Kredit foto: Instagram Rozek Rozana

        

Rozana Mohaman Hamidi, seorang gadis yang mempunyai minat mendalam dalam bidang masakan, berasal dari Batu Kurau, Perak dan sejak darjah dua lagi, telah menunjukkan kecintaannya terhadap seni memasak. Anak kelima daripada sembilan adik-beradik, dia telah memulakan penglibatan dalam dunia masakan sejak usia muda. Walaupun mempunyai dapur gas biasa di rumah, Rozana lebih suka menggunakan dapur kayu untuk memasak kerana menganggapnya memberikan rasa yang lebih autentik dan memuaskan.

        

Biodata

Nama sebenar: Rozana binti Mohaman Hamidi

Nama komersial: Rozek, Rozana, Rozek Rozana

Umur: 27 tahun (2024)

Asal: Batu Kurau, Perak

Keluarga: Anak kelima daripada sembilan orang adik-beradik

Pekerjaan: Youtuber, Pencipta Kandungan, Personaliti Media Sosial

Youtube: @ROZEKTV

Instagram (IG): @rozekrozana

Tiktok: @rozektv

           

Latar Belakang

1. Daripada latar belakang keluarga yang kurang berkemampuan, Rozana merupakan anak kepada Mohaman Hamidi (bapa) dan Norma Shaari (ibu).

2. Dia dikenali dengan nama panggilan "Rozek" di kalangan peminatnya.

3. Mula mewujudkan saluran Youtube, Rozek TV pada Mac 2020.

4. Sebelum memulakan saluran Rozek TV, Rozana sering berkongsi video-video berkaitan masakan di laman sosial peribadi seperti Instagram. Namun, beliau memilih untuk meneruskan langkah tersebut di YouTube kerana platform itu membolehkan beliau berkongsi video dengan durasi yang lebih panjang.

5. Beliau kemudian memasukkan video dari saluran YouTube-nya ke TikTok kerana ada pengikut yang menantikan kehadiran beliau di platform tersebut, menjadikannya sebagai konten untuk kedua-dua akaun.

6. Saluran YouTube Rozek TV telah menerima sambutan yang hangat, dengan lebih daripada 330,000 pengikut dalam tempoh empat tahun.

7. Untuk memberikan sentuhan unik kepada setiap video, Rozana mengambil keputusan untuk tidak hanya mengehadkan penggambaran di dapur, malah juga mengambil tempat di kawasan terbuka di luar rumah.

8. Rozana menggunakan dapur kayu untuk memasak setiap menu dalam video masakannya, memberikan keunikan kepada karya-karyanya.

9. Meskipun tidak pernah mengikuti kelas masakan secara formal, Rozana banyak memperoleh pengetahuan daripada ibu bapa dan kakaknya. Minatnya dalam masakan bermula sejak darjah dua.

10. Cabaran utama yang dihadapi Rozana semasa penghasilan video adalah faktor cuaca, yang kadang-kadang mengakibatkan penghentian proses rakaman.

11. Rozana dibantu oleh adiknya dalam proses penghasilan video, yang bertindak sebagai jurugambar dan penyunting video menggunakan telefon pintar.

12. Walaupun menghadapi kesukaran awal dalam penyuntingan video, Rozana telah meningkatkan kemahirannya dan kini mahir dalam menyunting video untuk tontonan yang lebih menarik.

13. Dia berharap agar videonya dapat menarik perhatian penonton antarabangsa dan sering menggunakan judul dalam Bahasa Inggeris dalam usahanya untuk mencapai audiens global.

14. Rozana menjalankan perniagaan produk kosmetik secara online sebagai sumber pendapatan tambahan.

15. Selain kebolehan memasak, karakternya yang dipenuhi dengan sifat-sifat wanita Melayu menawan hati penggemar.

        

Foto

rozek tv biodata wikipedia age

rozek tv asal mana

rozek tv youtube income

rozek tv dah kahwin

rozek

rozek masak

rozek tv wikipedia

rozek masak youtube

rozek tv instagram

siapa rozek rozana

rozek tv

Kredit foto: Instagram Rozek Rozana

         

Video

Kredit video: AYAM GORENG ALA KFC | Fried Chicken KFC | Super rangup

        

Sumber:

1. Kasihan, tak semua sokong usaha wanita ini buat content masak guna dapur kayu sebab ‘menyusahkan’! Shooting ayam golek ambil masa 2 hari

2. Rozek kongsi resipi masakan di YouTube

       
Hakcipta iluminasi.com (2017)