Tahun itu adalah tahun 1966, ketika kemuncak perang dingin di antara kuasa-kuasa besar. Sebuah pesawat pengebom B-52 milik Amerika Syarikat membawa empat biji bom termonuklear menghadapi kemalangan selepas berlanggar dengan sebuah kapal terbang pengisi minyak berdekatan sebuah kampung di Timur Laut Sepanyol, bernama Palomares.

Satu daripada bom tersebut jatuh berdekatan Kampung Palomares yang dihuni 1,200 orang penduduk namun berkeadaan baik. Sebuah lagi berjaya ditemui oleh seorang nelayan di tepi sungai, juga dalam keadaan sempurna. Sebuah lagi jatuh di tengah kampung Palomares merembeskan hampir 20kg plutonium ke kawasan sekitarnya.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Sementara sebuah lagi hilang tidak diketahui dimana. Inilah tragedi bom nuklear yang jarang diceritakan dalam sejarah, berlaku di Sepanyol.

Sangat bernasib baik

pekerja membersihkan palomares

Bagi warga kampung tersebut, syukurlah tidak ada yang meninggal dunia atau menghidap kanser ekoran kejatuhan bom tersebut di kawasan mereka. Bagaimanapun, usaha membersihkan kawasan tersebut mengambil masa lebih 3 bulan dengan bantuan 1,600 pakar dari Amerika Syarikat.

Setiap satu bom yang jatuh itu sebenarnya mempunyai kekuatan berkali-kali ganda kekuatan bom yang dijatuhkan di Hiroshima beberapa puluh tahun sebelum itu.

Insiden kejatuhan empat biji bom itu berlaku ekoran letupan yang terhasil semasa kapal terbang B-52 itu sedang mengisi minyak diudara bersambung dengan kapal terbang pengisi minyak KC-135. Kesemua individu dalam kapal terbang pengisi minyak itu terbunuh dan 3 daripada 7 pengendali B-52 terkorban dalam nahas ini.

Kejatuhan dua biji bom itu ke kawasan orang ramai tidak mengakibatkan sebarang kematian atau kemusnahan harta benda. Namun penduduk mula berkumpul di sekeliling bom yang jatuh kerana tidak mengetahui apa yang telah jatuh.

Misi pencarian bom yang hilang

palomares insiden bom nuklear atom

Pencarian untuk mencari bom nuklear yang hilang itu dilakukan selama 80 hari. Insiden itu menimbulkan ketegangan antarabangsa, berikutan wujud beberapa negara lain yang seakan-akan berminat mahu menjadi pemilik kepada bom tersebut. Kerajaan Amerika Syarikat mula menghantar kapal-kapal serta pasukan penyelam, kerana payung terjun bom tersebut ditemui dan dipercayai bom tersebut jatuh ke dalam laut.

Bom tersebut ditemui 780mdi bawah dasar laut, tersekat di antara jurang bawah lautan. Kerja-kerja mengangkat bom itu agak sukar sehinggakan bom tersebut jatuh lebih dalam cubaan pertama menaikkannya pada 15 Mac 1966. Ini menyebabkan proses pencarian dimulakan semula.

Pada 2 April 1966, bom tersebut berjaya ditemui pada kedalaman 880m. Bagi mengelakkan kejadian sama berulang, sebuah kapal selam tanpa pemandu digunakan bagi menaikkan bom tersebut namun kapal selam tersebut tersangkut dengan payung terjun bom tersebut. Nasib baiklah, pihak tentera laut Amerika Syarikat berjaya juga membawa kapal selam tersebut secara perlahan-lahan sebelum penyelam memasang kabel bagi menaikkan bom itu pada kedalaman 30 meter.

Kesan radioaktif masih kekal sehingga berpuluh tahun

menteri sepanyol mandi di pantai

Selepas semua proses permbersihan dilakukan, bagi mengembalikan keyakinan penduduk Palomares dan Sepanyol, pemimpin kerajaan Sepanyol ketika itu iaitu Menteri Luar, Manuel Fraga dan Duta Amerika Syarikat ke Sepanyol, Anigier Biddle Duke mengadakan gimik bermandi manda di pantai Palomares, untuk menunjukkan tiadak ada apa-apa yang perlu dibimbangkan.

Sejarah itu berjaya disenyapkan selama beberapa tahun sebelum satu kajian pada tahun 90-an menunjukkan kewujudan bahan americium, salah satu sisa plutonium masih tinggi di kawasan jatuhan bom. Kajian lebih mendalam menunjukkan hampir 50,000 kaki persegi tanah di situ masih lagi tercemar.

perjanjian di antara sepanyol dan amerika syarikat bom nuklear 2015

Pada tahun 2003, kerajaan Sepanyol mengumumkan mana-mana kawasan yang diisytiharkan masih tercemar dilarang untuk digunakan bagi sebarang aktiviti. Bagaimanapun, kesannya masih terus wujud di Palomares tanpa ada sebarang usaha membersihkannya dengan lebih sempurna.

Hanya pada 19 Oktober 2015, kerajaan Sepanyol dan Amerika Syarikat menandatangani perjanjian pembersihan dan pembuangan kesemua tanah yang tercemar dengan bahan radioaktif. Amerika Syarikat bersetuju untuk menyimpan kesemua tanah yang telah tercemar di Sepanyol ke negara mereka, dengan kawasan Nevada yang menjadi pusat ujian bom nuklear menjadi pilihan kerajaan Amerika Syarikat.

Rujukan

The Guardian
Hakcipta iluminasi.com (2017)