(Kredit: The Malaysian Times)

Belia adalah tempoh hidup ketika seseorang masih muda dan biasanya bermaksud masa antara masa kanak-kanak dan dewasa iaitu kematangan.

Takrifan julat usia bagi belia adalah berbeza-beza, kerana belia tidak ditakrifkan secara kronologi sebagai peringkat yang boleh terikat kepada lingkungan usia tertentu.

Untuk kegunaan tertentu, seperti statistik pekerjaan, istilah ini juga kadang-kadang merujuk kepada individu dari umur 14 hingga 21.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Walau bagaimanapun, istilah "remaja" merujuk kepada julat usia tertentu semasa tempoh perkembangan tertentu dalam kehidupan seseorang, tidak seperti "belia" yang merupakan kategori yang terbina secara sosial.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mendefinisikan belia sebagai individu berumur antara 15 dan 24 tahun.

PBB juga mengakui bahawa hal ini berbeza-beza tanpa menjejaskan kumpulan usia lain yang disenaraikan oleh negara anggota seperti di antara usia 18 hingga 30 tahun.

berapakah umur belia di seluruh dunia

Di samping berusaha untuk mengenakan beberapa keseragaman terhadap pendekatan statistik, PBB sendiri menyedari percanggahan antara pendekatan dalam undang-undangnya sendiri

Oleh itu di bawah definisi 15-24 (yang diperkenalkan pada tahun 1981) kanak-kanak ditakrifkan sebagai mereka yang berumur di bawah 14 tahun manakala di bawah Konvensyen Hak Kanak-kanak 1979, mereka yang berumur di bawah 18 tahun dianggap sebagai kanak-kanak.

PBB juga menyatakan mereka menyedari bahawa terdapat beberapa definisi bagi belia dalam entiti PBB seperti Youth Habitat 15-32 dan Piagam Pemuda Afrika 15-35.

Di kebanyakan sub-Sahara Afrika, istilah "belia" dikaitkan dengan lelaki dari 15 hingga 30 atau 35 tahun.

Belia di Nigeria termasuk semua anggota Republik Persekutuan Nigeria berumur 18 hingga 35 tahun.

Ramai kanak-kanak perempuan Afrika mengalami "belia" sebagai tempoh singkat antara permulaan baligh dan perkahwinan serta tempoh keibuan.

golongan belia afrika

Tetapi di bandar, wanita miskin sering dianggap beliah untuk tempoh yang lebih lama, walaupun mereka melahirkan anak di luar perkahwinan.

Berbeza dengan budaya, pembinaan jantina belia di Amerika Latin dan Asia Tenggara berbeza dari sub-Sahara Afrika.

Di Vietnam, pengertian yang meluas tentang belia adalah pembinaan sosiopolitik bagi kedua-dua jantina antara umur 15 dan 35 tahun.

Di Brazil, istilah belia merujuk kepada orang yang berumur antara 15 hingga 29 tahun. Julat usia ini mencerminkan pengaruh oleh undang-undang Brazil terhadap organisasi antarabangsa seperti Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Ia juga dibentuk oleh tanggapan remaja yang telah memasuki kehidupan seharian di Brazil melalui wacana mengenai hak kanak-kanak. 

Pertubuhan antara kerajaan iaitu Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan mendefinisikan belia sebagai individu di antara 15 dan 29 tahun.

Hak-hak belia

Usia mengundi

hak mengundi belia

Umur mengundi adalah umur minimum yang ditetapkan oleh undang-undang yang perlu dicapai seseorang untuk mengundi dalam pilihan raya umum.

Biasanya, usia ditetapkan pada 18 tahun. Walau bagaimanapun, terdapat negara yang menetapkan usia serendah 16 dan setinggi 21.

Kajian menunjukkan bahawa 21% daripada semua individu berusia 18 tahun mempunyai pengalaman mengundi.

Ini adalah hak yang penting kerana dengan mengundi mereka dapat menyokong politik yang dipilih sendiri dan bukan hanya oleh orang-orang dari generasi yang lebih tua.

