Oleh pada 14 Feb 2018 kategori

Sumber foto: Bernama

Menurut Tan Sri Dr. Ali Hamsa selaku Ketua Setiausaha Negara, hanya graduan kelas pertama tajaan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dikemukakan peluang untuk menjadi Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD) menerusi perkhidmatan awam bagi sesi pengambilan Julai dan Ogos ini.

Beliau memberitahu, ia adalah usaha pertama kali kerajaan bagi menyaksikan tahap pencapaian graduan cemerlang berlainan dengan pegawai-pegawai PTD yang lain demi menggalas tanggungjawab memajukan agenda kerajaan.

Menurut Ali, pihaknya mengguna pakai contoh dari negara jiran yang menerima 3 pelajar cemerlang untuk dimasukkan ke dalam perkhidmatan awam dan membenarkan yang selebihnya terjun dalam sektor swasta.

Tambahnya, pihaknya ingin melaksanakan eksperimen dimana terdahulu, keseluruhan graduan kelas pertama, kelas kedua atas dan kelas kedua bawah diterima.

Kini, pihaknya ingin menyaksikan sama ada kumpulan graduan cemerlang tersebut mampu berkhidmat dengan baik atau sebaliknya.

Jelasnya lagi, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) bakal melakukan ajakan buat graduan-graduan berkenaan supaya membuat permohonan.

Malah, mereka juga perlu menduduki peperiksaan dan temu duga lalu mengikuti latihan kursus kadet PTD di Institut Tadbiran Awam Negara (Intan) bagi memperoleh jawatan terbabit.

Beliau ditemui media setelah tamatnya majlis perjumpaan KSN dengan graduan cemerlang tajaan JPA di Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) Serdang, semalam.

Sumber berita: Bernama & Kosmo Online
Hakcipta iluminasi.com (2017)