Adalah perkara biasa untuk melihat seseorang dalam filem atau rancangan TV mengelap cap jari mereka dari permukaan atau senjata untuk mengelak daripada ditangkap oleh penyiasat.

Ia adalah perkara biaaasa yang dipaparkan sehingga orang ramai mungkin berfikir bahawa membersihkan cap jari anda sebenarnya adalah cara yang mudah untuk mengelakkan daripada ditangkap. Namun, adakah dengan mengelap permukaan cap jari anda benar-benar hilang?

BESARKAN TEKS     A-  A+

Dalam erti kata lain, bolehkah anda benar-benar terlepas daripada pengesanan jika anda hanya membersihkan cap jari anda dari permukaan selepas melakukan jenayah? Sebelum itu, mari kita tahu terlebih dahulu bagaimana cap jari boleh terhasil apabila kita menyentuh mana-mana permukaan.

Bagaimanakah cap jari terhasil?

cap jari 293

Cap jari kita telah bersama kita sejak sebelum kita dilahirkan dan akan kekal bersama kita sepanjang hayat kita. Alur di hujung jari kami bukan sahaja meningkatkan persepsi sentuhan dan keupayaan untuk mencengkam sesuatu, tetapi juga memberikan kita tanda pengenalan yang tersendiri.

Setiap orang di planet ini mempunyai set cap jari yang unik. Malah kembar seiras yang mempunyai kod DNA yang sama juga tidak berkongsi cap jari yang sama!

Sifat unik cap jari ini telah menjadi sebahagian daripada penyelesaian jenayah selama lebih 100 tahun, tetapi penggunaannya sebagai pengecam peribadi atau malah sebagai tandatangan sebagai identiti seseorang individy secara sah telah wujud lebih lama lagi.

Lipatan pada kulit kita menimbulkan garisan di hujung jari kita yang mencipta susunan gelung, lingkaran dan lengkungan yang unik. Ketiga-tiga bentuk ini seterusnya menimbulkan corak yang lebih rumit dan membezakan, dikenali sebagai "minutiae".

Terdapat berbilion-bilion orang di planet ini dan setiap orang mempunyai "minutiae" mereka sendiri. Kehadiran urutan bentuk yang boleh dicari dan berbeza boleh bertindak sebagai titik utama untuk pakar fornst membuat pengecaman cap jari apabila rujukan silang menemui cetakan dengan pangkalan data biometrik.

Tetapi bagaimana seseorang meninggalkan cetakan unik cap jari ini pada objek jika tangan mereka tidak direndam dalam dakwat?

Bagaimanakah cap jari terhasil pada objek?

Kekunci papan kekunci yang baru sentuh atau bekas yang anda minum air memegang bukti kehadiran anda yang tidak kelihatan - mereka kini membawa jejak anda kerana setiap sentuhan meninggalkan jejak.

Frasa ini dikenali sebagai "Prinsip Pertukaran" dan membentuk salah satu prinsip asas sains forensik. Ia dipopularkan oleh Edmund Locard, salah seorang perintis dalam bidang forensik, yang menunjukkan bahawa setiap kali dua objek bersentuhan antara satu sama lain, terdapat pertukaran bahan antara mereka.

Walaupun hujung jari anda tidak dicemari oleh darah, kotoran atau habuk, ia masih meninggalkan kesan kimia pada benda yang anda sentuh kerana kelenjar sebum di bawah kulit kita merembeskan peluh, minyak dan asid amino. Jejak rembesan semula jadi ini membantu penyiasat tempat kejadian jenayah (atau CSI) mengangkat walaupun cap jari yang tidak kelihatan dari tempat kejadian jenayah.

Bagaimanakah cap jari diambil dari tempat kejadian jenayah?

serbuk cap jari

CSI mencari tiga jenis cap jari yang berbeza: Paten, Plastik dan Terpendam (latent).