Usia persetujuan

usia persetujuan belia

Usia persetujuan adalah umur di mana seseorang dianggap sebagai layak secara sah untuk bersetuju terhadap perbuatan seksual.

Aspek yang membezakan umur undang-undang persetujuan jika hubungan seks dilakukan, maka individu di bawah usia minimum dianggap sebagai mangsa dan pasangan seksual tersebut dianggap sebagai pesalah.

Usia memandu

usia memandu belia

Usia memandu adalah umur di mana seseorang boleh memohon lesen memandu.

Negara-negara yang mempunyai umur memandu terendah iaitu di bawah 17 tahun dan ke bawah adalah Australia, Kanada, El Salvador, Iceland, Israel, Estonia, Macedonia, Malaysia, New Zealand, Norway, Filipina, Rusia, Arab Saudi, Slovenia, Sweden, United Kingdom (tanah besar) dan Amerika Syarikat.

Wilayah di Kanada iaitu Alberta dan beberapa negeri A.S. membenarkan beliau semuda 14 tahun untuk memandu.

Niger mempunyai umur memandu minimum paling tinggi iaitu 23 tahun.

Usia sah bekerja

usia sah bekerja

Umur sah bekerja adalah umur minimum yang dikehendaki oleh undang-undang yang membolehkan seseorang itu bekerja, di setiap negara atau bidang kuasa.

Umur majoriti seperti yang diiktiraf atau diisytiharkan dalam undang-undang di kebanyakan negara telah ditetapkan pada usia 18 tahun.

Beberapa jenis kerja buruh biasanya dilarang walaupun bagi orang-orang di atas usia pekerja, jika mereka belum mencapai umur majoriti.

Aktiviti-aktiviti yang berbahaya, berbahaya kepada kesihatan atau yang boleh menjejaskan moral anak-anak bawah umur jatuh ke dalam kategori ini.

Julat usia golongan belia di seluruh dunia

Hanya terdapat 3 buah negara di dunia sahaja yang mana golongan belia dengan usia maksimum mencecah 40 tahun iaitu Malaysia, Brunei dan Nepal.

Kebanyakan negara lain menetapkan usia maksimum bagi belia sekitar 30 dan 35 tahun. Korea Selatan adalah negara dengan usia minimum belia terendah iaitu 9 tahun.

Berikut adalah julat usia bagi golongan belia untuk negara-negara di seluruh dunia:

Afrika

afrika1 umur belia seluruh dunia

afrika2 umur belia seluruh dunia

Asia

asia umur belia seluruh dunia

Amerika Latin

amerika latin umur belia seluruh dunia

Amerika Utara

amerika utara umur belia seluruh dunia 958

Caribbean

carribean umur belia seluruh dunia

Eropah

eropah umur belia seluruh dunia

Pasifik

pasifik umur belia seluruh dunia

Fenomena Youth Bulge

kebanjiran belia boleh menjadi ancaman kepada sesebuah negara

"Youth Bulge" atau kebanjiran golongan beliau adalah satu fenomena yang biasa berlaku di banyak negara sedang membangun dan khususnya, di negara yang paling kurang maju.

Ia sering disebabkan oleh tahap perkembangan di mana sebuah negara mencapai kejayaan dalam mengurangkan kematian bayi tetapi ibu masih mempunyai kadar kesuburan yang tinggi.

Hasilnya ialah sebahagian besar penduduk terdiri daripada kanak-kanak dan orang dewasa muda, dan anak-anak hari ini adalah orang dewasa muda hari esok.

Dengan seramai 356 juta penduduk yang berusia antara 10 dan 24 tahun, India mempunyai penduduk belia terbesar di dunia walaupun mempunyai penduduk yang lebih rendah berbanding China.

india negara paling tinggi populasi belia

India dijangka mempunyai 34.33% bahagian belia dalam jumlah penduduk dunia menjelang 2020.

