Oleh pada 22 Mar 2023 kategori

Akronim merupakan singkatan kepada istilah yang terbentuk daripada beberapa perkataan, diguna bagi memudahkan sebutan perkataan-perkataan itu tanpa perlu kita menyebutnya satu per satu.

Boleh dibentuk dengan bermacam cara berdasarkan kepada kreativiti penciptanya, akronim kebiasaannya terbentuk daripada pengambilan huruf-huruf tertentu (biasanya yang terawal) yang digabungkan membentuk satu istilah baru. 

BESARKAN TEKS     A-  A+

Negara kita punya bermacam akronim sendiri seperti BR1M, FELDA, MARA, RMK, UPSR, SPM dan sebagainya yang boleh disebut dan kita dah faham apa yang dirujuknya.

Dalam bahasa Inggeris, ada beberapa istilah yang terhasil sebagai akronim tetapi akhirnya menjadi satu perkataan rasmi yang kita guna...tanpa kita sedar istilah itu asalnya adalah akronim sebenarnya.

Berikut adalah 10 perkataan yang asalnya serupa.

1. Skuba

scuba diver selaman skuba

Sehingga ke hari ini penulis teringin nak cuba menyelam skuba. Nanti-nantilah.

Kini dirujuk terus sebagai kata kerja perbuatan menyelam, skuba sebenarnya adalah akronim kepada Self-Contained Underwater Breathing Apparatus dengan mengambil setiap huruf pertama dalam istilah panjang itu membentuk akronim SCUBA.

jika diterjemahkan istilah ini ke dalam bahasa Melayu, ia boleh berbunyi alatan pernafasan dalam air bersifat kendiri.

Jika di-akronimkan, akan jadi PDABK. Langsung tak sedap bunyinya.

2. Captcha

captcha akronim

Bila kita nak masuk mana-mana laman web yang memerlukan akaun, pasti tetingkap Captcha akan terpapar kan?

Disuruhnya kita tulis teks, cari perkataan tersembunyi atau yang paling annoying klik gambar lampu trafik atau taip semula perkataan. 

Captcha mudah disebut.

Nak menyebut istilah penuhnya; Completely Automated Public Turing Test to Tell Computers and Humans Apart adalah sukar. 

3. 'Base jump'

base jumping akronim

Di Malaysia, aktiviti base jumping atau terjun tapak sudah mendapat perhatian mereka yang berani. Bagi penulis - tak apalah. Yang berani, silakan terjun.

Walaupun selalu disebut, tidak ramai yang menyedari base jumping sebenarnya akronim; singkatan kepada Building, Antenna, Span dan Earth; merujuk 4 lokasi di mana lompatan biasa dibuat.

Span bukan merujuk kepada span mandi ya. Span itu adalah istilah Sepanyol merujuk kepada jambatan.

4. GIF

gif sebuah akronim

Disebut sebagai jiif, kami rasakan ini adalah akronim yang ramai dah tahu adalah akronim.

Kini masih popular dalam budaya netizen untuk penggunaan meme, GIF membawa makna Graphics Interchange Format.

Sebut dengan huruf J ya, bukan huruf G.

5. Pakistan

negara pakistan sebuah akronim

Sejarah penyatuan dan perpecahan yang berlaku di kalangan masyarakat negara India, Pakistan dan Bangladesh memang dikenali.

Dari sejarah ini jugalah, nama Pakistan terbentuk hasil penyatuan beberapa kawasan berbeza.

Walaupun lebih dikenali sebagai bangsa Pak atau Pakis, nama Pakistan sebenarnya dibentuk daripada gabungan nama Punjab, Afghan, Kashmir, Sindh dan Baluchistan.

6. Radar

radar akronim bahasa

Sebut radar, automatik kita akan terbayangkan satelit.

Sebut telinga radar, kita terus teringatkan kawan kita yang tidak bernasib baik ada telinga capang.

'Radar' merupakan akronim kepada Radio Detection and Ranging, merujuk kepada peralatan yang mampu mengesan dan menghantar gelombang jarak jauh antara satu sama lain menggunakan gelombang elektromagnetik.

7. Sonar

sonar asal akronim

Seperti adik beradiknya radar, sonar juga adalah sebuah akronim yang terbentuk bagi merujuk kepada peralatan yang mampu mengawal gelombang.

Bezanya sonar berfungsi dalam lautan.

Sonar merupakan singkatan kepada Sound Navigation and Ranging, diguna bagi mengukur jarak di antara pemancar dengan apa saja hadangan yang ada didepannya berasaskan kepada prinsip pantulan gelombang.

8. Laser

laser akronim bahasa

Apa saja yang berkait dengan laser, pasti dilihat cool kan?

Pedang laser, pistol laser, mulut laser, kereta Ford Laser. Semuanya menjadi idaman ramai. Sebut laser mudah. nak menyebut makna sebenarnya agak sukar.

Laser adalah akronim kepada Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, di mana cahaya mampu difokuskan ke satu titik bagi memfokuskan tahap radiasinya. 

Boleh diguna dalam bermacam situasi, penulis banyak menghabiskan masa di internet menonton video orang menggunakan laser bagi menghasilkan ukiran, simbol atau tulisan.

9. Kad Sim

kenapa sim kad digelar sim

Hari-hari anda guna peralatan ini tanpa sedar maknanya yang sebenar kan?

Siapa sini tahu kenapa kad sim telefon, digelarkan kad sim? Apa maknanya SIM?

SIM mempunyai makna Subscriber Identity Module atau Modul Identiti Pelanggan, di mana setiap pengguna rangkaian mobil dibezakan berdasarkan kepada nombor siri yang didaftarkan dengan kad tersebut. 

Nama betulnya adalah kad ICC atau integrated circuit card. Namun gelaran Kad Sim dah popular serta lebih tepat dengan kegunaannya, jadi kita mudah merujuk saja kad itu sebagai kad sim.

10. Minyak kanola

minyak kanola akronim pemasaran

Jika anda cuba cari pokok kanola anda tidak akan menemuinya, walaupun di pasaraya banyak dijual minyak kanola dalam pasaran. Ini kerana 'kanola' tidak wujud.

'Kanola' atau 'Canola' dalam bahasa Inggeris adalah singkatan kepada Canada Ola atau Canadian Oil (minyak Kanada); sejenis istilah pemasaran bagi mewujudkan identiti kepada minyak benih keluaran negara itu.

Bagi melayakkan sesuatu produk digelarkan 'Minyak Kanola', minyak yang terhasil haruslah dibuat daripada biji benih tumbuhan dari spesis genus Brassica, hanya mengandungi kandungan asid 2% serta beberapa syarat lain yang ditetapkan. 

Oleh kerana benih yang menghasilkan minyak ini dulu dikenali dengan nama rapeseed dan minyak yang terhasil digelarkan sebagai rapeseed oil, nama 'Canola' diperkenalkan bagi menggantikan nama lamanya.

Tak boleh bayangkan kita ke kedai nak beli minyak rapeseed. Habis lari semua gadis cashier kalau kita tanya "boleh tunjukkan di mana minyak rapeseed?"
Hakcipta iluminasi.com (2017)