Kebanyakan orang di media sosial ketika ini berseronok dalam mengubah wajah mereka menjadi tua menggunakan aplikasi yang dikenali sebagai FaceApp. Namun, apa yang mereka tidak tahu adalah mereka juga berhadapan dengan pelbagai kebimbangan keselamatan siber.

Lebih daripada 100 juta orang telah memuat turun aplikasi dari Google Play. Dan FaceApp kini merupakan aplikasi ranking tertinggi di iOS App Store di 121 negara, menurut App Annie.

BESARKAN TEKS     A-  A+

FaceApp, aplikasi telefon pintar yang membolehkan pengguna untuk mengguna filter pada gambar selfie yang mereka muat naik, semakin popular disebabkan oleh ciri yang membolehkan pengguna membuat diri mereka kelihatan lebih tua.

Tetapi pakar keselamatan siber telah membangkitkan kerisauan tentang FaceApp.

Aplikasi ini dibangunkan oleh oleh Wireless Lab, sebuah syarikat kecil yang berpangkalan di Rusia dan, mengikut terma dan syaratnya, foto anda boleh digunakan dengan cara yang tidak dijangka.

wajah cristiano ronaldo dan lionel messi menggunakan filter tua faceapp

Syarikat itu tidak bertindak balas segera terhadap permintaan untuk memberi komen berkenaan dengan perkara ini.

Walaupun mengikut syarat perkhidmatan orang FaceApp masih memiliki "kandungan pengguna" mereka sendiri, namun syarikat itu memiliki lesen tanpa royalti tanpa henti dan tidak dapat dibatalkan untuk melakukan apa saja yang mereka inginkan.

Terma penggunaan FaceApp adalah seperti berikut:

"You grant FaceApp a perpetual, irrevocable, nonexclusive, royalty-free, worldwide, fully-paid, transferable sub-licensable license to use, reproduce, modify, adapt, publish, translate, create derivative works from, distribute, publicly perform and display your User Content and any name, username or likeness provided in connection with your User Content in all media formats and channels now known or later developed, without compensation to you. When you post or otherwise share User Content on or through our Services, you understand that your User Content and any associated information (such as your [username], location or profile photo) will be visible to the public."

Wajah anda mungkin akan terpapar di papan iklan di Moscow, tetapi terdapat kebarangkalian lebih tinggi untuk wajah anda digunakan untuk  melatih algoritma pengenalan wajah Artificial Intelligence.

Menurut pakar kesedaran keselamatan di Safr.Me, Robert Siciliano, para pengguna berasakan ia sesuatu yang seronok dan berkongsi gambar mereka membabi buta.

Rakan dan kenalan ketawa melihat gambar yang lucu tersebut, namun sebenarnya aplikasi ini mahukan sejumlah data daripada anda. 

fattah amin muda dan tua

Masih ingatkah anda dengan skandal Cambridge Analytica? Ramai pengguna Facebook secara tidak sengaja mengambil bahagian dalam kuiz keperibadian "Ini Adakah Kehidupan Digital Anda" di laman media sosial, tidak menyedari dengan berbuat demikian bermakna mereka membenarkan pihak ketiga mendapatkan akses kepada data dari mereka dan rakan-rakan mereka.

Data ini merangkumi segala-galanya dari panggilan dan log teks ke maklumat lokasi, serta data dianalisis oleh firma perundingan politik Britain yang dikendalikan sekarang Cambridge Analytica.

Ia kemudiannya digunakan untuk mensasarkan pengiklanan kepada pengguna media sosial semasa pilihan raya presiden 2016.

"Terdapat kebimbangan serius mengenai syarikat berpangkalan di Rusia ini yang mana tangannya dipaksa oleh kerajaan Rusia apabila mereka memerlukan akses pintu belakang kepada data dan server syarikat," kata Robert Siciliano.

fazura faceapp muda dan tua dulu dulu

FaceApp sebelum ini telah mendapat perhatian dan juga kritikan untuk ciri-ciri yang membolehkan pengguna membuat diri mereka kelihatan seperti jantina lain atau mencerahkan kulit mereka.

Tetapi filter penuaan terkini lebih mendapat sambutan dan menjadi tular, diguna oleh ramai selebriti di seluruh dunia.

Rujukan:

1. Forbes

2. Market Watch

3. The Globe Post
Hakcipta iluminasi.com (2017)