Oleh pada 05 Jun 2019 kategori

Sudah lebih daripada setahun Pakatan Harapan mengambil alih tampuk kepimpinan kerajaan. Dan berikutan dengan itu, pelbagai perubahan yang telah dilakukan bagi membina negara yang lebih berdaya saing dan bebas rasuah.

Namun, segala tindakan yang dilakukan sudah tentu mempunyai penyokong dan mereka yang tidak berpuas hati.

Dan antara yang terbaharu adalah pelantikan Latheefa Beebi Koya sebagai ketua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menggantikan Mohd Shukri Abdull yang menamatkan kontraknya lebih awal.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Boleh dikatakan ramai yang masih tidak mengenali beliau yang juga merupakan seorang peguam.

iluminasi.com kongsikan serba sedikit tentang Ketua SPRM yang terbaharu.

Latheefa Beebi Koya yang juga dikenali sebagai Kak Lat lahir pada 4 Februari 1973 di Kerala, India tetapi berpindah ke Kuala Lumpur ketika berusia 3 bulan bersama keluarganya dan membesar di Petaling Jaya.

latheefa koya dilantik sebagai ketua pesuruhjaya sprm 2

(Kredit gambar: FMT)

Latheefa menamatkan pelajaran dari University of London dengan Ijazah Undang-Undang pada tahun 1997.

Beliau memperoleh Sijil Amalan Perundangan Malaysia 2 tahun kemudian membolehkan Latheefa berkhidmat sebagai seorang peguam di Malaysia.

Sejak Mei 2002, beliau telah mengamalkan undang-undang di Messrs Daim & Gamany, yang diasaskan oleh Tun Abdul Daim bin Zainuddin, bekas Menteri Kewangan Malaysia, sebagai peguam bela dan peguam cara.

Antara Jun 2008 dan Julai 2012, Latheefa adalah ahli Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), tetapi berhenti dari jawatannya selepas khabar angin muncul mengenai pengusirannya dari majlis itu.

Latheefa kemudiannya mengasaskan Peguam untuk Liberty (LFL) bersama Anggota Parlimen Padang Serai (MP), N. Surendran, pada tahun 2011. Beliau berkhidmat sebagai penasihat LFL sehingga tahun 2018 sebelum berkhidmat sebagai pengarah eksekutif.

Penglibatan dan kontroversi dalam Parti Keadilan Rakyat (PKR)

latheefa beebi koya seorang yang tegas

Latheefa pernah berkhidmat sebagai ketua biro maklumat untuk Sayap Belia PKR dan ketua biro hal ehwal undang-undang untuk PKR.

Beliau mendedahkan tujuan di sebalik langkah yang dirancang oleh PKR Rafizi Ramli untuk menghalang Mohamed Azmin Ali dari menjadi Menteri Besar Selangor. Walau bagaimanapun, Langkah Kajang gagal mencapai motif sebenar.

Pada Jun 2018, Latheefa mengkritik kerajaan Pakatan Harapan (PH) kerana menggalakkan seorang remaja menderma kepada dana Tabung Harapan.

Sebulan kemudian, beliau mengkritik Timbalan Perdana Menteri Malaysia dan bekas presiden PKR, Wan Azizah Wan Ismail, kerana didakwa menangguhkan pendakwaan terhadap seorang lelaki yang ingin berkahwin dengan gadis bawah umur.

Pada November 2018, Latheefa menggelarkan lawatan Presiden PKR Wan Azizah ke Julau menjelang pemilihan PKR Sarawak sebagai "tidak sesuai" kerana penggunaan jentera kerajaan dan pengumuman peruntukan dengan kehadiran salah seorang calon, Julau MP Larry Sng.

Dia kemudian menggesa PKR untuk menggantung pemilihan yang akan datang untuk Julau berikutan peningkatan besar-besaran keahlian bahagian dari 603 hingga lebih 13,000 sehari kemudian, mendakwa pemimpin parti itu "whitewashing" dan menghalalkan penipuan.

latheefa beebi koya ketua pesuruhjaya sprm wanita pertama

Pada 17 Disember 2018, Latheefa melancarkan serangan terhadap Presiden PKR, Anwar Ibrahim, atas pelantikan ketua-ketua perhubungan negeri PKR dengan mendakwa "kronisme dan nepotisme" selepas banyak pilihan-pilihan tersebut tidak menerima sokongan majoriti dari ketua-ketua bahagian negeri masing-masing.

