Ketika ini, penunjuk perasaan di Hong Kong sekali memenuhi jalan-jalan di kota dengan menyekat jalan utama dan bangunan kerajaan, dengan polis menembak gas pemedih mata dan peluru getah sebagai tindak balas.

Sekali pandang, protes ini dilihatkan sebagai penentangan penduduk Hong Kong kepada rancangan China yang akan membenarkan ekstradisi dari Hong Kong ke tanah besar China.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Namun, semua ini tidak berlaku dalam sekelip mata, di mana terdapat banyak konteks penting dan beberapa daripadanya telah wujud sejak dahulu lagi. 

Hong Kong mempunyai status istimewa

Adalah penting untuk kita mengetahui bahawa Hong Kong adalah tersangat berbeza daripada bandar-bandar China yang lain. Untuk memahami hal ini, anda perlu lihat kepada sejarahnya.

Hong Kong merupakan wilayah jajahan Inggeris lebih daripada 150 tahun, sebahagian daripadanya iaitu Pulau Hong Kong telah diserahkan kepada UK selepas perang pada 1842.

Kemudian, China juga menyewakan baki kawasan Hong Kong yang lain, dikenali sebagai Wilayah Baru, kepada British selama 99 tahun.

Ia menjadi satu pelabuhan yang sangat sibuk dan ekonominya melonjak pada tahun 1950-an apabila ia menjadi hab pengilangan dan pembuatan.

hong kong pada tahun 1980

(Hong Kong pada tahun 1980)

Wilayah ini juga popular dengan ketidakstabilan pendatang dan pembangkang yang melarikan diri, kemiskinan atau penganiayaan di tanah besar China.

Kemudian, pada awal 1980-an, sebagai tarikh akhir untuk tempoh 99 tahun itu, Britain dan China memulakan perbincangan mengenai masa depan Hong Kong, dengan kerajaan komunis China berpendapat bahawa keseluruhan Hong Kong harus dikembalikan kepada pemerintahan Cina.

Kedua-dua pihak mencapai perjanjian pada tahun 1984 yang melihat Hong Kong kembali ke tangan China pada tahun 1997, di bawah prinsip "satu negara, dua sistem".

Ini bermakna bahawa ketika menjadi sebahagian dari satu negara dengan China, Hong Kong akan menikmati "tahap autonomi yang tinggi, kecuali dalam hal ehwal asing dan pertahanan" selama 50 tahun.

rang undang undang ekstradisi ke china 2

penunjuk perasaan hong kong berkumpul membantah kerajaan china

(Penduduk Hong Kong melakukan tunjuk perasaan terhadap kerajaan China)

Akibatnya, Hong Kong mempunyai sistem perundangan dan sempadannya sendiri, dan hak-hak termasuk kebebasan berhimpun dan kebebasan bersuara yang dilindungi.

Sebagai contoh, ia adalah salah satu daripada beberapa tempat di wilayah China di mana orang boleh memperingati tragedi Tiananmen Square 1989, di mana tentera melepaskan tembakan terhadap para penunjuk perasaan yang tidak bersenjata di Beijing.

Segalanya semakin berubah

penduduk hong kong bantah undang undang ekstradisi oleh china

Hong Kong masih menikmati kebebasan yang tidak dinikmati di tanah besar China, namun para pengkritik mengatakan kebebasan ini semakin dikekang. 

Kumpulan-kumpulan hak asasi menuduh China campur tangan di Hong Kong, dengan menyebut contoh seperti ketetapan undang-undang yang telah membuatkan penggubal undang-undang pro-demokrasi hilang kelayakan.

Mereka juga bimbang dengan kehilangan 5 penjual buku Hong Kong dan seorang hartawan yang kemudiannya didapati ditahan di China.

Artis dan penulis mengatakan bahawa mereka berada dalam tekanan yang lebih tinggi untuk menapis karya dan seorang wartawan Financial Times dilarang memasuki Hong Kong selepas dia menganjurkan acara yang menampilkan seorang aktivis kemerdekaan.

rang undang undang ekstradisi ke china

Satu lagi halangan adalah pembaharuan demokratik.

Pemimpin Hong Kong, iaitu ketua eksekutif, ketika ini dipilih oleh jawatankuasa pemilihan seramai 1,200 anggota. Ini adalah satu badan yang kebanyakannya pro-Beijing, dipilih oleh hanya 6% pemilih yang memenuhi syarat.

Tak semua daripada 70 anggota badan Majlis Perundangan wilayah ini dipilih secara langsung oleh pengundi Hong Kong.

Kebanyakan kerusi yang tidak dipilih secara langsung diduduki oleh penggubal undang-undang pro-Beijing.

Sesetengah ahli yang dipilih juga telah dipecat kerana enggan menyatakan kesetiaan (yang memerlukan "kesetiaan kepada Wilayah Pentadbiran Khas Hong Kong di Republik Rakyat China") dan mereka juga mengibarkan bendera yang mengatakan "Hong Kong bukan China".

rusuhan di hong kong

Perlembagaan kecil Hong Kong yang dikenali sebagai Undang-undang Asas, mengatakan bahawa ia sepatutnya memilih pemimpinnya dengan cara yang lebih demokratik namun ada perselisihan mengenai perkara ini.

