Tenggelamnya kapal laut British Titanic pada tahun 1912, dengan lebih 1,500 kematian, mungkin merupakan bangkai kapal paling terkenal sepanjang zaman, tetapi bukan yang terbesar dari segi nyawa yang terkorban.

Perang Dunia 2 menyaksikan bencana yang jauh lebih besar dengan beberapa ribu nyawa terkorban berkali-ganda lebih tinggi. Yang paling teruk ialah kapal pengangkut tentera Jerman Wilhelm Gustloff yang dikaramkan pada Januari 1945 oleh kapal selam Tentera Laut Soviet, yang mengakibatkan kehilangan kira-kira 9,400 orang.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Ia kekal sebagai bencana maritim paling banyak meragu nyawa manusia yang pernah berlaku.

Kapal pelbagai fungsi

tragedi kapal karam

Wilhelm Gustloff pada asalnya dibina untuk menjadi kapal laut untuk program "Kekuatan Melalui Kegembiraan" untuk barisan pekerj buruh Jerman yang mensubsidi aktiviti masa lapang untuk pekerja Jerman.

Tujuan kapal itu adalah untuk menyediakan aktiviti rekreasi dan kebudayaan untuk pegawai dan pekerja Jerman, termasuk konsert, pelayaran, perjalanan percutian lain dan untuk berfungsi sebagai alat perhubungan awam yang akan memberikan imej yang lebih baik untuk Jermann terhadap rakyatnya. 

Kapal ini berukuran 684 kaki (208.5 meter) panjang dan mempunyai isip lebih daripada 25,000 tan. Kapal ini sepatutnya dinamakan sempena Adolf Hitler sendiri, tetapi sebaliknya dinamakan sempena Wilhelm Gustloff, ketua cawangan Parti Nazi di Switzerland, yang telah dibunuh pada tahun 1936.

Kapal ini mempunyai kapasiti untuk kira-kira 1,900 orang, termasuk kira-kira 400 anak kapal. Semua kabin di atas Gustloff bersaiz dan dibahagikan sama rata, menjadikan Gustloff sebagai "kapal tanpa kelas sosial." Satu-satunya pengecualian ialah sebuah kabin yang lebih besar yang dikhaskan untuk Hitler.

Adalah mustahli untuk menempah pelayaran dengan kapal ini. Hanya mereka yang dipilih dan dijemput oleh parti pemerintah sahaja dibenarkan untuk menaiki kapal ini. Selain daripada operasinya sebagai kapal persiaran, Gustloff digunakan untuk misi berorientasikan kepentingan orang awam.

Pada 10 April 1938, ia berfungsi sebagai tempat mengundi bagi orang Jerman dan Austria yang tinggal di England untuk mengundi pemisahan Austria. Pada Mei 1939 Gustloff, bersama-sama dengan kapal lain, membawa askar Legion Condor kembali ke Jerman selepas Perang Saudara Sepanyol berakhir.

Dengan permulaan Perang Dunia II, Gustloff mula berkhidmat sebagai kapal hospital di Laut Baltik dan Norway. Dari November 1940 dan seterusnya, ia berlabuh di Gdynia, Poland, untuk berkhidmat sebagai berek untuk Bahagian Latihan Kapal Selam Kedua.

Serangan terhadap kapal Wilhelm Gustloff

perang dunia kedua 918

Apabila Rusia menghampiri Prusia Timur, persiapan bermula untuk Operasi Hannibal iaitu pemindahan besar-besaran tentera Jerman dan orang awam yang tinggal di kawasan itu. Lebih daripada seribu kapal telah ditugaskan untuk menjayakan misi ini, termasuk kapal dagang dari semua jenis, termasuk bot nelayan dan bot kecil lain.

Wilhelm Gustloff adalah salah satu kapal yang ditugaskan untuk memindahkan orang awam Jerman, anggota tentera, dan juruteknik.

