Menurut statistik terkini dari kerajaan, kes bunuh diri dalam kalangan kanak-kanak di Jepun telah meningkat ke tahap tertinggi dalam lebih daripada tiga dekad.

Kaji selidik terbaru menunjukkan 250 kanak-kanak sekolah rendah dan sekolah menengah mengambil nyawa mereka sendiri pada tahun itu kerana pelbagai sebab.

Dalam kebanyakanil kes, alasan di sebalik bunuh diri tidak diketahui, tetapi beberapa kanak-kanak dilaporkan telah dibuli, sementara yang lain mempunyai masalah keluarga atau kebimbangan mengenai masa depan mereka.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Jepun telah lama bergelut dengan masalah ini, antara salah satu negara dengan kadar bunuh diri tertinggi dalam dunia perindustrian, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Pada akhir 1990-an, bunuh diri adalah topik yang sangat sensitif di Jepun, jadi ia jarang dibincangkan di peringkat awam.

masalah bunuh diri di jepun

Sejak itu, Jepun telah membuat langkah penting dalam pencegahan bunuh diri, terutamanya dalam kalangan lelaki usia pertengahan dan warga tua, tetapi kadar bunuh diri oleh remana terus meningkat.

Walaupun bunuh diri dalam kalangan kanak-kanak bukanlah masalah yang unik kepada Jepun, namun penyakit mental adalah "masih bukan topik terbuka untuk dibincangkan, dan sukar untuk golongan ini yang tertekan untuk mendapatkan bantuan.

Kebanyakan mereka yang membunuh diri adalah pelajar sekolah menengah. Kerajaan sebelum ini mencatatkan peningkatan tahunan bunuh diri pada 1 September, iaitu permulaan tahun sekolah baru.

Menurut seorang pelajar, Nanae Munemasa, cuti sekolah yang panjang membolehkan pelajar berada di rumah, jadi ia merupakan syurga bagi pelajar yang sering dibuli.

kanak kanak jepun 351

Namun apabila cuti sekolah tamat dan perlu kembali ke sekolah, kemungkinan untuk dibuli adalah tinggi.

Lebih malang, kebarangkalian untuk mereka ini mendapatkan bantuan dan pemahaman daripada ibu bapa mendorong kepada angka bunuh diri yang tinggi.

Korea Selatan juga dibelenggu masalah bunuh diri

kes bunuh diri korea selatan

Di Asia, hanya Korea Selatan mempunyai kadar bunuh diri yang lebih tinggi daripada Jepun, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Korea Selaran mencatatkan 26.9 kematian dalam setiap 100,000 orang pada 2017, berbanding 18.5 untuk Jepun dan 3.2 untuk Filipina. 

Bunuh diri di Korea Selatan adalah kadar ke-10 tertinggi di dunia dan kadar bunuh diri ke-2 tertinggi kedua dalam negara Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD), selepas Lithuania.

Kadar yang sangat dashsyat di Korea Selatan berbanding dengan negara maju lain ini diperburuk lagi oleh jumlah kes bunuh diri dalam kalangan warga emas yang tinggi.

Salah satu faktor bunuh diri adalah disebabkan oleh tahap kemiskinan yang meluas dalam kalangan mereka, dengan hampir separuh daripada warga tua hidup di bawah garis kemiskinan.

Digabungkan dengan jaringan keselamatan sosial yang agak teruk untuk golongan tua, ini menyebabkan mereka membunuh diri untuk tidak menjadi beban kewangan kepada keluarga.

remaja korea selatan bunuh diri

Ini kerana struktur sosial yang lama di mana tanggungjawab anak-anak untuk menjaga ibu bapa mereka semakin lenyap pada abad ke-21.

Hasilnya, warga tua yang tinggal di kawasan pedalaman cenderung untuk mempunyai kadar bunuh diri yang lebih tinggi.

Ini disebabkan oleh kadar diskriminasi terhadap warga tua yang sangat tinggi, terutamanya apabila memohon pekerjaan, dengan 85.7% daripada mereka yang berusia 50-an mengalami diskriminasi.

Diskriminasi umur juga berkait dengan bunuh diri, di samping mempengaruhi kadar kemiskinan.

