Oleh pada 04 Aug 2022 kategori

Selain Sukan Olimpik, Sukan Komanwel juga merupakan antara festival sukan peringkat antarabangsa yang dinanti-nantikan oleh banyak atlett, termasuklah dari Malaysia. Seperti Sukan Olimpik, Sukan Komanwel juga dianjurkan setiap 4 tahun.

Berbeza dengan Sukan Olimpik, Sukan Komanwel walau bagaimanapun hanya boleh disertai oleh negara-negara dalam persekutuan Komanwel yang dikenali sebagai negara-negara Komanwel dan Malaysia merupakan salah satu daripadanya. 

BESARKAN TEKS     A-  A+

Mengikut rekod, Malaysia pernah menjadi tuan rumah penganjuran Sukan Komanwel pada tahu 1998. Malah, pencapaian atlet Malaysia dalam sejara penganjuran Sukan Komanwel juga cukup membanggakan di mana sudah banyak pingat emas pernah dirangkul atlet kita dalam pelbagai acara sukan. 

Idea asal Sukan Komanwel

sejarah sukan komanwel

Konsep acara sukan Komanwel telah diperkatakan di kalangan negara Komanwel sejak kelahiran semula Sukan Olimpik. Pertandingan sukan yang menghimpunkan ahli-ahli Empayar British pertama kali dicadangkan oleh Reverend Astley Cooper pada tahun 1891.

Beliau telah menulis artikel dalam akhbar The Times mencadangkan "Peraduan dan Festival Pan-Britannic-Pan-Anglican setiap empat tahun sebagai cara meningkatkan muhibah dan persefahaman yang baik terhadap Empayar British".

Pada tahun 1911, 'Festival of Empire' telah diadakan di London untuk meraikan pertabalan Raja George V. Sebagai sebahagian daripada perayaan itu, Kejohanan Antara Empayar telah diadakan di mana pasukan dari Australia, Kanada, Afrika Selatan dan United Kingdom bertanding dalam acara seperti tinju, gusti, renang dan olahraga.

Trofi berupa piala perak setinggi 2 kaki 6 inci dan seberat 340oz sumbangan Lord Lonsdale telah disampaikan kepada negara yang menang iaitu Kanada.

Penganjuran Sukan Empayar British

sukan komanwel pertama

Tiada perkembangan lanjut berlaku sehingga 1928 ketika Sukan Olimpik sedang berlangsung di Amsterdam. Kemesraan dan persahabatan yang dikecapi antara atlet Sukan Komanwel pada ketika itu antara atlet dari empayar menghidupkan semula idea penganjuran Sukan Komanwel. 

Sukan Komanwel pertama, dikenali sebagai Sukan Empayar British pada masa itu, telah diadakan di Kanada pada tahun 1930 di Hamilton, Ontario. 'Bobby' Robinson, yang merupakan pemain utama dalam olahraga di Kanada pada masa itu, adalah penggerak di sebalik acara itu.

Penganjuran pertama ini melibatkan 400 atlet dari 11 negara. Untuk membantu menampung kos perjalanan bagi negara yang hadir bertanding, City of Hamilto menyediakan peruntukan sebanyak $30,000.

Sokongan untuk konsep itu datang dari England, Scotland, Wales dan Ireland dengan keputusan bahawa pasukan yang kuat dihantar ke Kanada. Pasukan yang bertanding juga datang dari Australia, New Zealand, Bermuda, Guiana British, Newfoundland dan Afrika Selatan.

Acara yang dipertandingkan pada penganjuran pertama ituu terdiri daripada olahraga balapan dan padang, renang, mendayung, tinju dan gusti dan boling padang.

Sejarah perubahan nama Sukan Komanwel

logo sukan komanwel

Kejayaan penganjuran pertama di Hamilton pada tahun 1930 memberikan insentif yang cukup untuk meneruskan penganjuran sukan ini untuk edisi yang berikutnya. Sejak 1930, ia telah dianjurkan setiap empat tahun kecuali 1942 dan 1946, apabila ia terganggu akibat Perang Dunia II.

Dari tahun 1930 hingga 1950 penganjuran sukan itu dikenali sebagai Sukan Empayar British, kemudian namanya ditukar kepada Empayar British dan Sukan Komanwel sehingga tahun 1962.

Dari tahun 1966 hingga 1974 namanya sekali lagi ditukar kepada gelaran Sukan Komanwel British dan dari tahun 1978 dan seterusnya sehingga kini dikenali sebagai hanya Sukan Komanwel.

Walaupun Sukan lain di seluruh dunia telah diasaskan atas faktor geografi atau iklim seperti Asia, Pan Am, Sukan Afrika dan Sukan Olimpik Musim Sejuk, Sukan Komanwel telah diasaskan berdasarkan sejarah. Ciri unik Sukan Komanwel ialah menjadi satu-satunya Sukan yang berkongsi bahasa yang sama.

Semua atlet dan pegawai boleh bercakap antara satu sama lain dalam bahasa Inggeris, mewujudkan suasana yang menyebabkan Sukan Komanwel dikenali sebagai "Friendly Games" atau "Sukan Mesra".

Pemilihan tuan rumah

sukan komanwel 1998

Dari bandar raya tuan rumah pertama Hamilton di Kanada, Sukan ini telah diadakan di kebanyakan Negara Komanwel utama. Kanada sekali lagi mengadakan temasya di Vancouver pada 1954, Edmonton pada 1978 dan Victoria pada 1994. Australia juga pernah mengadakan temasya itu sebanyak empat kali, Sydney pada 1938, Perth 1962, Brisbane 1982 dan Melbourne pada 2006.

Pada 1998, Kuala Lumpur di Malaysia menjadi tuan rumah temasya sukan ini buat pertama kali di negara Asia. Pada tahun 2010, Sukan itu kembali ke Asia dan diadakan di Delhi.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)