Oleh pada 09 Sep 2018 kategori

Lama sebelum dunia barat mengenali pahlawan samurai sebagai sesuatu yang dikuasai kaum lelaki, telah wujud sekumpulan samurai wanita di mana mereka adalah sama hebat dan pakar seperti lelaki.

Mereka ini dikenali sebagai Onna-bugeisha. Mereka dilatih sama seperti lelaki, samada dalam gerakan bertahan atau menyerang. Mereka juga dilatih menggunakan senjata yang direka khas untuk wanita, yang bersesuaian untuk mengimbangi tubuh badan mereka yang lebih kecil. Senjata ini diberi nama Naginata.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Selama bertahun lamanya mereka ini berjuang bersama samurai lelaki. Onna-bugeisha juga diberikan penghormatan serta menjalankan tugas yang sama dengan samurai lelaki.

Salah seorang samurai wanita pertama adalah Maharani Jingu

potret maharani jingu dan rakyatnya

Pada tahun 200 Masihi, Maharani Jingu sendiri telah mengatur dan memimpin satu perperangan ketika menawan Korea. Pada waktu itu, pemahaman tradisional pada umumnya kedudukan wanita adalah di belakang lelaki dan mereka perlu patuh kepada suami serta mempunyai peranan sebagai suri rumahtangga.

Namun begitu, pengecualian dibenarkan terhadap wanita seperti Jingu. Golongan wanita seperti ini dilihat sebagai berdikari, gagah dan berani berlawan di samping samurai lelaki. Setelah Maharani Jingu menjadi pembuka jalan, manakala Onna-bugeisha yang lain pula mula menempa nama.

Sekitar tahun 1180 hingga 1185, satu perang telah meletus di antara dua suku kuasa pemerintah Jepun. Perang Genpei melibatkan perperangan di antara suku Minamoto dan suku Taira yang sama-sama percaya mereka yang layak memerintah.

Perperangan ini menjadi kejatuhan kepada suku Taira manakala suku Minamoto pula berjaya mengekalkan kekuasaan mereka. Mereka mungkin tidak dapat melakukannya sekiranya bukan kerana Tomoe Gozen, seorang Onna-bugeisha.

Tomoe Gozen, seorang lagenda Onna-bugeisha

lukisan tomoe gozen

Gozen dinyatakan sebagai seorang yang sangat berbakat di medan tempur bahkan juga seorang yang mempunyai kepandaian yang luar biasa. Dalam pertempuran, dia telah mempamirkan kehebatan memanah sambil menunggang kuda. Dia juga mahir dalam menggunakan katana, pedang tradisi samurai yang panjang.

Di luar medan perang dia juga seorang yang digeruni. Tenteranya patuh kepada setiap arahannya dan juga percaya setiap gerak hatinya. Dia terlibat dalam politik dan berita tentangnya tersebar luas di serata Jepun. Tidak lama kemudian, suku Minamoto menamakan Tomoe Gozen sebagai Panglima Perang Jepun sebenar yang pertama.

Dia sememangnya tidak mengecewakan. Pada tahun 1184, dia telah mengetuai 300 orang samurai menuju ke medan perang berhadapan dengan 2000 orang pahlawan suku Taira. Tomoe Gozen merupakan salah seorang daripada hanya 5 pahlawan Minamoto yang terselamat.

onna bugeisha memegang naginata

Selepas itu pada tahun yang sama juga ketika Pertempuran Awazu, dia telah berjaya mengalahkan pahlawan yang paling terkenal dari suku Musashi iaitu Honda no Moroshige. Dia memengkal kepala Moroshige dan menyimpan kepalanya sebagai piala.

Apa yang berlaku kepada Tomoe Gozen selepas pertarungan itu tidak dapat dipastikan. Ada yang mengatakan dia meneruskan pertarungan sehingga terkorban, yang lain pula mendakwa dia pergi dengan menaiki kuda membawa kepala Moroshige bersamanya.

Walaupun tiada rekod mengenai Gozen setelah pertempuran itu, ada dakwaan mengatakan dia telah mengahwini seorang rakan samurai dan menjadi biarawati setelah kematian suaminya.

Berabad lamanya setelah pemerintahan Tomoe Gozen, Onna-bugeisha mula berkembang. Pahlawan wanita telah menjadi sebahagian besar samurai dengan melindungi perkampungan dan membuka lebih banyak sekolah di sekitar Empayar Jepun untuk melatih wanita muda tentang seni pertarungan serta penggunaan Naginata.

Walaupun terdapat banyak suku kumpulan tersebar di serata Jepun, kesemua mereka termasuklah pahlawan samurai mula menerima Onna-bugeisha

Onna-bugeisha terakhir

pertempuran shogun terakhir

Akhirnya, semasa zaman pergolakan di antara pemerintah suku Tokugawa dan Pihak Istana (Imperial Court) pada tahun 1868, satu kumpulan khas pahlawan wanita yang dikenali sebagai 'Aizu Yoshitai' telah dibentuk dan diketuai oleh seorang Onna-bugeisha berusia 21 tahun bernama Nakano Takeko. Sebelum ini kami pernah memperincikan kisah mengenai Nakano Takeko yang merupakan Onna-bugeisha terakhir Jepun.

Takeko secara keseluruhannya dikira sebagai seorang pahlawan samurai wanita hebat yang terakhir. Manakala Pertempuran Aizu pula adalah merupakan penglibatan terakhir bagi Onna-bugeisha. Sejurus selepas kekalahan Shogun, pemerintahan Jepun telah diambil alih oleh Imperial Court.

Walaupun zaman Onna-bugeisha telah berakhir selepas Takeko, namun pahlawan wanita masih ada di kebanyakan tempat. Sepanjang tahun 1800-an, wanita terus mencabar pemikiran tradisional mengenai peranan jantina dalam pertempuran.

Ketika sebahagian besar dunia melihat pahlawan samurai sebagai lelaki gagah dan kuat, wanita juga telah menempa lagenda tersendiri sebagai Onna-bugeisha di dalam sejarah.

Rujukan :
Hakcipta iluminasi.com (2017)