Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah telah memerintahkan bahawa memfitnah Nabi Muhammad S.A.W adalah sesuatu yang ditafsirkan sebagai "melampaui batasan yang dibenarkan dari perdebatan objektif" dan dengan itu melampaui batasan kebebasan berekspresi.

Keputusan yang dibuat tersebut mendapati bahawa sabitan jenayah seorang wanita Austria dan denda bagi kenyataannya menuduh Nabi Muhammad berkenaan dengan pedofilia tidak melanggar haknya untuk berucap secara bebas. 

eropah melarang rakyat hina agama dan nabi muhammad

Wanita itu, yang dinamakan sebagai "S" oleh mahkamah, telah mengadakan seminar mengenai Islam pada tahun 2008 dan 2009 untuk Parti Bebas Kebebasan (FPO) di mana dia membincangkan tentang perkahwinan Nabi Muhammad S.A.W dengan isterinya, Aisha dan mendakwa bahawa baginda adalah seorang "pedofil".

Mahkamah Austria menjatuhkan hukumannya terhadap doktrin agama yang menghina pada 2011 dan didenda RM2,230, penghakiman yang dilakukan atas dua rayuan.

pertahankan nabi muhammad

Satu kenyataan telah dikeluarkan mengatakan bahawa Puan S merayu tetapi Mahkamah Rayuan Vienna mengekalkan keputusan itu pada bulan Disember 2011 dan permintaan pembaharuan prosiding telah ditolak oleh Mahkamah Agung pada 11 Disember 2013,.

"Bergantung kepada Perkara 10 (kebebasan bersuara), Puan S. mengadu bahawa mahkamah negara gagal menangani isi penyata persoalan untuk kebebasan bersuara."

Mengenai keputusan hari ini, Konvensyen Eropah mengenai Hak Asasi Manusia (ECHR) berkata ia "mendapati khususnya bahawa mahkamah domestik secara menyeluruh menilai konteks yang lebih luas penyataan pemohon dan dengan berhati-hati mengimbangi haknya terhadap kebebasan bersuara dengan hak orang lain untuk memiliki perasaan keagamaan mereka dilindungi, dan berkhidmat dengan sah akan matlamat dalam memelihara kedamaian agama di Austria. "

Mahkamah telah dibicarakan dengan mempertimbangkan penyata menjadi persoalan sebagai melampaui batasan yang dibenarkan dari perdebatan objektif dan mengklasifikasikannya sebagai serangan yang menyakitkan terhadap nabi bagi umat Islam, yang dapat membangkitkan prasangka dan menimbulkan perdamaian berisiko.

Mahkamah domestik mengemukakan alasan yang berkaitan dan mencukupi.

mahkamah hak asasi manusia kesatuan eropah

Kepercayaan agama mesti tertakluk kepada kritikan dan penolakan menurut, tetapi apabila kenyataan mengenai agama melampaui penafian kritikal dan berkemungkinan menyebabkan intoleransi agama, negara dapat mengambil tindakan tegas yang sesuai, kata pengadilan.

'A'ishah, ibu kepada orang-orang yang beriman, adalah satu-satunya dara yang Nabi Muhammad S.A.W pernah berkahwin.

Profesor Jasser Auda, seorang Profesor Undang-undang Islam di Carleton University di Ottawa dan seorang Ahli Pengasas dan Lembaga Kesatuan Antarabangsa Ulama Muslim berkata bahawa Aisha telah berkahwin dengan Nabi Muhammad S.A.W ketika beliau berusia 16 atau 17 tahun, dan bukan berumur 9 tahun.

Anda boleh rujuk artikel "Ini Hujah Membuktikan Umur Sebenar Perkahwinan Aisyah Dengan Rasulullah S.A.W" berkenaan dengan berapa usia A'ishah ketika bernikah dengan Nabi Muhammad S.A.W.

Wallahua'lam.

Rujukan:

1. About Islam

2. Asil

3. Egypt TodayHakcipta iluminasi.com (2017)