li wenliang sakit kronik coronavirus

Pada penghujung bulan Disember tahun 2019, Dr. Li Wenliang mula menyedari wujud sesuatu yang aneh dalam 7 kes pesakit pneumonia yang sedang ditanganinya.

Menyedari simptom-simptom mempunyai persamaan seperti wabak SARS yang pernah melanda negara China pada tahun 2003, Li cuba berkongsi pendapatnya dalam kumpulan mesej yang dianggotai doktor-doktor lain ditempat dia bertugas - mengingatkan agar petugas mula mengamalkan pemakaian pakaian perlindungan keselamatan bagi melindungi diri dari jangkitan.

Mendapat maklum balas positif hasil daripada perbincangan mereka, pada ketika itu Li tidak menyedari apa yang sedang mereka hadapi ketika itu merupakan sejenis serangan yang belum pernah ada sebelum ini. Bagaimanapun, pada awalnya - perbincangan mereka hanya berlaku dalam peringkat dalaman; tidak diketahui bagaimana hasil perkongsiannya dalam kumpulan mesej doktor itu boleh sampai ke media sosial pada 30 Disember 2019.

Tangkap layar amaran dan peringatan yang diberikan kepada rakan sejawatnya yang lain itu tular di dalam laman mikro blog Weibo, membuatkan netizen mula memperkenalkan terma '#WuhanSARS' - naik menjadi kata kunci nombor satu dalam laman web tersebut. Ini menyebabkan panik mula merebak.

Didiamkan pihak berkuasa

li wenliang doktor china

Amaran itu membuatkan nama Dr. Li Wenliang disebut-sebut selepas mesejnya mula ditularkan dan dikongsi, memulakan kebimbangan berlakunya satu lagi wabak jangkitan besar-besaran mirip SARS di China. Risau dengan kesan penularan amaran tersebut, Weibo bertindak memadamkan kesemua perkongsian berkaitan 'Wuhan SARS' dan semua perkongsian baru tidak lagi disiarkan secara automatik, ditapis terlebih dahulu.

3 hari kemudian, Li mendapat arahan untuk menghadirkan diri ke Bahagian Sekuriti Keselamatan Awam Wuhan atas tulisannya yang tular. Diminta memberikan penjelasan, Li dituduh sengaja mencetuskan kebimbangan kepada orang awam dengan melakukan dakwaan tidak berasas atas apa yang berlaku di hospital, di mana dia bertugas.

Cubaan memberikan penjelasan seolah tidak diendahkan pihak berkuasa, sebaliknya satu amaran bertulis diberikan kepadanya; perlu ditandatangani dan dipatuhi sepenuhnya, sebagai persetujuan untuk mematuhinya agar terlepas dari penjara. Disoal adakah dia faham akan akibatnya menyebarkan khabar angin berkaitan penyebaran wabak boleh menyebabkan tindakan lebih tegas diambil kepadanya - Dr. Li mengakui dia faham dan dia akan akur.

Jadi kes perkongsian Li itu ditutup dan cuba didiamkan; walaupun dalam masa yang sama beberapa kes jangkitan paru-paru mula dilaporkan di Wuhan - majoritinya melibatkan individu yang pernah berkunjung atau bekerja di pasar basah Huanan yang terletak dalam daerah tersebut.

Amaran Dr. Li mula menjadi kenyataan

dr li wenliang semasa sihat

Apa yang cuba disembunyikan kerajaan China mula gagal dibendung, selepas terlalu ramai dijangkiti sehingga mereka mengesahkan berlakunya penyebaran wabak jenis baru 2019-nCoV pada 7 Januari 2020; menandakan amaran Dr. Li hampir dua minggu sebelum itu ada asasnya.

Walaupun begitu, amaran yang dikeluarkan kerajaan China pada ketika itu agak ringkas serta kurang menyeluruh, disebabkan mereka percaya jangkitan hanya boleh berlaku melalui pemindahan virus daripada haiwan berjangkit kepada manusia. Tiada usaha lebih ketat dijalankan. Hanya selepas pengesahan bahawa jangkitan turut sama boleh berlaku melibatkan penyebaran melalui udara dan sentuhan manusia dengan manusia, situasi mula menjadi kucar-kacir.

