Oleh pada 10 Sep 2017 kategori

robert mugabe rasta

Pada tahun 1980, ketika dolar Zimbabwe diperkenalkan, nilainya adalah setara (1:1) dengan dolar Amerika. Namun, 29 tahun kemudian, pada tahun 2009, 1 USD (RM4.20) bersamaan dengan 2,621,984,228,675,650,147,435,579,309,984,228 dolar Zimbabwe. Penulis tak tahu macam mana nak sebut, tapi mungkin kanak-kanak genius seperti Adi Putra tahu menyebutnya.

Ya, kegagalan ekonomi dan inflasi yang tersangat teruk di Zimbabwe menyebabkan matawang dolar Zimbabwe kini sudah tiada nilai dan telah digantung selama-lamanya.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Jika Bank of England sangat risaukan kadar inflasi di United Kingdom yang melebihi 2% setiap tahun, bayangkan apa yang terjadi kepada Zimbabwe, apabila kadar inflasinya adalah setinggi 79.6 billion peratus pada pertengahan November 2008, iaitu inflasi kedua terburuk dalam sejarah manusia.

Namun, indeks hiperinflasi baru (HHIZ) meletakkan inflasi Zimbabe di tahap 89.7 sextilion peratus (87,000,000,000,000,000 %)

inflasi dalam sejarah 928

100 trilion dolar zimbabwe 476

Zimbabwe juga mempunyai wang kertas yang terbesar yang mempunyai jumlah "0" terbanyak di dunia. Jika dahulu kita mempunyai wang kertas terbesar iaitu RM1000, Zimbabwe mempunyai wang kertas 100 billion kali ganda lebih besar, iaitu Z$ 100,000,000,000,000. Ianya dikeluarkan pada tahun 2009 dikemuncak inflasi namun hanya beberapa juta keping sahaja dicetak.

Dan jangan ingat nilai wang kertas ini tinggi. Pada satu ketika, wang kertas 100 trilion dolar Zimbabwe ini tidak mampu untuk membayar tambang bas. Dan pasti anda pernah lihat gambar yang tular dimana seikat wang Zimbabwe dibayar oleh pembeli kepada penjual hanya untuk membeli sayur-sayuran.

50 juta harganya mampu ke tidak

harga sehelai kemeja

seekor ayam berharga berbillion dolar zimbabwe

Namun, dolar Zimbabwe kini tidak lagi digunakan dan telah digantung selama-lamanya pada 12 April 2009 disebabkan oleh hiperinflasi. Bagi menggantikan matawang dolar Zimbabwe yang telah lumpuh, kerajaan Zimbabwe telah menggunapakai 9 matawang asing, dan menjadi negara yang menggunakan matawang yang paling banyak sebagai matawang yang sah.

peningkatan inflasi zimbabwe

Antaranya termasuklah dolar Amerika (US$), dolar Australia (A$), Euro (€) , rand Afrika Selatan (R), pula Bostwana (P), pound sterling UK (£), rupee India(₹), yuan China (元/¥), dan yen Jepun(¥). Segala transaksi rasmi oleh kerajaan Zimbabwe menggunakan dolar Amerika.

di zimbabwe tak pakai dompet pakai kereta sorong 219

duit berikat ikat untuk bayar makanan

satu pisang berharga 5 billion

Inflasi yang terlalu teruk melanda Zimbabwe sehinggakan bank pusat negara itu tidak mampu untuk mencetak wang yang tidak berharga ini, memaksa Robert Mugabe, Presiden Zimbabwe untuk mengarahkan larangan kenaikan harga barang. Golongan berpendapatan rendah dan mereka yang tiada simpanan terhapus, peniaga-peniaga pula menggandakan harga ketika waktu pagi dan petang mengakibatkan nilai gaji pekerja-pekerja hampir-hampir tak bernilai.

Sejak tidak menggunakan lagi matawang dolar Zimbabwe bermula tahun 2009, dan menggunakan 9 matawang asing tersebut, satu usaha oleh kerajaan Zimbabwe dilakukan dimana ia menawarkan pertukaran akaun deposit lama kepada dolar Amerika. Setiap 175 quadrillion (175,000,000,000,000,000) dolar Zimbabwe, akan diberikan sebanyak 5 dolar Amerika bersamaan RM21.

billionaire yang kelaparan 972

roti paling mahal di dunia

cukup tak nak beli topup

Pada tahun 2014, Zimbabwe telah mengeskport barangan bernilai USD2.5 billion (RM10.50 billion) dan mengimport barangan bernilai USD6.5 billion (RM27.3 billion) menyebabkan ia menjadi perdagangan negatif. Wang yang keluar lebih tinggi berbanding wang yang masuk mengakibatkan kekurangan wang tunai.

Masalah ini tidak dapat ditanggani oleh Zimbabwe, dan mereka juga tidak dibenarkan membuat pinjaman dari Bank Dunia atau Tabung Kewangan Antarabangsa, yang telah menggantung pelan pinjaman Zimbabwe akibat daripada kegagalan ekonomi negara itu.

Jadi, pada tahun 2016, kerajaan Zimbabwe telah melakukan satu usaha, dengan memperkenalkan wang kertas untuk matawang-pseudo baru sebagai solusi kepada masalah kekurangan wang tunai tersebut dan meningkatkan eksport. Ia dipanggil sebagai "wang bon", dan dikeluarkan oleh Bank Rizab Zimbabwe sebanyak 10 juta dollar dalam bentuk $2 dan $5 yang sah digunakan di negara-negara Afrika Selatan.

wang bon

duit terlalu banyak

Ketika dikeluarkan, nilainya adalah setara dengan nilai dolar Amerika(1:1). Matawang ini dikatakan menambahkan lagi kekeliruan di Zimbabwe dan mendapat tentangan dari penduduk tempatan yang membuat demonstrasi membantah pengenalan wang bon tersebut.

Dan bagi meningkatkan aktiviti eksport, kerajaan Zimbabwe menawarkan bonus $5 wang bon bagi setiap $100 eksport. Wang bon ini juga mempunyai had pengeluaran kepada $50 sehari, dan $150 seminggu bagi mengelakkan nilainya menurun daripada nilai yang dimahukan iaitu 1:1 dengan USD.

protes wang bon 108

Namun kini nilai wang bon itu dikatakan sudah mula menurun akibat daripada keengganan sesetengah penjual atau kedai menggunakan dan menerima wang tersebut. Stesen-stesen minyak juga dikatakan menaikkan caj kepada mereka yang mahu menggunakan wang bon.

Juga terdapat laporan mengatakan peniaga wang di pasaran gelap (black market) meminta wang bon sebanyak $1.25 bagi pertukaran dengan USD1. 

Menurut Evans Rutate, pengawal kredit rangkaian kedai pakaian Afrika Selatan, wang bon ini adalah petanda kepada pengakhiran pemerintahan Robert Mugabe dan parti politik yang sedang memerintah, Zanu-PF.
Hakcipta iluminasi.com (2017)