Bunuh diri adalah punca kematian tertinggi dalam kalangan warga Korea Selatan yang berusia 10 hingga 39 tahun.

Walaupun lebih rendah daripada kadar yang dicatatkan warga tua, namun pelajar sekolah menengah dan kolej di Korea mempunyai kadar bunuh diri yang lebih tinggi daripada purata.

Secara purata, kadar bunuh diri dalam kalangan lelaki adalah dua kali lebih tinggi daripada wanita. Walau bagaimanapun, kadar percubaan bunuh diri lebih tinggi bagi wanita berbanding lelaki.

Menurut kajian, disebabkan lelaki menggunakan kaedah bunuh diri yang lebih teruk, lelaki mempunyai kadar penyempurnaan bunuh diri yang lebih tinggi daripada wanita.

Kerana undang-undang Korea Selatan sangat menghalang pemilikan senjata api, hanya 33% wanita Korea Selatan menggunakan kaedah ganas untuk membunuh diri.

roh moo hyun presiden korea selatan bunuh diri

(Roh Moo-hyun, Presiden Korea Selatan yang membunuh diri)

Keracunan adalah kaedah yang paling biasa digunakan wanita Korea Selatan, dengan racun perosak menyumbang separuh daripada kematian bunuh diri di kalangan mereka. itu.

58.3% daripada kes bunuh diri dari tahun 1996 hingga 2005 menggunakan keracunan racun perosak.

Kaedah lain yang menjadi kelaziman untuk membunuh diri adalah dengan menggantung diri.

Satu kajian oleh Jeon et al. menunjukkan perbezaan antara kaedah yang digunakan oleh cubaan bunuh diri yang dirancang dan tidak dirancang.

Percubaan bunuh diri yang tidak dirancang cenderung menggunakan agen kimia atau terjunan, tiga kali ganda berbanding cubaan bunuh diri yang dirancang.

Menurut sebuah kajian, Korea Selatan mengalami lonjakan kes bunuh diri selepas kematian selebriti. 

Kajian itu mendapati 3 daripada 11 kes bunuh diri oleh selebriti mengakibatkan peningkatan kadar bunuh diri dalam kalangan penduduk.

Kajian ini dikawal bagi melihat kesan-kesan berpotensi berkenaan faktor yang kurang jelas, seperti kadar bermusim dan kadar pengangguran, namun kes bunuh diri oleh selebriti masih mempunyai hubungan yang kuat terhadap peningkatan kadar bunuh diri selama sembilan minggu.

Tahap liputan media terhadap kes bunuh diri selebriti memberi kesan kepada tahap peningkatan kadar bunuh diri itu sendiri.

Dalam kajian itu, ketiga-tiga kes bunuh diri selebriti yang menerima liputan media meluas memberikan kesan kepada peningkatan dalam kadar bunuh diri, manakala kes bunuh diri selebriti lain dengan liputan media rendah tidak membawa kepada peningkatan kadar bunuh diri.

lee eun ju

(Lee Eun-ju)

Sebagai tambahan kepada konsep bunuh diri yang semakin meningkat, bunuh diri oleh selebriti mempengaruhi orang awam untuk menggunakan kaedah yang sama dalam membunuh diri.

Sebagi contoh, berikutan kematian pelakon Lee Eun-ju pada tahun 2005, lebih ramai orang menggunakan kaedah yang sama iaitu menggantungkan diri.

Kajian yang berterusan juga menyarankan bahawa penggunaan Internet yang tinggi dikaitkan dengan kadar bunuh diri.

Antara 1,573 pelajar sekolah menengah, 1.6% daripada mereka menderita ketagihan internet dan 38.0% mempunyai risiko ketagihan internet.

Para pelajar yang mengalami atau berisiko untuk ketagihan terhadap internet mempunyai idea untuk bunuh diri yang lebih tinggi berbanding mereka yang tidak mempunyai ketagihan Internet.

Walau bagaimanapun, sifat penyelarasan kajian menjadikannya sukar untuk menentukan penyebab kepada hubungan ini.
Hakcipta iluminasi.com (2017)