Asteroid ialah batu yang bergerak di angkasa lepas yang beredar di seluruh galaksi manakala meteor adalah batu yang memasuki atmosfera planet. Meteorit pula ialah ketulan yang lebih kecil yang sama ada pecah atau mengecut dalam kepanasan ketika proses kemasukan jatuh ke bumi.

Berat meteorit biasanya antara beberapa gram hingga beberapa kilogram. Meteorit boleh menjadi sangat mahal kerana sangat jarang ditemui. Sesetengah meteorit mempunyai komposisi bahan yang berlainan yang sangat jarang ditemui di muka bumi.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kali ini pihak Iluminasi ingin kongsikan beberapa batu meteort yang pernah ditemui dan mempunyai nilai yang sangat tinggi kerana ianya sukar ditemui.

5. Bur-Abor - $600,000-$800,000

bur abor

Batu yang dinamakan sebagai Bur-Abor ini merupakan spesimen meteorit ditemui di Kenya pada tahun 1997. Ia telah dijual di Los Angeles pada Mei 2021 di lelongan anjuran Bonhams pada harga $600,000-$800,000.

Batu ini sangat jarang dtemui, tercipta selama berjuta-juta tahun perjalanan di angkasa lepas sementara batu itu masih menjadi sebahagian daripada teras cair logam berat asteroid.

Sebahagian daripada batu ini dipamerkan di Muzium Sejarah Alam London. Jisim utama yang dijual di Bonhams seberat 274 kg dan tidak pernah diberus atau dibersihkan, mengekalkan keaslian permukaan batu itu.

4. Conception Junction - $755,299.24

meteorite unik

Meteorit Conception Junction ditemui pada tahun 2006 berhampiran bandar dengan nama yang sama, yang mempunyai populasi hanya 202 orang. Seorang petani menjumpai batu itu tertimbus di sebuah bukit dan akhirnya membawanya menemui ahli geologi di Universiti Washington, St. Louis yang mengatakan batu tersebut amat jarang ditemui dan bernilai lebih $750,000.

Meteorit ini adalah jenis pallasit besi daripada jenis yang jarang ditemui dengan berat 37.5 paun. Karl Aston, yang menemui batu itu, telah mendermakan sebahagian besar daripadanya kepada muzium dan universiti, walaupun sebahagian daripadanya masih boleh dibeli.

Randy Korotev, ahli geokimia yang mengenal pasti batu itu, mempunyai istilah untuk apa yang orang bawa kepadanya yang dia panggil "meteorwrongs," iaitu batuan darat atau sedimen yang kelihatan pelik sehingga orang menganggap ia mesti makhluk luar angkasa. Malangnya, hanya 20 meteorit pallasit secara keseluruhannya pernah ditemui di Amerika Syarikat.

3. Brenham - $934,680.32

tahi bintang meteorite brenham

Meteorit Brenham jatuh ke bumi sekitar 20,000 tahun lalu dan ditemui di Kiowa County, Kansas pada tahun 1882. Batu ini adalah pallasite yang terbentuk daripada besi berbatu. Apabila dipotong, pallasit mendedahkan kristal olivin berkilat (juga dikenali sebagai peridot) yang telah terbentuk di bahagian dalam batu.

Meteorit ini ditemui berhampiran Kawah Haviland jadi dianggap dari meteor yang sama yang membuatnya. Jisim utamanya adalah seberat 1,430 paun dan bernilai $934,680.32.

Terdapat beberapa spesimen meteorit Brenham yang wujud. Dua yang utama ialah yang ini yang kini dalam koleksi peribadi di Texas dan yang kedua yang dinamakan "The Space Wanderer," yang seberat 1,000 paun dan dipamerkan di Greensburg Kansas di The Big Well.

2. Willamette - $1,100,000-$1,300,000

meteorite terbesar dunia

Meteorit Willamette ialah meteorit 15.5 tan yang diperbuat daripada besi dalam konfigurasi oktahedrit sederhana. Meteorit ini mempunyai rupa yang licin kerana permukaannya mencair apabila ia memasuki semula atmosfera.

Asteroid dengan teras besi cair seperti Meteorit Willamette menghasilkan ketulan seperti ini apabila berlanggar dengan asteroid lain, yang mendedahkan teras dan mencipta serpihan yang boleh menjadi meteorit. Ini mungkin berlaku berbilion-bilion tahun yang lalu, walaupun tiada siapa yang boleh mengatakan dengan pasti.

Ia telah dipamerkan di Muzium Sejarah Semula Jadi Amerika di New York sejak 1906, kini bernilai sekitar $1.1-$1.3 juta. Terdapat kira-kira 25,000 meteorit di bumi, tetapi hanya 600 daripadanya diperbuat daripada besi.

1 . Fukang - $1,773,593

meteorite paling mahal

Ia ditemui pada tahun 2000 di pergunungan Fukang dan merupakan sejenis meteorit yang dikenali sebagai pallasit, diperbuat daripada besi berbatu dengan pembentukan kristal olivin atau magnesium silikat besi. Strukturnya disusun dalam apa yang dipanggil matriks nikel-besi.

Meteorit ini dipercayai berusia 4.5 bilion tahun, bermakna ia adalah batu yang jatuh ke bumi yang kira-kira umur bumi itu sendiri. Selepas ia ditemui di China, ia mempunyai berat 2,211 paun.

Seorang peniaga China mengeluarkan seketul 44 paun daripadanya dan menunjukkannya di Pameran Permata dan Mineral Tucson. Sejak itu meteorit ini mula disiasat dan kini dianggap paling jarng ditemui dan tertua daripada semua meteorit yang pernah ditemui di muka Bumi..

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)