Harimau adalah antara salah satu haiwan yang paling menakjubkan dalam dunia haiwan.

Malah, para ahli zoologi bersetuju bahawa ia merupakan mamalia yang sangat menarik untuk dikaji.

Namun, ada satu sifat menyedihkan tetapi menarik pada harimau yang menonjol daripada haiwan-haiwan lain, iaitu ia memilih pengasingan dan bersendiri sebagai cara hidup.

Walaupun terdapat banyak alasan yang menyumbang kepada perkara ini, namun ada beberapa faktor terbesar yang mendorong harimau hidup bersendirian.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Harimau hidup sendiri kerana alasan yang berdasarkan pada penyelidikan tingkah laku sebenar dan juga keadaan tertentu yang berubah.

harimau haiwan tinggal sendirian

Dalam kata mudah, harimau bersifat sangat teritorial, yang bermaksud bahawa ia menandai ruang atau kawasan sendiri dan hanya mahu mengawal kawasan tersebut bersendirian.

Haiwan ini kelihatan seperti tertarik kepada rasa bebas kerana baginya, memburu akan menjadi lebih mudah dengan cara bersendirian.

Walaupun gemar hidup terasing, ini tidak bermakna harimau langsung tidak bergaul.

Ia akan keluar dari kepompongnya tetapi ini bukanlah sesuatu yang biasa dan biasanya untuk tujuan mengawan atau memburu haiwan yang bersaiz lebih besar.

Dan jika ada sekumpulan harimau yang tinggal bersama-sama secara konsisten, ini dianggap sebagai tersangat jarang walaupun pernah berlaku.

mengapa harimau suka tinggal terasing

Hal ini dapat dijelaskan oleh beberap faktor sebagai contoh, ini terjadi mungkin disebabkan oleh saiz kawasan yang dipilih harimau-harimau tersebut adalah agak kecil yang membuatkan kurangnya ruang untuk bersendirian dan mengasingkan diri.

Selain itu, harimau-harimau juga mungkin kelihatan tinggal bersama-sama jika kawasan tersebut terletak berhampiran dengan lokasi yang mempunyai jumlah mangsa yang banyak.

Bekalan makanan yang kelihatan seperti tidak berkesudahan ini akan menyebabkan harimau memilih untuk ini tinggal di kawasan yang sama.

Mengapa singa tinggal dalam kumpulan?

singa hidup secara berkumpulan

Sebab mengapa singa dan harimau berbeza mempunyai cara hidup dan tabiat memburu yang sangat berbeza mempunyai kaitan dengan persekitaran tempat haiwan-haiwan ini mengalami evolusi.

Singa biasanya memburu di dataran Afrika yang terbuka dan luas, membuatkan haiwan ini tidak dapat bersembunyi di sebalik apa-apa apatah lagi jika dalam berkumpulan (kerana singa memburu secara berkumpulan).

Sebaliknya, harimau tinggal di kawasan yang berhutan membuatkannya boleh bersembunyi di sebalik pokok atau semak untuk menerkam mangsa dalam keadaan tidak sedar.

Singa mempunyai stamina tinggi dan kekuatan, serta boleh mengejar mangsa dalam tempoh yang lebih lama. Dalam kata mudah, singa tidak perlu bersembunyi kerana ia sangat ditakuti dan dihormati oleh spesis haiwan lain.

harimau memburu bersendirian

Harimau pula sudah biasa dengan persekitaran hutan yang padat dan tebal, membuatkannya dengan mudah dapat memburu secara bersendirian melalui cara bersembunyi dan menyerang apabila masa tiba.

Jika harimau bergerak dalam kumpulan, kemungkinan untuk mangsa menyedari kehadiran kumpulan harimau ini adalah tinggi. 

Walaupun begitu, haiwan yang memilih untuk hidup bersendirian dan terasing biasanya sangat kuat atau pintar, serta tidak memerlukan bantuan atau perlindungan daripada spesis sendiri kerana saiz mangsa atau persekitaran.

Contoh yang terbaik untuk situasi ini adalah harimau dan haiwan ini mampu untuk menjatuhkan anak gajah bersendirian dan tinggal di hutan Asia yang tebal.

Harimau diberi kekuatan yang sangat hebat dan banyak tempat persembunyian, yang bermaksud bahawa haiwan ini lebih berkembang maju jika bersendirian.

Rujukan:

1. Nedhardy

2. World Wild Life

3. Wild Ciencias
Hakcipta iluminasi.com (2017)