Oleh pada 25 Jul 2019 kategori

Kepercayaan Buddha pertama kali muncul di India dan diperkenalkan oleh Buddha, yang dilahirkan sebagai Putera Siddhartha. Ketika remaja, dia meninggalkan kekayaan dan istananya untuk mencari kebenaran muktamad. Definisi perjalanannya disusun oleh Buddha sendiri dan mendapat nama "empat kebenaran mulia":

  1. Dukkha - Kehidupan sentiasa disertai dengan penderitaan;
  2. Samudaya - Sumber semua kewujudan terletak dalam semangat dan nafsu;
  3. Nirodha - Untuk menghapuskan roda putaran kelahiran dan kematian adalah mungkin hanya melalui penghapusan hawa nafsu;
  4. Marga (amalan) - seorang individu boleh mencapai semua kebaikan rohani dengan memanjat empat langkah seterusnya ke Nirvana. Langkah pertama adalah kebangkitan hati apabila pengikut mempelajari rahsia kesedihan yang tertanam dalam kehidupan itu sendiri. Langkah ini berkaitan dengan Buddha sendiri sebagai guru dan sumber yang mewakili langkah pertama pada jalan menuju keselamatan. Peringkat kedua adalah pembebasan dari pemikiran yang tidak baik. Untuk mencapai tahap ketiga, pengikut mesti menyingkirkan semua keinginan jahat, mengatasi kejahilan, keraguan, bidaah, kebodohan, dan kesengsaraan.

BESARKAN TEKS     A-  A+

India

pengaruh buddhisme di india

Walaupun India merupakan tempat asal-usul fahaman Buddha, namun penduduk negara ini kini mempunyai 9,250,000 Buddha, yang berjumlah 1.8% penduduknya.

Hakikat bahawa Buddhisme tidak mempromosikan kastaisme malah menentangnya, adalah sebab utama mengapa Buddhisme popular di India pada zaman dahulu.

Walau bagaimanapun, walaupun terdapat peningkatan jumlah penganutnya, agama ini kemudiannya dibayangi oleh pelbagai sekolah agama Hindu di India

China

buddhisme di china

Akan tetapi, Buddhisme lebih popular di negara-negara di luar India dengan jumlah pengikut terbesar adalah di China.

Sejak zaman dahulu lagi, China telah menerima mana-mana ajaran yang akan memudahkan penyelenggaraan atau pemeliharaan kuasa dan asas politik masyarakat yang ada.

Konfusianisme, yang sangat meluas di China sepanjang berabad lamanya mengajar orang untuk menghormati dan melaksanakan tugas mereka kepada masyarakat.

Terdapat rayuan untuk memelihara perintah yang ditubuhkan oleh raja-raja kuno, yang menubuhkan asas tamadun Cina.

Dalam dunia moden China, kira-kira 244,130,000 orang atau 18.2% daripada jumlah penduduknya menganggap diri mereka sebagai penganut agama Buddha.

Thailand

pengaruh buddhisme di thailand

Bagi Thailand, mereka mengatakan bahwa Buddhisme telah menyelamatkan negara ini dari penjajahan dan banyak perang yang merosakkan selama 300 tahun terakhir.

Ia juga didakwa bahawa disebabkan oleh dasar bijak dan damai dinasti keturunan raja-raja Thailand, semua peperangan berjaya dielakkan oleh mereka dan ini telah mewujudkan asas yang meluas untuk agama, menyisihkan keganasan dalam apa jua bentuk.

Sehingga kini, Thailand mempunyai 64,420,000 penganut Buddha. Bandar-bandar utama di negara ini termasuk seluruh kawasan adalah milik biara-biara Buddha.

Tradisi kuno mural-mural di kuil dan kraf mandala indah yang berabad-abad lamanya terus menarik para pelancong ke Thailand dari seluruh dunia dan bukan hanya ke pantai serta resort.

Kawasan yang paling banyak monumen budaya Buddha terletak di utara Thailand.  

Jepun

buddhisme moden di jepun

Penyebaran Buddhisme di Jepun sering dikaitkan dengan populariti sekolah swasta Buddha iaitu Zen Buddhism .

Sekolah Zen ini telah berkembang secara meluas di Jepun purba apabila negara empayar ini mula melihat kebangkitan pelbagai sekolah-sekolah agama Buddha yang berlainan.

Beberapa di antaranya telah berjaya menggabungkan falsafah dengan amalan seni mempertahankan diri, yang digunakan untuk mempertahankan para rahib yang tidak bersenjata.

Di zaman seterusnya, agama Buddha dianiaya oleh kerajaan yang komited untuk memodenkan negara menyerupai dengan jenis barat.

Tetapi terjemahan awal sutra (sastera) dalam bahasa Jepun merangkumi nilai kebudayaan yang begitu besar sehingga tidak mungkin ada sistem politik untuk memusnahkan akar budaya Buddha.

Patung Buddha di Kamakura, Jepun dianggap salah satu karya seni Buddha terbesar dan menarik ribuan pelancong dari seluruh Asia dan dunia secara umumnya.

Negara lain yang memiliki ramai penganut Buddha

penganut buddha di malaysia

Peningkatan jumlah rejim komunis pada abad ke-20 mempunyai keunikan tersendiri melibatkan Asia. Di Myanmar, mereka kini mempunyai lebih daripada 38 juta penganut Buddha

Bagi Sri Lanka yang kini mempunyai 14 juta penganut Buddha, asas agama ini telah berkembang jauh sebelum idea Karl Marx tiba dan tetap bertahan walaupun dijajah, berhadapan dengan perang saudara dan revolusi sosialis Asia.

Semasa di Vietnam, dengan penganut Buddha yang hampir sama iaitu seramai 14,380,000, tidak ada siapa pun yang menentang masa depan komunis.

Perkara yang sama berlaku kepada Kemboja dengan 13,690,00 Buddha, di mana pihak berkuasa telah belajar untuk berkawan dengan pemimpin Buddha dan melihat prospek pertumbuhan ekonomi, melalui pemeliharaan monumen budaya Buddha serta pembangunan destinasi pelancongan ke tempat ibadat.

giphy

Di Malaysia, di mana Buddha hanya merangkumi 1% penduduk, kerajaan Malaysia telah mensasarkan pembangunan pelancongan pelbagai budaya.

Di bahagian utara yang bersempadan dengan Thailand sangat terkenal dengan monumen Buddha. Hujung selatan Malaysia melihat peningkatan pengaruh budaya Singapura, di mana pelancongan sejak 30 tahun yang lalu berkembang dengan pesat disebabkan oleh kebebasan beragama, berpunca dari kepelbagaian budaya negara pulau itu.

10 negara paling ramai penganut Buddha di dunia

negara paling ramai penganut buddha

Rujukan:

1. World Population

2. Buddhanet

3. Pewforum
Hakcipta iluminasi.com (2017)