kuil emas ini menjadi antara salah satu tarikan utama pelancong

Kuil Emas atau nama sebenarnya Sri Harmandir Sahib yang bermaksud "Tempat tinggal Tuhan" adalah Gurdwara (tempat beribadat) paling suci bagi penganut Sikh. Ia terletak di bandar Amritsar, Punjab, India. Dibina bada tahun 1577 oleh guru ke-5 Sikh iaitu Guru Ram Das, kuil ini mempunyai tarikan yang tersendiri.

Pasti anda sudah tahu apa tarikannya. Ya, ia merupakan sebuah kuil yang disaluti emas tulen. Ia menjadi perhatian seluruh dunia dan para pelancong tidak melepaskan peluang untuk menyaksikan dengan mata sendiri antara kuil termahal di dunia ini.

BESARKAN TEKS     A-  A+

sri harmandir sahib 560

iluminasi.com ingin berkongi 9 fakta menarik mengenai "Golden Temple".

1. Kuil biasa pada mulanya

Ia pada mulanya dibina sebagai sebuah kuil biasa tanpa salutan emas. Ia mula dibina pada Disember 1585 dan siap 19 tahun kemudian pada Ogos 1604.

2. Diubahsuai pada abad ke-18

dalam golden temple

2 abad selepas Golden Temple ini dibina, ia menjalani proses salutan emas yang telah diarahkan oleh Maharaja Ranjit Singh pada tahun 1830. Bagi menjayakan usaha tersebut, emas seberat 162 kg digunakan yang bernilai kira-kira RM31.9 juta.

3. Sekali lagi diubahsuai

Kuil ini sekali lagi diubahsuai di antara tahun 1995 hingga 1999. Ia sekali lagi diubahsuai pada tahun 1990-an dan kali ini ia melibatkan emas seberat 500 kilogram. Jika dihitung pada hari ini, kos yang dibelanjakan ketika itu adalah sebanyak RM90.9 juta.

4. Proses penyaduran 

disalut menggunakan tangan oleh pakar

Segala pengubahsuaian yang dilakukan dalam menyaluti kuil ini dengan emas tidak dilakukan dengan teknik penyaduran tetapi dilakukan oleh artisan yang berkemahiran tinggi. Pakar-pakar dalam bidang tersebut dibawa dari seluruh India bagi menghasilkan satu seni yang tiada bandingan.

5. Emas 24 karat

Emas yang digunakan adalah emas 24 karat yang mana ia lebih tulen daripada emas 22 karat yang ada di kebanyakan rumah di India.

6. 24 lapisan emas

salutan emas 24 lapis 419

Ketika pengubahsuaian oleh Maharaja Ranjit Singh, sebanyak 7 hingga 9 lapisan disalut pada Golden Temple ini. Dan ketika pengubahsuaian sekali lagi yang memakan masa 4 tahun, sebanyak 24 lapisan emas disalut pada kuil ini.

7. Kos penyelenggaraan melalui derma

makanan percuma di golden temple

Menurut laporan, seluruh kos penyelenggaraan kuil ini adalah melalui sumbangan dan derma. Kerja-kerja membersihkan dan menyelenggara termasuk memasak dan menyediakan langar (makanan percuma untuk pengunjung) dilakukan oleh sukarelawan tanpa sebarang bayaran.

8. 3 juta pengunjung sebulan

Harmandir Sahib, nama lain bagi kuil ini, menerima kunjungan yang sangat ramai. Dilaporkan lebih daripada 3 juta pengunjung melawati kuil ini setiap bulan, yang kelihatan sangat menakjubkan dan bercahaya pada siang hari.

9. Pernah diserang

operasi bintang biru

Bangunan suci ini pernah diserang dalam apa yang digelar sebagai "Operasi Bintang Biru" pada Jun 1984 yang telah diarahkan oleh Indira Gandhi, Perdana Menteri India ketika itu. Ia bertujuan menghapuskan pemisah Sikh yang dikatakan mengumpul senjata di kuil ini. Ia juga merupakan tindakbalas kepada kemerosotan undang-undang dan perintah di Punjab.

Rujukan:

1. My Gold Guide

2. North South Travel
Hakcipta iluminasi.com (2017)