Cap Jari Paten boleh dilihat dengan mata kasar, contohnya, jari yang dibasahi darah. Cap jari plastik pula boleh ditemui pada permukaan lembut, seperti lilin lembut atau cat basah. Cap jari terpendam ialah kesan tidak kelihatan yang dihasilkan oleh rembesan kulit pada pelbagai permukaan.

Penyiasat CSI biasanya bermula dengan mengambil gambar paten atau cap jari yang boleh dilihat di bawah cahaya biasa jika ia cukup jelas atau mereka boleh menggunakan sumber cahaya alternatif (seperti lampu hitam UV) untuk meningkatkan cetakan  cap jari tersebut.

Kemudian mereka mencari cap jari plastik yang tertinggal pada permukaan lembut yang boleh ditanggalkan dengan menuang cecair, seperti plaster, aloi cair atau getah silikon, yang kemudiannya boleh mengeras dan mencipta kesan cetakan.

Dan kini untuk bahagian yang paling mencabar, pencarian untuk mengangkat cap jari terpendam. Oleh kerana ia tidak kelihatan atau hampir tidak kelihatan, penyiasat CSI menggunakan bahan kimia untuk meningkatkan cetakan cap jari sedemikian.

Teknik yang paling biasa dan yang mungkin pernah kita lihat di rancangan TV ialah penggunaan serbuk cap jari. Penyiasat CSI menggunakan berus khas dan serbuk khas untuk menggambarkan cetakan daripada permukaan licin dan bertekstur.

Serbuk penjejak cap jari akan melekat pada minyak dan lembapan yang ditinggalkan oleh garisan di hujung jari kita untuk menghasilkan cetakan yang boleh dilihat yang kemudiannya diambil menggunakan pita lutsinar.

Serbuk yang digunakan berbeza dari permukaan ke permukaan. Sebagai contoh, serbuk aluminium lebih efektif untuk permukaan kaca, manakala aloi atau serbuk hitam berbutir digunakan pada permukaan keperakan untuk menghasilkan kontras yang lebih baik. Serbuk pendarfluor juga digunakan untuk meningkatkan cetakan pada permukaan berbilang warna.

Untuk permukaan berliang seperti kertas atau dinding, cap jari dikesan dengan menyembur larutan yang dipanggil ninhidrin pada permukaan tempat capo jari boleh ditemui. Larutan ninhidrin ini bertindak balas dengan asid amino yang terdapat dalam peluh dan bertukar menjadi ungu..

Bolehkah cap jari diangkat dari pistol selepas ia dilap dan dipadamkan?

cap jari pistol

Jawapan mudahnya, boleh! Mari kita lihat contoh bukti yang biasanya digunakan oleh penjenayah, iaitu pistol.

Para saintis telah membangunkan kaedah yang boleh memvisualisasikan cetakan daripada deposit cap jari yang paling samar yang tinggal selepas permukaan itu dilap. Teknik ini menggunakan filem elektro-aktif berwarna yang menggunakan sisa cap jari sebagai stensil untuk menyekat arus elektrik.

Sebaik sahaja voltan dihantar, kawasan berminyak memesongkan bahan berwarna di sekeliling kawasan kosong, yang menimbulkan cork cap jari negatif. Selain pistol itu sendiri, penyiasat juga akan mencari kesan cap jari pada bukti kedua iaitu selongsong peluru.

Para saintis kini boleh mengenal pasti siapa yang mengendalikan peluru sebelum ia ditembak dengan menggambarkan hakisan pada kelongsong. Tanda minyak atau peluh yang ditinggalkan oleh cap jari boleh menyebabkan kelongsong peluruh terhakis, yang dipercepatkan lagi oleh haba yang dihasilkan semasa menembak peluru.

Oleh itu, saintis  akan menyalut kelongsong dengan serbuk pengalir dan mengalirkan arus elektrik. Serbuk itu kemudiannya bergerak dan melekat pada bintik-bintik yang berkarat dan terhasillah cap jari.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)