Pulau Majuli terletak di sungai Brahmaputra di daerah Jorhat, Assam, Negeri India.

Kawasan ini didiami oleh suku Mishing dan merupakan rumah bagi lebih dari 170,000 orang yang baru-baru ini melihat beberapa perubahan yang dahsyat dalam cara hidup mereka yang berabad-abad lamanya. 

Sepanjang abad yang lalu, Majuli telah kehilangan hampir 75% daripada daratannya.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Walaupun Sungai Brahmaputra sentiasa membanjiri setiap musim bunga kerana leburan ais di Himalaya dengan kedatangan suhu yang lebih panas, banjir sungai telah mencapai paras baru dan berbahaya sejak beberapa dekad yang lalu, berpotensi disebabkan oleh perubahan iklim dan gempa bumi.

Aliran sungai telah menjadi sangat kuat sehingga ia mengikis jalur yang menghubungkan Majuli ke tanah besar dengan sepenuhnya dan telah menghilangkan kehijauan kawasan itu.

jadav payeng

Pada tahun 1979, Majuli mengalami banjir yang amat dahsyat. Banjir ini telah meninggalkan sebuah tanah yang penuh dengan pasis, tanpa sebatang pokok atau rumput.

Jadav Payeng, ketika itu merupakan seorang pemuda yang berasal dari pulau itu, teringat bagaimana beratus-ratus ekor ular telah "disapu" dalam banjir dan kemudian bergelimpangan mati akibat kepanasan.

Pemandangan seperti neraka dunia telah menginspirasikan Jadav Payeng, yang kini berusia 58 tahun, untuk melakukan sesuatu.

Tidak lama selepas itu, dia mengambil langkah pertama dalam apa yang akan menjadi usaha besar-besaran, iaitu dengan mula menanam benih.

Jadav Payeng selamatkan tanah tumpah darahnya

jadav payeng berdiri di hutan yang ditanamnya

"Apabila saya melihatnya, saya fikir manusia pun akan mati dengan cara ini dalam kepanasan. Ia menusuk hati saya. Dalam kesedihan terhadap ular-ular yang mati itu, saya mencipta hutan ini,". 

Longgokan binatang mati yang tidak dapat mencari perlindungan di pasir menyebabkan Jadav menyedari bahawa tanpa pokok, ekosistem manusia berisiko akan mengalami nasib yang sama.

Jadav beranggapan bahawa akar pohon akan mengikat tanah dan menyerap air berlebihan yang akan membantu mencegah banjir masa depan dan tanah yang tenggelam.

Dengan ini, Jadav Payeng bermula dengan menggerudi lubang dalam ke tanah dengan menggunakan kayu dan menuangkan benih ke dalamnya. 

Jadav Payeng bukan pakar yang mempunyai sijil dan tekniknya jauh lebih rumit, namun selepas kira-kira 40 tahun kemudian, strateginya membuahkan hasil. 

central park new york

(Central Park, New York)

Hari ini, benih yang telah ditaburkan Jadav telah berkembang menjadi hutan yang lebih besar daripada Central Park di New York.

Padang gurun yang sebelum ini terbiar telah diliputi oleh 1,360 ekar hutan, dibandingkan dengan Central Park seluas 840 ekar. 

Tebing pasir kini dikelilingi oleh burung, monyet, harimau, dan bahkan gajah. Digelar "Orang Hutan India," Jadav Payeng telah tidak mampu mengira jumlah pokok yang ditanamnya selama beberapa dekad.

Kesan hasil kerja Jadav adalah menarik, dengan hutan hijau yang subur secara mendadak ini menjadi monotoni landskap yang berbatasan yang bersempadan dengannya.

jadav payeng 2

Jadav mengakui bahawa dia tidak menguruskan kesempurnaan ini bersendirian kerana telah dibantu oleh alam semulajadi.

"Lelaki Hutan" ini mendakwa dia hanya memulakan proses itu dan kemudian membiarkan alam mengambil alih segalanya.

"Anda menanam satu atau dua pokok, dan mereka perlu membenih. Dan apabila mereka membenih, angin tahu bagaimana untuk menanamnya, burung-burung di sini tahu cara menabur mereka, lembu tahu, gajah tahu, bahkan sungai Brahmaputra pun tahu," - Jadav Payeng

Lelaki Hutan India

usaha jadav berhasil

Dunia luar tetap tidak menyedari kejayaan yang dicipta oleh Jadav Payeng selama beberapa dekad.

Sehinggalah sekumpulan pegawai jabatan hutan dalam usaha mencari kawanan gajah yang merosakkan sampai ke rantau ini pada tahun 2008 dan terkejut melihat hutan yang besar dan padat itu.

Jadav Payeng mula menarik perhatian selepas diperkenalkan kepada jurugambar Jitu Kalita pada tahun 2009.

"Saya sedang menjelajah bahagian Brahmaputra dengan bot apabila saya melihat sesuatu yang pelik. Ia kelihatan seperti sebuah hutan dari jarak jauh dan saya tak percayakan apa yang saya lihat," kata Jitu Kalita.

Jitu Kalita menerbitkan sebuah artikel mengenai Jadav Payeng dalam akhbar tempatan dan bermula dari situ, legenda "Hutan Manusia India" mula terkenal dan dihargai.

Kemuncaknya tiba apabila kisah ini telah mengilhamkan filem pendek pada tahun 2013 berjudul Forest Man yang membuktikan kejayaan menakjubkan di Cannes.

jadav payeng berdiri di sebelah pokok yang ditanamnya

Pihak kerajaan negeri kemudiannya mengetahui perkara ini lalu menunjukkan perhatian kepada Jadav dan sejak itu, beliau telah menerima pelbagai anugerah penghormatan yang tinggi daripada negaranya.

Pada tahun 2015, Jadav Payeng dianugerahkan Padma Shri, anugerah penghormatan awam tertinggi India.

Jadav Payeng masih tinggal di Majuli dan beliau bertemu dengan para pelancong yang kini sering berkunjung ke kawasan itu.

Jadav terus melindungi hutan yang beliau gelarkan sebagai "rumah saya yang terbesar. Anda perlu membunuh saya terlebih dahulu sebelum anda membunuh pokok-pokok ini".
Hakcipta iluminasi.com (2017)