ultraman buddha

Negara Jepun memang banyak membawakan budaya-budaya popular atau 'pop-culture' yang unik, serta menjadi ikutan ramai orang di seluruh dunia.

Sehingga kini populariti watak-watak adiwira ciptaan mereka, walaupun mungkin tidak menyaingi kisah-kisah fiksyen dari barat yang sedang melalui zaman kegemilangan mereka, masih lagi berjaya untuk kekal relevan dan terus diminati sehingga kini.

Buka saja televisyen atau pergi ke mana-mana kedai permainan, pasti akan ada produk daripada Jepun, seperti siri popular Ultraman yang telah menjadi sebahagian daripada minat masyarakat kita sekian lama atau beberapa siri lain, seperti 'Power Rangers' yang sebenarnya dicipta orang Jepun juga.

Kenapa watak-watak ciptaan Jepun ini mampu kekal popular dan apakah kisah disebalik penciptaan genre unik ini? Jom kita belajar serba sedikit kisahnya.

Kisah di sebalik Ultraman

eiji tsuburaya and his ultraman creations

Jika masyarakat barat berbangga untuk mengangkat watak adiwira Superman sebagai salah satu simbol identiti masyarakat mereka, watak Ultraman sebenarnya antara kita sedar atau tak sedar - merupakan hasil kerjasama identiti masyarakat Jepun yang benar-benar mencerminkan budaya mereka, walaupun Ultraman itu sendiri makhluk asing sebenarnya.

Fenomena Ultraman bermula pada tahun 1966, dengan kemunculan watak pertama Ultraman, sebelum perjuangannya disambung oleh adik-beradik serta keluarga Ultra yang lain.

Superman dipercayai menjadi model asas bagaimana watak Ultraman diwujudkan - bagaimanapun berbeza dengan Superman yang bersendirian serta unik ekoran menjadi satu-satunya nyawa yang terselamat selepas planet asalnya meletup, pencipta Ultraman mahu menjadikan Ultraman datang sebagai sebuah keluarga bagi menunjukkan kepada masyarakat kepentingan hidup bersama-sama.

Rekaan watak Ultraman juga boleh dikatakan mengekalkan tema yang serupa selama lebih 50 tahun, menggunakan warna merah dan perak sebagai warna asas, digabungkan dengan jalur-jalur atau corak yang memberikan setiap 'manusia Ultra' identiti mereka sendiri.

Pemilihan warna merah dan perak itu juga sebenarnya dipengaruhi oleh budaya masyarakat Kepun yang percaya kedua-dua warna membawakan maksud nasib baik dan acara yang menggembirakan, seiras dengan sifat Ultraman yang akan muncul setiap kali diperlukan dan menghilangkan diri selepas semuanya selamat.

Mengapa Ultraman hanya tahu berlawan?

ultraman bertarung

Sekiranya anda meneliti siri-siri Ultraman terdahulu, Ultraman secara eksklusif hanya dipaparkan pandai melakukan satu perkara sahaja - bertarung. Ultraman tidak pernah dipaparkan melakukan perkara-perkara rutin seperti makan dan minum, berehat, mandi dan malahan juga bercakap. Dia datang, dia belasah, dia balik.

Berbeza dengan watak adiwira lain, fokus Ultraman adalah pertarungan. Hanya beberapa tahun kebelakangan ini watak Ultraman mula diberikan suara, lebih banyak terlibat dengan adegan-adegan berdrama serta mempunyai jalan cerita yang lebih kompleks untuk membina identiti yang lebih seiring dengan permintaan semasa.

Mengapakah Ultraman generasi awal dicipta sedemikian rupa?

lukisan ultraman

Beberapa pendapat menyebut semasa penciptaannya, Ultraman memang sengaja dihadkan kemampuannya agar hanya mampu bertarung semata-mata. Ini berpunca daripada mentaliti masyarakat Jepun ketika itu yang memerlukan sesuatu jalan keluar atau simbol bagi menyuarakan rasa ketidak puasan hati mereka ketika itu.

Pada era watak Ultraman dicipta, kerajaan Jepun ketika itu baru saja melalui fasa kejatuhan selepas tewas dalam perang sehingga menyebabkan mereka perlu mengikut telunjuk Amerika Syarikat, dalam pelbagai aspek yang mengubah kehidupan mereka.

Simbol ketidak puasan hati atau kekecewaan itu merupakan punca sebenar mengapa Ultraman hanya diberikan kebolehan untuk bertarung semata-mata. Ini kerana syarikat Tsuburaya, pihak penerbit Ultraman melihat Ultraman sebagai satu ikon yang mampu mewakili rasa kurang senang mereka terhadap perubahan negara mereka sendiri, dikuasai kuasa asing walaupun tidak dijajah.

Jadi Ultraman hanya diam, bertarung dan pulang - menggambarkan protes masyarakat Jepun secara senyap terhadap apa yang berlaku, marah tanpa perlu bersuara.