Li yang diarahkan tidak lagi melakukan perkongsian kembali bertugas dan tidak lagi menulis apa-a[a status yang mampu mengundang kontroversi.

Pada 8 ke 9 Januari, Li ditugaskan merawat seorang pesakit yang mempunyai masalah glaukoma. Walaupun menggunakan peralatan keselamatan seperti topeng muka, pada 10 Januari 2020; Li mula menampakkan petanda awal jangkitan coronavirus pada dirinya sendiri. Dia mula batuk-batuk dan demam panas.

Selepas cuba bertahan, Dr. Li Wenliang dimasukkan ke dalam hospital untuk rawatan lebih rapi pada 12 Januari 2020. Pesakit glaukoma yang cuba dirawat beberapa hari sebelum itu rupa-rupanya merupakan salah seorang pembawa virus yang sangat ditakuti Li.

Tanggal 20 Januari 2020, kerajaan China mengisytiharkan 2019-nCoV sebagai wabak yang memerlukan proses kuarantin penuh dilakukan, dengan keadaan darurat diumumkan di Wuhan.

Li masih di hospital cuba melawan jangkitan. Beberapa ujian bagi mengesahkan status jangkitannya kembali dengan hasil negatif. Hanya pada 30 Januari, melalui melakukan perkongsian di Weibo - Li mengesahkan dirinya telah pun dijangkiti coronavirus; yang pada ketika itu, telahpun mencetuskan panik di seluruh dunia.

Perkongsian terakhir

surat tunjuk sebab li wenliang

Dalam perkongsiannya yang dilakukan tanpa lagi takut dengan hukuman, beliau menjelaskan kekesalannya terhadap apa yang telah berlaku ke atas dirinya. Li merasa dengan langkah kerajaan mendiamkan dirinya terlebih dahulu, berbanding cuba mendengar apa yang ingin disampaikan serta justifikasinya sebagai seorang pegawai perubatan, apabila menyampaikan amaran awal beliau.

Doktor Li yang sedang menanti kelahiran anak keduanya memuat naik surat persetujuan yang ditandatangani, memaparkan secara terbuka arahan serta amaran kerajaan China yang diterima hasil perkongsiannya yang tular sebelum itu.

Keadaannya bagaimanapun bertambah kritikal, sehinggakan jantungnya terpaksa dipam bagi meneruskan hayatnya. Tepat pada jam 2.58 pagi (waktu China) tarikh 7 Februari 2020, Dr. Li Wenliang menghembuskan nafasnya yang terakhir akibat jangkitan coronavirus.

Peranan kerajaan China dipersoalkan

perkongsian dr li wenliang

Kematian Li Wenliang mendapat reaksi besar kumpulan netizen khasnya pengguna Weibo yang berang dengan tindakan kerajaan China, yang dilihat lebih berusaha melindungi kepentingan sendiri berbanding mengiktiraf usaha sendirian Dr. Li yang ingin membantu menyampaikan petanda awal, sehingga akhirnya didiamkan pihak berkuasa.

Pihak berkuasa China khasnya di daerah Wuhan digesa memohon maaf kepada keluarga Dr. Li Wenliang, atas kealpaan dan keegoan mereka - perlu bertanggungjawab atas kegagalan mengambil berat amaran yang dikeluarkan oleh seorang pakar perubatan; berdasarkan kepada pemerhatiannya sendiri di hospital di mana dia bertugas.

Adakah situasi akan berubah menjadi lebih baik, sekiranya ada pihak mengkaji saranan Li yang hadir hampir 2 minggu lebih awal? Mungkin.

Namun semua kemungkinan akan tertutup, sekiranya mana-mana kerajaan atau pemerintah dalam dunia, terus membutakan mata dan telinga demi menjaga imej mereka; sehinggakan wabak yang berbahaya pun dan masih dalam peringkat permulaan, perlu disenyapkan agar orang awam tidak berhadapan dengan situasi panik.

Apa yang lebih menghairankan - semasa mendiang terlantar di katil hospital melawan jangkitan, kerajaan China masih tegas menafikan berlakunya jangkitan kepada mana-mana pegawai perubatan yang berkhidmat; tanpa jelas kenapa perlu kes melibatkan dirinya terus ditutup dengan sebuah penipuan.Hakcipta iluminasi.com (2017)