Apa yang dilakukannya menerima teguran daripada ahli partinya sendiri, mengritik Latheefa kerana mengkritik presiden parti secara terbuka dan mengemukakan aduan disiplin terhadapnya kepada parti itu.

Latheefa menjawab dengan mengatakan bahawa penggunaan "taktik gaya UMNO" untuk mendiamkan beliau tidak akan berjaya.

Tidak lama selepas komen beliau, Ahli Parlimen Permatang Pauh, Nurul Izzah Anwar meletak jawatan dari semua jawatan parti manakala Ahli Parlimen Pasir Gudang Hassan Abdul Karim menolak tawaran itu untuk menjadi ketua penguatkuasa PKR Johor.

Pelantikan sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM

pelantikan latheefa koya sebagai ketua pesuruhjaya sprm

(Kredit gambar: FMT)

Pada 4 Jun 2019, Latheefa dilantik sebagai pengganti Mohamad Shukri Abdull sebagi ketua pesuruhjaya SPRM dalam kontrak 2 tahun berkuatkuasa 1 Jun 2019.

Rakan anggota PKR dan Ahli Parlimen Lembah Pantai, Fahmi Fadzil, menyeru Latheefa untuk meletakkan jawatan dari parti itu untuk mengelakkan konflik kepentingan.

Latheefa kemudiannya memberikan respon bahawa beliau sudah mengemukakan peletakan jawatannya sebagai anggota PKR biasa pada 3 Jun 2019, setelah dimaklumkan tentang pelantikannya yang akan berlaku.

LFL juga mengeluarkan kenyataan yang mengumumkan bahawa pengasasnya telah melepaskan kedudukan dan keahlian dalam organisasi tersebut.

Pelantikan ini menjadi sejarah dalam SPRM kerana Latheefa adalah wanita pertama yang dilantik memegang jawatan itu.

Pelantikannya ini juga menerima reaksi bercampur-campur dari ahli-ahli politik dan orang awam.

suruhanjaya pencegahan rasuah malaysia

Beliau menerima pujian kerana dikenali dengan pendekatannya yang tegas dan tidak bertolak ansur tetapi dikritik oleh yang lain kerana pelantikannya tidak melalui parlimen serta disebabkan oleh latar belakang politiknya.

Antara mereka yang memuji pelantikannya tetapi mempersoalkan proses pelantikannya termasuklah bekas pengerusi Gabungan Pemilihan Bersih dan Adil (Bersih) yang juga Ahli Parlimen Petaling Jaya, Maria Chin Abdullah dan Pengarah Eksekutif Pusat Pengawasan Rasuah dan Kronisme (C4), Cynthia Gabriel.

Presiden Persatuan Cina Malaysia (MCA), Wee Ka Siong menggelarkan pelantikannya sebagai "mengejutkan" manakala ADUN Muara Tuang, Idris Buang dari Parti Warisan Bersatu Bumiputera (PBB) melabelkan pelantikan itu sebagai "tidak boleh diterima".

Pemimpin masyarakat lain termasuk Marina Mahathir dan bekas presiden Majlis Peguam Malaysia, Ambiga Sreenevasan, memuji pelantikannya.

Ketua Jawatankuasa Pilihan Utama Pelantikan Awam, Ahli Parlimen Selayang William Leong, kemudiannya mengesahkan bahawa jawatankuasa pilihan parlimen tidak dirujuk atas pelantikan Latheefa.

Peguam hakim dan bekas hakim Mahkamah Persekutuan Malaysia, Gopal Sri Ram, mengatakan bahawa badan perundangan "tidak mempunyai peranan" dalam pelantikan Latheefa sebagai ketua pesuruhjaya SPRM.

Rujukan:

1. Latheefa Beebi Koya

2. FMT

3. Bharian
Hakcipta iluminasi.com (2017)