Ia diikuti oleh China dengan 269 juta populasi beliau, Indonesia dengan 67 juta, Amerika Syarikat dengan 65 juta dan Pakistan dengan 59 juta orang.

Di negara yang mengalami kebanjiran golongan belia, ketika orang dewasa muda memasuki usia kerja, nisbah kebergantungan negara (nisbah populasi usia tidak bekerja kepada populasi usia bekerja), akan menurun.

Sekiranya peningkatan dalam bilangan individu umur bekerja boleh digunakan sepenuhnya dalam aktiviti produktif dan perkara-perkara lain kekal sama, maka hasilnya adalah tahap pendapatan purata per kapita harus meningkat.

Ini menyebabkan kebanjiran beliau akan menjadi dividen demografi.

kebanjiran belia di afrika menjejaskan kadar pengangguran

(Kebanjiran belia di Afrika menjejaskan kadar pengangguran)

Walau bagaimanapun, jika sekumpulan besar orang muda tidak dapat mencari pekerjaan dan memperoleh pendapatan yang memuaskan, kebanjiran belia akan menjadi bom demografi kerana sejumlah besar belia yang kecewa akan menjadi sumber yang berpotensi kepada ketidakstabilan sosial dan politik.

Oleh itu, satu ukuran asas kejayaan sesebuah negara dalam mengubah belia menjadi dividen demografik ialah kadar pengangguran belia.

Malangnya, rekod yang diperolehi baru-baru ini tidak begitu menyenangkan.

kadar pengangguran belia di negara membangun

(Kadar pengangguran belia di negara membangun)

Walaupun kadar pengangguran secara semulajadi lebih tinggi bagi golongan muda, memandangkan pengalaman kerja mereka yang terhad, kadar pengangguran dua digit yang dibentangkan dalam rajah di atas sangat membimbangkan.

Biasanya, kadar pengangguran belia semasa adalah lebih kurang 2 kali ganda kadar tenaga kerja umum.

Keadaan di Timur Tengah dan Afrika Utara (MENA) dan di negara-negara Eropah serta Asia Tengah sangat merisaukan di mana pengangguran belia berada di tahap 20% atau lebih tinggi.

Malah, ketidakformalan adalah lebih lazim di kalangan belia di MENA. Jadi, walaupung bagi mereka yang bekerja mungkin terdapat masalah dengan kualiti pekerjaan.

Di sebalik itu, ekonomi Asia Timur mampu memanfaatkan kebanjiran golongan belia ke dalam dividen demografik. Sebagai contoh, seperti yang dilakukan oleh Republik Korea. 

kadar kebergantungan di negara negara

Selama 40 tahun yang lalu, nisbah kebergantungan menurun secara mendadak di Korea seperti dalam rajah di atas. 

Di samping pertumbuhan KDNK dramatik dan kenaikan pesat dalam gaji purata, pengangguran belia telah berada di bawah 12% dan seringkali berada pada tahap digit tunggal dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Perkara yang sama juga berlaku di China di mana nisbah ketergantungannya mengikuti corak yang sama dengan Korea.

Sejak memulakan reformasi ekonomi sejak akhir tahun 1970, China telah menjana berjuta-juta pekerjaan baru dan dalam masa yang sama memindahkan pekerja muda dari aktiviti pertanian berproduktiviti rendah kepada pembuatan berproduktiviti lebih tinggi.

Semua ini dilakukan tanpa mengalami pengangguran yang tinggi di kalangan tenaga pekerja muda.

Dalam dekad kebelakangan ini, negara-negara di Afrika Utara juga mengalami penurunan dramatik dalam nisbah kebergantungan.

Walau bagaimanapun, seperti yang kita lihat di atas, pengangguran belia menjadi satu masalah yang sangat teruk.

khairy jamaluddin

Rujukan:

1. World Bank

2. CFR

3. Behind Woods

4. LiveMint

5. UNESCO
Hakcipta iluminasi.com (2017)