Antara tarikan utama sekiranya anda pergi ke kawasan Safari di Afrika adalah melawat kawasan tempat tinggal Singa yang hidup secara liar. Menariknya, seperti yang kita boleh dilihat dari kebanayakan video seperti National Geographics dan video-video dokumentari lain, singa ini langsung tidak menyerang pelancong yang datang dengan kereta jip ini.

Walaupun terkenal sebagai haiwan yang ganas dan berada di tingkat teratas dalam rantaian makanan, kebiasaannya singa-singa ini dilihat tidak begitu mengendahkan kedatangan pelancong ke kawasan mereka.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Menyedari akan hakikat singa-singa ini tidak menyerang manusialah yang menyebabkan mengapa peminat hidupan liar menerokai lawatan hutan di safari atau jip untuk melihat haiwan itu secara dekat di habitat semula jadi mereka. Ianya sama sekali pengalaman berbeza berbanding melihat mereka di zoo. 

Naluri pemangsa-mangsa

Untuk informasi, tidak banyak kejadian singa menyerang manusia di safari atau jip pelancong yang direkodkan. Sebab utama di sebalik ini adalah naluri pemangsa-mangsa semulajadi.

Anda mungkin pernah melihat singa menyerang rusa dan antelop, tetapi gajah dewasa jarang rsa terancam apabila berada berhampiran singa. Ini terutamanya disebabkan oleh saiznya yang besar. Singa menjadikan haiwan yang lebih kecil sebagai mangsa apabila mereka lapar.

Apabila singa melihat manusia, mereka tidak berfikir dua kali sebelum menyerang manusia kerana mereka berasa terancam. Haiwan ini menjadi lebih agresif apabila orang ramai panik dan mula melarikan diri.

Walau bagaimanapun, manusia lebih selamat dalam jip. Ini kerana singa menganggap jip sebagai "binatang besar" yang luar biasa kerana saiznya yang besar. Kerana ini, mereka tidak mempunyai keinginan untuk menyerang mereka. Oleh itu, mereka biasanya menjauhi kenderaan besar ini dan tidak berani mendekati mereka.

Itulah sebabnya orang ramai diminta untuk tetap berada di dalam jip semasa lawatan ke safari ini. Bagi yang tidak tahu, pelancong sememangnya dinasihatkan untuk tidak keluar daripada jip sepanjang masa berada di dalam safari. Mereka diberi amaran untuk tidak turun dari kenderaan atau meneroka sendiri tanpa pemandu tempatan.

Elakkan singa rasa terancam

singa di safari 35

Singa menyerang terutamanya kerana dua sebab - apabila mereka lapar dan apabila mereka berasa terancam. Oleh itu, strategi utama untuk memastikan keselamatan manusia semasa lawatan ke safari adalah dengan mengambil langkah berjaga-jaga supaya singa tidak berasa terancam.

Untuk mencapai matlamat ini, pegawai dan pemandu tempatan biasanya melatih singa untuk membiasakan diri dengan kenderaan safari sebagai sebahagian daripada landskap sebelum mereka membuka rizab semula jadi untuk pelancong. Oleh itu, singa mengabaikan kenderaan ini apabila mereka melalui kerana mereka tidak berasa terancam.

Sekiranya singa mendekati jip, pemandu tempatan akan mengarahkan pelancong untuk berdiam diri dan tidak banyak bergerak. Mereka juga memberi amaran kepada pelancong supaya tidak berdiri atau meletakkan kepala mereka apabila pemangsa ini berada berhampiran kenderaan, kerana ia akanmembuatkan haiwan ini berasa terancam.

Apakah yang perlu anda lakukan jika bertemu dengan Singa?

serangan singa di safari

Syukur kita di Malaysia kerana singa tidak terdapat di sini.

Walaupun singa kini sudah biasa dengan kenderaan safari di rizab hidupan liar, mereka masih tidak biasa dengan pelancong. Singa menganggap manusia sebagai ancaman, yang juga merupakan sebab utama mereka menyerang manusia. Singa biasanya lebih agresif daripada biasa apabila mereka bersama anak-anaknya, kerana mereka melindungi anak-anak mereka.

Tambahan pula, singa kebanyakannya haiwan nokturnal, iaitu haiwan yang aktif pada wktu malam. Mereka kehilangan ketakutan mereka terhadap manusia pada waktu malam dan lebih berbahaya daripada itu. Jadi, elakkan berkhemah di kawasan yang mempunyai kepadatan singa yang tinggi, terutamanya pada waktu malam.

Bertemu dengan singa di alam liar boleh menjadi pengalaman yang menggerunkan , tetapi apabila anda tahu cara untuk bertindak balas dengan betul ianya boleh meningkatkan peluang anda untuk terus hidup.

Adalah penting untuk kekal tenang dan mengelakkan berlari dalam keadaan panik, kerana ini boleh mencetuskan naluri pemangsa singa dan menjadikannya lebih agresif. Sebaliknya, cuba buat diri anda kelihatan lebih besar dengan mengangkat tangan anda dan membuka jaket anda, dan elakkan pergerakan secara tiba-tiba yang boleh mengejutkan singa.

Ia juga penting untuk mengekalkan hubungan mata dengan singa tanpa merenung dengan cara yang mengancam. Ingat, singa biasanya menyerang apabila mereka berasa terancam, jadi adalah penting untuk memberi mereka ruang dan mengelakkan memprovokasi mereka.

Jika anda mengikuti garis panduan ini dan mendengar arahan pemandu tempatan anda, anda boleh menikmati lawatan safari anda dengan selamat dan menyeronokkan.

Kredit:

  1. Smithhsonian Magazine
  2. Opera NewsHakcipta iluminasi.com (2017)