Setiap tahun di antara bulan Oktober dan November, masyarakat penganut Hindu di negara akan meraikan sambutan Diwali atau Deepavali.

Dari segi bahasanya, istilah 'deepavali' membawa makna barisan lampu cahaya yang menerangi jadi sambutan Deepavali juga turut sama dikenali sebagai 'festival cahaya'. Disambut secara kebiasaannya selama 5 hari, penganut agama Hindu akan menghiasi kediaman dan premis milik mereka dengan pelita-pelita kecil yang diperbuat daripada tanah liat, dikenali sebagai 'diyas.'

Mengapakah sambutan ini disambut sedemikian cara dan apakah kaitan cahaya dengan sambutan unik masyarakat Hindu ini? Jom kita telusuri serba sedikit.

Kisah disebalik Diwali

pertempuran rama dan ravana

Cerita asal-usul sambutan perayaan Diwali sangat berkait dengan kepercayaan masyarakat Hindu daripada aspek agama. Kisah berkenaan Diwali datangnya daripada hikayat yang terkandung dalam kitab Ramayana berkenaan salah seorang Dewa bernama Rama yang kembali ke kawasannya, bersama dengan isterinya Sita dan abangnya Lakchman selepas beberapa tempoh dibuang daerah.

Mengetahui Sita ada, syaitan bernama Ravana yang sudah lama mahu memperisterikan Sita bertindak menculik Sita dan membawanya lari. Sita bertindak bijak meninggalkan jejak dengan menjatuhkan barangan kemasnya, agar Rama dapat menjejakinya.

hanuman mendukung rama dan lakshmana

Berikutan ketiadaan tentera yang cukup, Rama pergi bertemu dengan raja monyet Hanuman, yang menyatakan persetujuan untuk membantu Rama menyelamatkan kembali Sita. Mereka menuruti jejak yang yang ada sebelum tiba ke sebuah pulau yang terletak jauh di tengah lautan.

Ketiadaan cara untuk terbang ke lautan itu menghalang askar monyet Hanuman daripada turut sama membantu Rama, jadi Hanuman dan pengikutnya mula memohon pertolongan kesemua haiwan yang ada untuk membantu menyiapkan jambatan dengan cepat. Selepas berjaya mendirikan jambatan, Rama, Hanuman dan tenteranya bergegas menyerang Ravana.

Selepas memperoleh kemenangan dan berjaya menyelamatkan Sita - Rama, Sita dan Hanuman berhadapan kesukaran mencari jalan pulang akibat suasana yang gelap kerana hari tersebut merupakan hari di mana kegelapan berada pada tahap tertinggi.

Bagi membantu Rama dan isterinya pulang ke kawasan Rama, yang terletak di Ayodhya - masyarakat Hindu meletakkan lampu pelita 'diyas' sepanjang laluan pulang bagi membolehkan Rama mengenalpasti jalan yang patut mereka lalui.

5 hari sambutan Diwali

sambutan diwali di malaysia

Walaupun di negara kita, kita hanya menyambut sehari sambutan Diwali - sambutan sebenar Diwali sebenarnya mempunyai 5 hari dengan setiap hari mempunyai sambutan dan kepercayaan berbeza, diraikan setiap tahun berdasarkan kepada perkiraan kalendar Hindu yang dinamakan sebagai 'Amavasya,' hari paling gelap dalam kalendar masyarakat Hindu di mana kuasa kebaikan dan kejahatan bertembung.

Perayaan Diwali bermula 20 hari sebelum tibanya hari pertama Diwali,dengan perayaan Dashain atau hari Vijadashami, sempena meraikan kemenangan Dewi Durga menentang syaitan berupa kerbau bernama Manishasura.

Hari pertama Diwali dinamakan Dhanteras, sebagai hari permulaan sambutan Diwali di mana masyarakat Hindu akan membersihkan rumah mereka dan memasang 'diyas' yang akan menyala selama 5 hari berturut-turut.

perayaan diwali deepavali pesta cahaya

Hari kedua Diwali dinamakan sebagai Chaturdashi dimana mereka akan bertafakur mengingati bencana neraka, sambil mendoakan kebaikan diturunkan kepada nenek moyang mereka yang telah meninggal dunia. Hari ketiga merupakan hari paling meriah dikenali dengan nama Lakshmi Pujan, di mana kuil-kuil penganut Hindu akan dinyalakan dengan beratus-ratus 'diyas' sempena mengagungkan Dewi Lakshmi.

Menurut kepercayaan mereka, lebih banyak diyas dipasang akan memudahkan Dewi Lakshmi hadir ke kawasan kediaman atau kuil mereka, supaya kehidupan mereka beroleh kebaikan sepanjang tahun tersebut. Pada hari keempat, perayaan Annakut atau Govardhan akan disambut, menandakan permulaan kalendar baru orang Hindu, hari pertama dalam bulan pertama iaitu bulan Kartika.

jualan ulang tahun sempena deepavali di malaysia

Hari terakhir perayaan Diwali adalah hari yang digelarkan sebagai Bhai Duj atau 'hari anak lelaki' di mana semua adik-beradik lelaki bertemu dengan adik-beradik perempuan mereka, bagi mengeratkan hubungan kekeluargaan. Pada hari ini, semua adik-beradik perempuan akan berkumpul setempat menantikan kedatangan adik-beradik lelaki untuk upacara menyuapkan makanan kepada adik-beradik yang hadir,

Turut sama dikenali dengan nama Rakshabandhan, adik-beradik perempuan turut sama akan memakaikan tangkai pada pergelangan tangan abang atau adik mereka, yang dikenali sebagai rakhi sebagai satu simbol perlindungan kepada mereka - selain daripada simbol kepada jatuhnya beban tanggungjawab adik beradik lelaki melindungi adik beradik wanita.

Sebagai balasan selepas disuapkan makanan dan diikatkan rakhi, adik-beradik lelaki akan menghadiahkan kepada adik beradik perempuan hadiah, sebagai petanda bahawa mereka akan berusaha sebaik mungkin memastikan kehidupan dan kesihatan adik beradik mereka terpelihara.Hakcipta iluminasi.com (2017)