Dalam sistem suria kita terdapat berbilion-bilion malah mungkin trilion, objek-objek yang mengorbit matahari. "Pengembara angkasa lepas" ini terlalu kecil untuk dipanggil planet dan diberi nama dengan nama-nama berdasarkan kriteria tertentu.

Antaranya termasuklah asteroid dan meteoroid, namun apabila ia sampai ke bumi, ia dikenali sebagai meteor atau meteorit.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Disebabkan terlalu banyak label ke atas objek-objek ini, amat mudah untuk kita terlupa yang mana satu. iluminasi.com kongsikan perbezaan antara asteroid, komet dan meteoroid.

Asteroid

apa itu asteroid

Sekali pandang, asteroid mungkin kelihatan seperti batuan ruang angkasa biasa, tetapi sisa-sisa sistem suria kuno ini datang dalam pelbagai bentuk, saiz dan rasa.

Walaupun saiznya yang kecil (jisim semua asteroid yang digabungkan adalah kurang daripada Bulan), asteroid juga dikenali sebagai planet kecil atau "planetoid."

Ia berbeza dari segi saiz bermula dari yang terkecil iaitu sebesar 1 meter kepada asteroid terbesar iaitu Ceres yang mana saiznya hampir separuh daripada saiz Bulan dengan diameter kira-kira 950 kilometer.

Disebabkan Ceres begitu besar, ia menerima kenaikan kepada status planet kerdil pada tahun 2006, anugerah kontroversi yang sama yang diberikan kepada Pluto.

Kebanyakan asteroid kelihatan seperti kentang gergasi di ruang angkasa, dengan bentuk bujur dan permukaan yang dicirikan oleh banyak kawah disebabkan oleh perlanggaran dengan asteroid lain.

4 asteroid paling besar

Hanya sebilangan kecil asteroid yang cukup besar sehingga gravitinya membentuknya menjadi sfera, seperti Ceres.

Komposisi asteroid berkisar dari serpihan yang terdiri daripada tanah liat dan batu silikat gelap kepada gabungan logam yang terang dan pepejal seperti besi atau nikel, menurut NASA.

Hampir semua asteroid ditemui di kawasan berbentuk donat antara planet Marikh dan Musytari, yang dikenali sebagai lingkaran asteroid.

Lingkaran ini terbentuk tidak lama selepas kelahiran Musytari apabila graviti planet gergasi ini memerangkap sisa-sisa yang membentuk planet, menyebabkannya bertembung satu sama lain dan membentuk berjuta-juta asteroid yang kita lihat pada hari ini.

Komet

apa itu komet

Selama beribu tahun, kewujudan komet menimbulkan rasa takut dan kagum. Ahli astronomi purba percaya bahawa komet meramalkan kematian para putera dan merupakan hasil peperangan.

Ahli astronomi moden tahu komet adalah sisa-sisa ais dari bahan yang membentuk sistem suria kita berbilion tahun lalu.

Ahli astronomi Fred Whipple adalah yang pertama menggambarkan komet sebagai bola salji yang kotor atau gabungan berais dari gas serta debu beku.

Menurut NASA, bola salji ini membentuk pusat nukleus komet, yang biasanya kurang daripada beberapa kilometer. Apabila komet mendekati matahari, nukleus komet menjadi panas dan ais mula menyejuk dari pepejal ke gas.

komet 67p churyumov gerasimenko

(Komet 67P Churyumov-Gerasimenko)

Ini menghasilkan suasana yang mengelilingi komet yang boleh berkembang sehingga beberapa ribu kilometer diameter.

Tekanan radiasi dari matahari meniup zarah-zarah debu ini untuk menghasilkan ekor debu yang panjang dan terang.

Ekor kedua terbentuk apabila zarah suria bertenaga tinggi mengionkan gas, menghasilkan ekor ion berasingan.

Perbezaan antara komposisi asteroid dan komet mungkin disebabkan oleh bagaimana dan di mana ia terhasil, menurut Britt Scharringhausen, seorang profesor astronomi di Beloit College di Wisconsin.

imej 100 komet oleh nasa

(Imej 100 komet oleh NASA)

"Walaupun asteroid dan komet tidak terbentuk pada masa yang sama, kedua-duanya tidak terbentuk dalam keadaan yang sama. Sistem suria terbentuk daripada nebula suria, awan gas dan debu. Di tengah-tengah nebula, matahari telah dilahirkan melalui keruntuhan graviti. Kerana keruntuhan ini yang membebaskan haba, kawasan pusat nebula semakin panas dan padat, sementara kawasan luar lebih sejuk," kata Britt Scharringhausen.

Asteroid terbentuk berhampiran pusat nebula panas di mana hanya batu atau logam sahaja kekal kukuh di bawah suhu yang melampau.

Komet pula terbentuk di luar apa yang dipanggil garis beku, di mana ia cukup sejuk untuk air dan gas seperti karbon dioksida untuk membeku.

Oleh itu, komet umumnya hanya terdapat jauh dalam sistem solar di dua wilayah yang dinamakan Lingkaran Kuiper dan Awan Oort.

Meteoroid, Meteor dan Meteorit

apa itu meteor

Meteoroid adalah batu ruang angkasa sebenar dalam sistem solar. Dengan bersaiz kurang daripada 1 meter dan kadang-kala bersaiz butiran debu, ia terlalu kecil untuk dianggap sebagai asteroid atau komet.

Beberapa meteoroid berasal dari serpihan terusir disebabkan oleh impak pada planet atau bulan.

Jika meteoroid bertembung dengan atmosfera planet, seperti Bumi, ia akan berubah menjadi meteor. Cahaya terang yang terhasil oleh meteor berlaku apabila ia terbakar di atmosfera boleh menjadi tersangat terang melebihi planet Zuhrah.

Dari inilah meteor mendapat nama julukan "shooting star".

warna warna meteor

Para saintis menganggarkan lebih daripada 48 tan AS atau 43,500 kilogram bahan meteorit jatuh ke Bumi setiap hari. Sekiranya meteor bertahan melalui atmosfera dan menghentam tanah, ia dipanggil meteorit.

Pancuran meteor Perseid adalah salah satu yang paling menakjubkan, berlaku setiap tahun sekitar 12 Ogos.

Pada puncaknya, 50 hingga 75 meteor dapat dilihat dalam masa sejam jika langit dalam keadaan jelas. Perseid disebabkan oleh meteoroid yang pecah dari Komet Swift-Tuttle.

Rujukan:

1. Solar System

2. Ask An Astronomer

3. Space
Hakcipta iluminasi.com (2017)