Pada tahun 2014, kerajaan China berkata ia akan membenarkan pengundi memilih pemimpin mereka daripada senarai yang diluluskan oleh jawatankuasa pro-Beijing, tetapi pengkritik menyebutnya sebagai "demokrasi palsu" dan ia diundi di bawah perundangan Hong Kong.

Dalam masa 28 tahun pada tahun 2047, Undang-undang Asas akan tamat tempoh dan apa yang berlaku kepada autonomi Hong Kong selepas itu tidak jelas.

Kebanyakan orang di Hong Kong tidak menganggap diri mereka sebagai orang Cina

Walaupun kebanyakan orang di Hong Kong adalah dari etnik Cina dan walaupun Hong Kong adalah sebahagian daripada China, majoriti penduduk di sana tidak mengaku diri mereka sebagai orang Cina.

Tinjauan dari Universiti Hong Kong menunjukkan bahawa kebanyakan orang mengenal pasti diri mereka sebagai "orang Hong Kong"  atau "Hong Konger", dan hanya 15% akan menggelarkan diri mereka sebagai "Cina".

orang hong kong tidak mengaku diri mereka sebagai orang cina

(Orang Hong Kong tidak mengaku diri mereka sebagai orang Cina)

Namun bagi golongan muda, hal ini adalah lebih teruk dan dahsyat. Satu kaji selidik 2017 mencadangkan bahawa hanya 3% orang Hong Kong yang berusia 18 hingga 29 tahun mengaku diri mereka sebagai orang China. 

Orang Hong Kong telah menggambarkan perbezaan undang-undang, sosial dan budaya serta hakikat bahawa Hong Kong adalah tanah jajahan berasingan selama 150 tahun, sebagai sebab mengapa mereka tidak menganggap diri mereka senegara dengan penduduk tanah besar China.

Terdapat juga peningkatan dalam sentimen anti-tanah besar di Hong Kong pada tahun-tahun kebelakangan ini, dengan orang-orang yang mengadu tentang pelancong biadab yang tidak menghormati adat dan budaya tempatan atau meningkatkan kos sara hidup.

Malah, beberapa aktivis muda telah meminta kemerdekaan Hong Kong dari China, sesuatu yang mengejutkan kerajaan Beijing.

Penunjuk perasaan merasakan bahawa jika undang-undang ekstradisi diluluskan, ia akan membawa Hong Kong lebih hampir untuk berada di bawah cengkaman China. 

Seorang penunjuk perasaan memberitahu bahawa Hong Kong akan menjadi bandar China yang lain jika rang undang-undang ini diluluskan.

Orang Hong Kong tahu bagaimana untuk membantah

pergerakan payung atau umbrella movement oleh hong kong pada tahun 2014

(Pergerakan Payung atau Umbrella Movement oleh Hong Kong pada tahun 2014)

Pada Disember 2014, para penunjuk perasaan mengucapkan terima kasih dengan berkata "Kami akan kembali", ketika polis membongkar apa yang masih kekal sebagai tempat protes pro-demokrasi di pusat Hong Kong, 

Dan hakikat bahawa protes yang berlakui ini tidaklah begitu mengejutkan. Terdapat sejarah perbezaan pendapat yang kaya di Hong Kong, yang semakin meningkat sejak beberapa tahun kebelakangan. ini.

Pada tahun 1966, satu demonstrasi berlaku selepas Syarikat Star Ferry memutuskan untuk menaikkan tambangnya.

Protes itu memburuk sehingga bertukar menjadi rusuhan, membuatkan perintah berkurung penuh diisytiharkan dan beratus-ratus tentera dikerah untuk mengawal jalan-jalan. 

Adakah protes berhasil di China?

revolusi payung hong kong 2014

Demonstrasi telah berterusan sejak tahun 1997, tetapi kini demonstrasi yang paling besar cenderung untuk bersifat politik dan menyebabkan penunjuk perasaan terlibat dalam konflik dengan tanah besar China.

Walaupun orang Hong Kong mempunyai tahap hak untuk memerintah sendiri, tetapi mereka hanya diberikan sedikit kebebasan  dalam pemilihan, yang bermaksud demonstrasi adalah salah satu daripada beberapa cara yang boleh dilakukan untuk menyuarakan pendapat. 

Pada tahun 2003, berlaku beberapa demonstrasi berskala besar sehingga melibatkan 500,000 orang memenuhi jalan-jalan (yang membawa kepada pembatalan rang undang-undang keselamatan kontroversi) dan perarakan tahunan bagi hak mengundi bebas serta peringatan kepada tindakan keras di Tiananmen Square.

Demonstrasi 2014 yang dikenali sebagai "Umbrella Revolution" itu berlangsung selama beberapa minggu dan melihatkan orang Hong Kong menuntut hak untuk memilih pemimpin mereka sendiri.

Tetapi pergerakan itu akhirnya berakhir dengan dengan tiada persetujuan dari Beijing.

Rujukan:

1. BBC

2. CNN

3. Hong Kong FP
Hakcipta iluminasi.com (2017)