cara anda berpakaian dan apa-apa sahaja. Belajar untuk menerima diri sendiri dan ini adalah hadiah yang paling bermakna boleh diberikan kepada jiwa anda.

Jiwa bersemangat adalah jiwa yang penyayang. Cintakan dan hargainya, pasti ia juga akan mencintai anda kembali.
Hakcipta iluminasi.com (2017)