pantang larang melayu yang berasal dari ajaran hindu

Sebelum kedatangan Islam ke Tanah Melayu, agama Hindu merupakan agama yang paling ramai mengikutinya. Bagaimanapun, pilihan Sultan Melaka yang memeluk Islam serta kedatangan Islam melalui pantai timur menjadikan negara kita sangat mirip dengan Islam beratus tahun lamanya.

Walaupun sudah sekian lama Islam bertapak di sini, kesan pengaruh agama Hindu tetap masih boleh dikatakan sebati di kalangan masyarakat kita. Ini dapat dilihat daripada beberapa 'pantang-larang' yang diajarkan ibu bapa kita kepada kita, walhal pantang larang itu sebenarnya datang daripada ajaran agama Hindu.

jangan lihat gerhana matahari

Berikut adalah lima pantang larang agama Hindu paling popular, yang berkemungkinan besar masih diamalkan oleh segelintir masyarakat di negara kita.

1. Rasa terkiat-kiat pada mata menandakan petanda buruk atau baik

mata terkiat bergerak tanda malang sedih orang meninggal

Pasti anda pernah mendengar rasa terkiat atau sengal-sengal pada mata, seolah menandakan sesuatu? Sekiranya sengal berlaku pada mata kanan, dikatakan anda bakal bernasib baik sementara mata kiri pula menandakan sebaliknya.

Di dalam kitab-kitab Hindu, memang banyak kali disebutkan berkenaan tindak balas tubuh ini. Bagaimanapun, pemahamannya berbeza-beza mengikut kisah yang disampaikan. Ada yang menyebut mata kiri sengal menandakan nasib baik, bagaimanapun lebih banyak yang mengkiaskan mata kanan sebagai bernasib baik.

Kitab Puranas yang merupakan kitab tertua masyarakat Hindu juga menyebut berkenaan isu ini dalam kisah berkisar di antara Yudhishthira dengan Bhima dua adik beradik, yang resah menantikan kepulangan adik mereka Arjuna selepas Arjuna diarahkan oleh Yudhishthira. Dalam kisah itu, Yudhishthira menyifatkan rasa sengal pada mata kiri sebagai petanda buruk.

2. Jangan menyapu pada waktu senja

jangan sapu sampah di waktu senja

Sekiranya anda generasi kanak-kanak 80-an atau 90-an, anda pasti pernah ditegur pantang larang ini. Kita faham tujuannya apa, kerana menyapu pada waktu senja menyukarkan kita melakukannya dengan sempurna dek cuaca gelap. Bagaimanapun, dari mana asal-usulnya pantang ini?

Masyarakat Hindu percaya Dewi Lakshmi, dewi yang menjaga kekayaan dan kecantikan penganut Hindu, tidak menggemari tindakan itu. Kepercayaan mereka, Dewi Lakshmi tidak akan singgah masuk di dalam rumah disebabkan habuk dan sampah yang disapu. Logiknya di sini, pantang larang ini sebenarnya disebabkan ketiadaan elektrik satu masa dulu dan menyapu pada waktu malam agak sukar.

3. Kucing hitam melintas di depan petanda buruk

kucing hitam sebagai petanda buruk

Kenapa kucing hitam menjadi mangsa petanda buruk? Apa salah mereka dilahirkan berbulu hitam? Nak tahu kenapa kucing hitam dikaitkan dengan nasib malang akan menimpa seseorang? Warna hitam berkait rapat dengan Dewa Shani Bhagwan, dewa berkulit hitam yang dipercayai mampu meramal nasib malang yang boleh menimpa seseorang.

Oleh kerana itu, masyarakat Hindu percaya seandainya kucing berwarna hitam melintas di depan mereka - itu seakan menandakan petunjuk yang dikurniakan oleh Dewa Shani untuk mereka berhati-hati. Bagi mengelakkan nasib malang menimpa, penganut Hindu akan membiarkan orang lain lalu di depan mereka bagi 'memindahkan' nasib itu pada orang tersebut. Masih ada di antara pembaca Iluminasi percaya petanda ini?

4. Jangan melihat gerhana matahari

jangan lihat gerhana

Sebab sebenar kita dinasihat untuk tidak melihat gerhana matahari secara terus, adalah disebabkan cahaya yang terhasil semasa fenomena itu mampu menyebabkan masalah penglihatan pada kita.

Kepercayaan orang Hindu zaman dahulu percaya kejadian gerhana matahari sebenarnya berkait Rahu, makhluk bertaraf Asura - separa manusia separa dewa yang disumpah kerana cuba mencuri cecair nektar yang membolehkan peminumnya hidup selama-lamanya.

Rahu ditangkap Dewa Visnu ketika sedang menelan nektar tersebut, tidak sempat menjadikan keseluruhan badannya bersifat abadi dengan hanya kepalanya saja berjaya dijadikan tanpa mati. Ekoran itu, Dewa Visnu menyumpah Rahu hilang keseluruhan tubuhnya, kecuali bahagian kepala.

Hanya tinggal kepala, Rahu bersumpah akan menelan matahari. Setiap kali berlaku gerhana, masyarakat Hindu percaya Rahu sebenarnya sedang cuba menelan matahari. Namun setiap percubaan dia akan gagal, kerana dia ketiadaan badan yang sempurna dan tidak boleh menelan kerana hanya ada kepala sahaja.

5. Jangan tunjuk pelangi dengan jari telunjuk

jangan tunjuk jari pada pelangi

Pantang larang ini sangat popular di kalangan kanak-kanak 20 ke 30 tahun dahulu. Dikatakan bahawa mereka yang menudingkan jari telunjuk pada pelangi, jarinya itu akan dikudungkan oleh kuasa ghaib.

Apa yang menarik, pantang larang ini tersebar luas sehinggakan banyak budaya masyarakat mengamalkannya khasnya di kawasan Asia Tenggara. Dari mana datangnya kepercayaan ini? Setakat ini belum ada pihak yang dapat mengesahkan sumber punca pantang-larang ini berikutan kepercayaan yang sangat meluas tentang pelangi, tetapi kami ingin mengaitkannya dengan kepercayaan orang Hindu zaman dahulu yang meletakkan pelangi sebagai sesuatu yang perlu dihormati.

Ini kerana mereka mempercayai pelangi adalah busur yang digunakan oleh Dewa Indra dan 'Indradhanush' atau 'busur Indra' merupakan istilah yang digunakan bagi mewakili pelangi. Bagi menghormati busur tersebut serta kedudukannya di kalangan para dewa masyarakat Hindu, larangan untuk menuding jari pada pelangi diwarisi kerana menuding sesuatu seolah-olah kita kurang hormat pada objek yang ditunjuk.

Anda ada pendapat lain berkenaan pantang larang ini? Sila kongsikan bersama kami dalam ruangan komen.Hakcipta iluminasi.com (2017)