Elemen agama dalam rekaan Ultraman

ultraman miroku bosatsu

Jadi kita sudah memahami serba ringkas kisah bagaimana budaya dan mentaliti masyarakat Jepun, mempengaruhi latar belakang dan sifat Ultraman. Bagaimana pula dengan rekaannya yang amat dikenali itu?

Semua Ultraman mempunyai elemen rekaan yang hampir serupa dan yang lebih penting, ekspresi wajah setiap watak adiwira Ultra memaparkan wajah yang boleh dikatakan kosong - tiada sebarang ekspresi. Percayakah anda sekiranya penulis katakan, wajah tiada ekspresi itu sebenarnya diambil daripadai elemen agama Buddha sebagai satu representasi bagi menggambarkan kepercayaan mereka?

Kisah bagaimana 'wajah Ultraman' direka, ada disebutkan dalam buku Eiji Tsuburaya : Master of Monsters yang menjelaskan bagaimana wajah Buddha menjadi rujukan pelukis awal Ultraman yang bernama Tohl Narita.

Lakaran-lakaran awal Ultraman pada mulanya memaparkan Ultraman dalam ekspresi yang lebih garang dengan wajah yang dikatakan oleh Tsuburaya sendiri, terlalu berbeza dengan manusia. Jadi Narita diminta untuk memperbaiki wajah Ultraman agar wajahnya dilihat mampu memaparkan elemen kebaikan atau kesucian dengan lebih mudah.

Bagi memperbaiki rekaan Ultraman, Narita cuba mengambil idea daripada gambaran watak dalam sejarah Mesir dan Yunani namun maklum balas yang diterima, mendapati rekaan yang diajukan masih belum menepati apa yang dikehendaki. Jadi Tsuburaya dan Narita merujuk kepada ukiran-ukiran patung Buddha yang ada di Jepun, menggunakan ekspresi bersifat kosong yang dipaparkan pada patung itu dan menterjemahkannya kepada wajah Ultraman.

Wajah Buddha yang dipilih untuk dijadikan wajah Ultraman datang daripada ukiran yang dikenali dengan nama Miroku Bosatsu, mempunyai ekspresi yang tenang serta hampir tersenyum dan yang penting, melambangkan kebaikan serta keamanan.

Naik turun nasib Ultraman

eiji tsuburaya ultraman pengasas

Selepas kemunculan kali pertama Ultraman, siri Ultraman berjaya menguasai imaginasi peminat di Jepun sehingga mampu mencapai skor 42.8 peratus daripada jumlah keseluruhan penonton di Jepun. Ini bermakna untuk setiap episod yang ditayangkan, 40 juta orang akan menontonnya.

Bagaimanapun, lama-kelamaan fenomena Ultraman mula mengalami penurunan populariti sehinggakan gagal mendapatkan reaksi penonton yang diharapkan. Siri 'Ultraman 80' yang ditayangkan pada tahun 1980 menjadi titik penamat generasi pertama siri Ultraman, ekoran kegagalannya mendapat sambutan yang diharapkan.

Selama lebih 16 tahun pihak penerbitan Tsuburaya berhenti daripada memperkenalkan watak baru Ultraman, sebelum Tsuburaya mengeluarkan penyambung kepada legasi Ultraman yang lebih moden - diberikan nama Gridman pada tahun 1993.

Tema yang dibawakan dalam siri Gridman juga jauh berbeza dengan naratif yang kerap kali dipersembahkan dalam siri Ultraman. Gridman seringkali digambarkan memerlukan bantuan pihak luar untuk menewaskan musuhnya, serta mempunyai perwatakan yang lebih dekat dengan manusia berbanding Ultraman.

Hasil daripada pendekatan baru yang lebih segar, penerbitan Tsuburaya mengambil keputusan memulakan kembali siri Ultraman, memperkenalkan watak Ultraman Tiga yang membawa beberapa perubahan besar.

Asas kepada Ultraman yang selama ini dipegang erat mula lerai selepas Ultraman Tiga menjadi watak adiwira siri tersebut yang pertama tidak mengekalkan warna asal merah dan perak pada rekaannya, selain daripada mempunyai beberapa mod berlainan untuk bertukar semasa bertarung.

Kami tinggalkan anda dengan satu kisah menarik bagaimana nama Ultraman dicipta; pada tahun 1964 seorang ahli gimnastik Jepun bernama Yukio Endo berjaya memenangi 3 pingat emas Olimpik. Salah satu gerakan asli yang dicipta beliau semasa kejohanan tersebut dinamakan sebagai 'Ultra C.'

Semasa siaran langsung pertandingan yang memaparkan Endo, pengulas pasti akan menjerit 'ULTRA!' apabila Endo diumumkan sebagai pemenang. Mendapat inspirasi daripada kejayaan Endo, Tsuburaya menamakan watak ciptaan syarikatnya sebagai 'Ultraman', sebagai satu bentuk penghormatan kepada atlit Jepun tersebut.

Rujukan

Ultraman’s Origin Story: The 1964 Tokyo Olympics Men’s Gymnastics Team

Transformational Magic : Japanese Superheroes and Monsters (PDF)

Eiji Tsuburaya : Masters of MontersHakcipta iluminasi.com (2017)