Oleh pada 13 Jun 2023 kategori

Hampir setiap spesis dalam dunia haiwan yang boleh kita fikirkan datang dalam pasangan jantan dan betina. Walau bagaimanapun, dalam kepelbagaian habitat Mexico Utara dan kawasan barat daya Amerika Syarikat, terdapat spesis cicak yang sepenuhnya betina.

Bagaimanakah mereka membiak tanpa jantan? Bagaimana mereka belum pupus lagi? Dan yang paling penting, adakah mereka gembira?

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kira-kira sedozen spesis cicak betina (dari genus Aspidoscelis) mempunyai polisi ketat "tidak dibenarkan spesis jantan" dalam kod genetik mereka. Mereka seperti kebanyakan spesis cicak lain dalam kebanyakan aspek. Spesis ini bolh ditemui di seluruh habitat yang pelbagai di Mexico Utara dan kawasan barat daya Amerika Syarikat.

Spesis ini kelihatan agak berbeza dari segi morfologi, kerana mereka telah berkembang dan berubah bergantung pada kawasan sekitarnya. Mereka biasanya boleh dikenal pasti dengan kehadiran kulit bersisik dan ekor yang seperti penyeba (whip) dan lebih panjang daripada badan mereka.

Seperti kebanyakan cicak, mereka juga mempunyai lidah yang bercabang. Mereka memakan serangga, buah-buahan, beri dan mamalia kecil, bergantung pada apa yang ada. Mereka adalah apa yang ahli biologi panggil pemakan oportunistik.

Sistem reproduksi dan cara pembiakan

spesis cicak betina

Cicak whiptail betina adalah parthenogenik, yang bermaksud bahawa mereka tidak berkembang daripada gabungan telur dan sperma sebagai zigot. Perkembangan seperti ini juga dilihat pada kira-kira 80 spesis ikan, reptilia dan amfibia.

Terdapat dua jenis spesis partenogenik: wajib (tidak dapat membiak secara seksual) dan fakultatif (mampu bertukar antara partenogenesis dan pembiakan seksual, bergantung pada keadaan persekitaran). Cicak whiptail adalah satu-satunya spesis haiwan betina sahaja yang parthenogenetik sepenuhnya di Bumi.

Perkembangan biawak whiptail bayi yang baru berlaku daripada telur yang tidak disenyawakan, di mana kedua-dua salinan kromosom berasal daripada induk tunggal. Mereka membiak melalui cara aseksual semata-mata.

Walaupun spesis ini tidak perlu melakukan hubungan seks untuk membiak, cicak whiptail betina masih mempamerkan tingkah laku mengawan, bermakn cicak betina kadangkala menunggang betina lain. Para saintis berpendapat tingkah laku ini didorong oleh hormon iaitutahap progesteron yang tinggi.

Sekiranya haiwan ini boleh terus membiak melalui proses partenogenesis, mengapakah manusia masih perlukan hubungan seksual untuk mendapatkan zuriat?

Kepentingan hubungan seksual

jenis seksual

Kepelbagaian genetik adalah sangat penting bagi mana-mana spesis untuk berkembang dan menyesuaikan diri dengan persekitaran mereka yang sentiasa berubah.

Dalam organisma yang membiak secara seksual, wanita atau betinaakan melepasi separuh set kromosomnya dan lelaki atau jantan akan berkongsi separuh lagi. Selepas percantuman, bahan genetik kedua-dua telur dan sperma akan bergabung, membentuk zigot, dan berkembang menjadi janin.

Hasil keturunan ini akan mempunyai peningkatan kebolehubahan genetik, kerana ia mempunyai campuran rawak gen daripada ibu dan bapanya. Kebolehubahan genetik ini menghasilkan gabungan ciri baharu di kalangan individu berbeza dalam populasi, dan meningkatkan peluang spesis untuk hidup.

Walau bagaimanapun, dalam pembiakan aseksual, tiada percampuran gen. Semua anak daripada pembiakan aseks adalah klon ibu. Mereka mempunyai genetik yang sama seperti ibu mereka, bermakna penyakit atau pemangsa boleh menghapuskan seluruh populasi dengan cepat, kerana tidak ada ciri-ciri terpencil yang mungkin membantu spesis itu bertahan.

Walau bagaimanapun, dalam pembiakan aseksual, tiada percampuran gen. Semua anak daripada pembiakan aseksual adalah klon ibu. Mereka mempunyai genetik yang sama seperti ibu mereka, bermakna penyakit atau pemangsa boleh menghapuskan seluruh populasi dengan cepat kerana tidak ada ciri-ciri terpencil dan unik myang mungkin membantu spesis itu bertahan.

Bagaimanakah Cicak Whiptail mampu bertahan tanpa hubungan seksual?

spesis cicak whiptail

Jadi, tanpa hubungan seks yang membantu menambah kepelbagaian genetik, bagaimanakah cicak betina Whiptail ini dapat bertahan?

Secara luar biasa, spesis ini telah berkembang dengan cara yang menyekat sebarang pengecutan dalam kumpulan gen mereka.

Spesis betina cicak whiptail ini akan menghasilkan telur yang mempunyai dua kali ganda jumlah bahan genetik standard. Dengan lebih banyak kromosom, terdapat lebih banyak variasi gen, serta sifat yang terhasil daripada gen tersebut. Dalam perkataan yang lebih saintifik, mereka memaparkan tahap heterozigositas yang tinggi antara generasi.

Dari segi fleksibiliti dan kelebihan evolusi, heterozigositi biasanya dilihat sebagai "lebih baik".

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)