Pada 25 Januari 1945, kapal itu berlabuh di Gdynia, Poland, dan mula mengambil pelarian. Apabila berita tersebar bahawa Wilhelm Gustloff sedang memuatkan penumpang, dok dipenuhi dengan pelarian yang panik dan berlaku perebutan untuk menaiki kapal.

Menjelang 29 Januari, senarai kapal menunjukkan 7,956 orang di atas kapal sebelum pendaftaran dihentikan. 2,000 lagi atau lebih walau bagaimanapun berjaya menyelinap masuk selepas itu. Gustloff meninggalkan pelabuhan sejurus selepas tengah hari pada 30 Januari, membawa anggaran 10,000 penumpang menuju ke pangkalan tentera laut Kriegsmarine di Kiel.

Pada asalnya Gustloff akan diiringi oleh dua bot torpedo dan satu lagi kapal penumpang yang membawa orang awam dan anggota tentera, tetapi kapal lain mengalami masalah mekanikal dan tidak dapat mengiri kapal besar ini. Salah satu bot torpedo juga terpaksa berpatah balik, meninggalkan Gustloff dengan sebuah bot torpedo sebagai pengiringnya. 

Komander tentera Leftenan Komander Wilhelm Zahn mencadangkan kapal tersebut mengambil laluan di perairan cetek berhampiran panta dan belayar tanpa lampu tetapi kapten Gustloff, Friedrich Petersen memutuskan untuk menuju ke perairan dalam yang diketahui telah dibersihkan daripada bom periuk api.

     

Pada pukul 6 petang. Petersen dimaklumkan bahawa konvoi kapal pembersih bom periuk api Jerman sedang menuju ke arah mereka dan untuk mengelakkan perlanggaran, Petersen mengaktifkan lampu navigasi kapalnya, menjadikan Wilhelm Gustloff mudah dikesan dalam kegelapan.

Walau bagaimanapun, tindakan ini menyebabkan Wilhelm Gustloff dapat dilihat oleh kapal selam Soviet S-13, di bawah pimpinan Kapten Alexander Marinesko. Kapal selam itu mengekori kapal ini selama dua jam sebelum meletakkan dirinya di sisi pelabuhan Gustloff yang lebih dekat dengan pantai, lokasi dari mana serangan itu tidak dijangka.

Tidak lama selepas pukul sembilan, Gustloff telah dilanggar oleh tiga torpedo. Letupan itu melumpuhkan enjin, mematikan penjana kuasa dan memutuskan semua komunikasi. Kapal Wilhelm Gustloff tenggelam dalam kegelapan.

Anak-anak kapal di dek dengan cepat membebaskan bot penyelamat, tetapi mereka berjaya menurunkan hanya sembilan. Yang lain telah beku melekat pada tepi kapal tersebut. Di dek bawah pula, laluan di tangga menjadi tersekat apabila kumpulan orang ramai cuba melarikan diri dari air deras.

Tidak sampai 40 minit selepas dihentam dengan torpedo, Wilhelm Gustloff terbaring di sisinya. Sepuluh minit kemudian, kapal ini hilang sepenuhnya di bawah ombak yang bergelora, membawa berpuluh-puluh ribu jiwa yang terperangkap dalam dirinya. Beribu-ribu lagi dibiarkan bergelandangan di laut Baltik yang membeku. Majoriti mereka yang terselamat daripada tenggelam terkorban dalam kesejukan.

Beberapa bot torpedo, kapal pembersih bom periuk api dan kapal lain tiba di lokasi kemalangan dan menarik kira-kira 1,200 orang. Jumlah sebenar kematian tidak diketahuii dianggarkan antara 6,500 hingga 9,600. Antara yang maut ialah kira-kira 1,000 pegawai dan lelaki tentera laut Jerman. Daripada 373 anggota tentera laut wanita di kalangan penumpang, hanya tiga yang terselamat.

Kredit:

  1. Wikipedia
  2. Smithsonian Magazine
  3. Safety4SeaHakcipta iluminasi.com (2017)