Sebagai rakyat Malaysia, kita harus bersyukur dapat hidup aman damai tanpa kacau bilau. Mungkin ramai yang tidak tahu atau tidak pernah mengambil tahu bahawa keamanan yang dikecapi ini juga merupakan jasa dan pengorbanan pasukan-pasukan keselamatan yang ada di Malaysia, antaranya pihak polis dan tentera.

Dalam pasukan polis ini, terdapat beberapa pasukan elit dan skuad khas yang ditubuhkan bagi tugasan-tugasan istimewa, rahsia dan lebih mencabar. Sekiranya pasukan tentera Malaysia terkenal dengan kehebatan unit komandonya (antaranya PASKAL dan PASKAU), pasukan polis juga mempunyai beberapa pasukan elit antaranya Platun Tiger atau Tiger Platoon.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Dalam kes rusuhan kuil Kuil Sri Mariamman di USJ 25 baru-baru ini, telah tersebar satu gambar seperti di atas dimana orang ramai tertanya-tanya apakah maksud logo harimau berwarna kuning yang dipakai pada lengan anggota unit keselamatan tersebut. 

Terima kasih kepada pengguna Twitter @ProjekHitam yang telah memberikan jawapan. Bagi yang tidak tahu, itulah unit khas dalam Pasukan Gerakan Khas (PGA) iaitu Platun Tiger.

tiger platun pasukan gerakan khas pga 8 polis pdrm 22

Tidak dapat dipastikan mengapa pasukan sehebat Platun Tiger itu diarahkan untuk hadir ke situ tapi ianya menunjukkan betapa seriusnya seriusnya pihak kerajaan untuk membendung perkara yang lebih buruk daripada terus berlaku.

Walaupun kewujudan Platun Tiger ini sudah lama ditubuhkan, mungkin ramai yang tidak menyedari kewujudannya. Oleh itu, pihak Iluminasi ingin berkongsi sedikit sebanyak info menarik mengenai Platun Tiger ini sebagai tanda menghargai jasanya kepada negara kita.

Sudah wujud sejak zaman darurat

platun tiger zaman darurat

Walaupun unit Platun Tiger ini jarang diperkatakan, agak menarik dimana pasukan ini sebenarnya telah lama wujud sejak zaman darurat dahulu dan antara tugasan utamanya pada ketika itu adalah bagi menjaga keamanan negara daripada ancaman dan kekacauan pengganas komunis. 

Pasukan ini juga berfungsi sebagai pasukan khas kepada Pegawai Pemerintah dan setiap anggotanya mempunyai pelbagai kebolehan dan berkemahiran tinggi dan mampu untuk melakukan pelbagai tugasan dalam skop memelihara keselamatan dalam negeri dan ketenteraan awam.

Mempunyai pelbagai kebolehan dan berkemahiran tinggi

latihan platun tiger

Platun Tiger merupakan skuad khas di bawah Pasukan Gerakan Am (PGA) Polis Diraja Malaysia. Setiap anggotanya perlu menjalani pelbagai latihan yang menguji fizikal dan mental sebelum terpilih untuk menyertai skuad khas ini.

Keanggotaan skuad ini juga tidaklah begitu ramai. Ia terdiri daripada seorang Platun Komander, seorang Platun Sarjan, 3 orang Seksyen Komander dan anggota infantri. Setiap anggota akan menjalani pelbagai latihan bagi meningkatkan kemahiran dan kecekapan mereka.

Antara latihan yang akan dijalani oleh setiap ahli kumpulan ini adalah:

 1. Latihan Mencari dan Menyelamat
 2. Tempur tanpa senjata/karate
 3. Latihan PORU
 4. Teknik tempur jarak dekat (CQB)
 5. Latihan peperangan di hutan
 6. Pengendalian menggunakan tali
 7. Pengendalian enjin sangkut
 8. Kepakaran menembak pantas
 9. Rondaan jarak jauh
 10. Teknik perisikan

Berjaya menumpaskan pengganas Abu Sayyaf

pasukan gerakan am

Suatu ketika dahulu, negara kita digemparkan dengan kegiatan jenayah kumpulan pengganas Abu Sayyaf yang gemar menculik orang awam untuk dijadikan tebusan bagi mengugut kerajaan Malaysia membayar sejumlah wang kepada mereka.

Mungkin ramai yang tidak tahu, pasukan Platun Tiger inilah yang telah memainkan peranan penting sebagai pasukan khas bagi melumpuhkan kegiatan pengganas Abu Sayyaf pada ketika itu. Kehebatan pasukan Platun Tiger ini menumpaskan pengganas Abu Sayyaf nyata mendapat perhatian daripada negara-negara Jiran.

tiger platun platoon pdrm polis hutan

Ingat lagi peristiwa pencerobohan di Lahad Datu tidak lama dahulu? Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa pasukan selain pasukan VAT69, Platun Tiger juga telah menyumbangkan kepakaran mereka bagi menjaga keselamatan negara pada ketika itu.

Kredit:

 1. WikiPedia
 2. FB Polis Hutan
 3. FB Batalion 1 PGA
 4. The StarHakcipta iluminasi.com (2017)