Oleh pada 02 Oct 2017 kategori

Kucing merupakan sejenis haiwan berkaki empat yang comel dan sering dijadikan haiwan peliharaan di seluruh dunia. Gelagat mereka yang sering mencuit hati pemilik mereka membuatkan pemilik mereka sayang akan mereka dan sanggup mengeluarkan banyak perbelanjaan semata-mata untuk memastikan si comel sentiasa berada dalam keadaan yang sihat dan gembira. 

BESARKAN TEKS     A-  A+

Dalam artikel kali ini, Iluminasi ingin berkongsi jenis-jenis baka yang jarang ditemui di seluruh dunia, dan mungkin anda juga tidak pernah tahu tentang kewujudan kucing-kucing ini!

1. Black-footed cat

black footed cat

kucing berkaki hitam dewasa sedang berehat

Black-footed cat atau kucing berkaki hitam merupakan sejenis kucing yang menghuni kawasan di wilayah Afrika Selatan. Kucing ini merupakan salah satu spesies kucing yang terkecil dan merupakan kucing yang terkecil di Afrika. Haiwan ini ebih aktif ketika waktu malam berbanding waktu siang. Hal ini menyebabkan kucing ini lebih sukar ditemui berbanding kucing-kucing yang lain.

2. Rusty-spotted cat

rusty spotted cat

kucing rusty spotted yang masih kecil

Haiwan ini meruapakan spesies kucing liar yang terkecil di dunia. Spesies ini pernah direkodkan berada di Sri Lanka dan India. Pada tahun 2016, kucing ini juga dilaporkan berada di kawasan barat Nepal. Bilangan mereka semakin berkurangan dan Ia dikategorikan sebagai haiwan yang terancam oleh IUCN Red List of Threatened Species.

3. Sand cat

kucing pasir bersama anaknya

kucing pasir bersama keluarga

kucing pasir

Kucing pasir yang juga dikenali sebagai sand cat ataupun sand dune cat merupakan kucing yang sebahagian besarnya dijumpai di kawasan padang pasir.  Kucing ini mempunyai taburan yang meluas dan dipisahkan oleh padang pasir Afrika Utara, Asia Barat, dan Asia Tengah. Sejak tahun 2002, kucing bersaiz kecil ini telah dikategorikan sebagai spesies terancam oleh  IUCN kerana bilangan populasi mereka yang semakin rendah setiap tahun.

4. Geoffroy’s cat

geoffroy cat

kucing geoffroy

Kucing Geoffroy adalah sejenis kucing yang ditemui berada di kawasan Amerika Selatan. Saiz kucing ini adalah sama dengan saiz kucing domestik biasa, dan Ia mempunyai bnyak tompok-tompok hitam di badannya. Purata berat badannya adalah 2-5 kg, dan yang paling berat pernah direkodkan adalah seberat 7.8kg. 

5. Fishing cat

fishing cat

 495

Kucing ini merupakan sejenis kucing liar yang banyak dijumpai di kawasan selatan Asia. Sejak tahun 2016, haiwan ini telah dikategorikan sebagai haiwan yang sangat terancam kerana populasinya menurun dengan mendadak disebabkan habitatnya banyak yang telah musnah. Kucing ini tinggal di kawasan-kawasan seperti pinggir sungai, tasik dan paya. Kucing ini terkenal dengan kemahiran mereka berenang di dalam air untuk memburu ikan.

6. Jaguarundi

kucing jaguarundi

kucing jaguarundi berbulu gelap

Jaguarundi adalah kucing yang banyak ditemui di kawasan Amerika Utara dan Amerika Selatan. Haiwan ini mempunyai jumlah populasi yang besar dan tidak dikategorikan sebagai haiwan yang terancam. Kucing ini memiliki kaki yang pendek, ekor yang panjang dan telinga yang bulat. Mereka lebih aktif pada waktu siang berbanding waktu petang dan malam. Kucing ini mahir memanjat pokok tetapi dan kerap berada di atas pokok untuk berehat.

7. Kodkod

kucing kodkod

kucing kodkod yang masih kecil

Kodkod adalah sejenis kucing yang memiliki kepala yang kecil, kaki yang besar, dan ekor yang tebal. Kucing ini adalah spesies kucing yang kecil dan purata berat badannya adalah 2-2.5 kg sahaja. Kodkod adalah salah satu kucing yang memiliki kemahiran memanjat pokok yang luar biasa. Mereka memiliki oto yang kuat yang membolehkan mereka memanjat pokok dengan laju dan mudah.

Sumber rujukan : 

wikipedia

wikipedia

iheartcats

brightside
Hakcipta iluminasi.com (2017)