Instagram mengambil langkah seterusnya untuk menjadi platform perniagaan sepenuhnya ketika ini, dengan mengumumkan bahawa ia membawa ciri "checkout" ke aplikasi mudah alihnya.

Dengan checkout, anda boleh menyimpan maklumat pembayaran anda dengan Instagram untuk membuat pembelian dengan lebih cepat.

Sebagai balasan, Instagram mengenakan yuran jualan kepada penjual.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Lebih daripada 20 jenama akan menggunakan checkout sebagai permulaan, termasuk Nike, Adidas, Dior, H & M, MAC Cosmetics, Michael Kors, Oscar de la Renta, Prada, Uniqlo, Warby Parker dan Zara.

Item yang layak untuk checkout dalam aplikasi kini mempunyai butang "Checkout on Instagram" biru di bawahnya.

Tekan pada butang tersebut dan anda akan diminta untuk memberikan alamat e-mel anda supaya penjual boleh melengkapkan pesanan anda.

Dari situ, anda harus memasukkan maklumat penghantaran dan kaedah pembayaran anda. Dan selepas menyemak butiran anda, anda boleh membuat pesanan.

ciri checkout di instagram

Sebelum ini, menyelesaikan pembelian di Instagram harus dilakukan dengan menggunakan pandangan web pop-up di laman peruncit, di mana pengguna lebih cenderung untuk tidak menghentikan proses pembelian.

Instagram berharap dengan membolehkan orang menyelesaikan pembelian mereka di dalam aplikasi akan memberi inspirasi kepada pengguna untuk berbelanja lebih banyak dan untuk mewujudkan perniagaan baru yang besar untuk syarikat induk Facebook.

Facebook memberi isyarat bahawa ia mengharapkan perdagangan dan pembayaran untuk mewakili masa depan syarikat.

Buat masa ini, maklumat pembayaran yang disimpan dengan Facebook hanya akan digunakan di Instagram.

ciri checkout di instagram 2

Tetapi mudah untuk membayangkan bahawa Facebook membiarkan anda menggunakan kelayakan anda di tempat lain dalam aplikasi miliknya.

Syarikat ini juga sedang mengusahakan produk pembayaran berasingan yang melibatkan blockchain dan WhatsApp.

Sementara itu, Facebook mengatakan ia tidak akan berkongsi maklumat pembayaran anda dengan pengguna lain atau dengan peruncit.

Instagram percaya berbelanja merupakan peluang perniagaan baru yang besar.

The Verge melaporkan tahun lepas bahawa syarikat ini sedang membina aplikasi membeli-belah yang mampu berdiri sendiri.

Malah, sumber mengatakan bahawa sebanyak 130 juta orang setiap bulan menekan tag produk dalam muat naik beli belah di instragram. 

"Checkout hanyalah sebahagian daripada pelaburan jangka panjang kami dalam membeli-belah. Kami teruja untuk memperkenalkan lebih banyak cara bagi orang untuk menikmati membeli-belah di Instagram tahun ini." jelas syarikat.Hakcipta iluminasi.com (2017)