Kredit foto: Instagram @errafazira

    

Biodata

1. Nama sebenarnya, Fazira binti Wan Chek. Dikenali sebagai Erra Fazira.

2. Kelahiran Sungai Choh, Rawang, Selangor pada 9 Februari 1974. Berusia 45 tahun.

3. Kediamannya terletak di Kuala Lumpur.

4. Anak kepada pasangan Wan Chek (bapa) dan Azizah Zaik (ibu).

5. Merupakan pelakon, penyanyi dan pengacara yang mula aktif dalam dunia hiburan sejak tahun 1992.

6. Kariernya berkembang selepas menjulang takhta juara pertandingan Ratu Cantik Miss Malaysia World 1992.

7. Beliau yang diberi jolokan 'Primadona Filem Melayu Alaf Baru' pernah meletup menerusi filem Sembilu, Maria Mariana, Soal Hati, Pasrah, Cinta Kolestrol dan Janji Diana.

8. Sebagai penyanyi, Erra yang memperjuangkan genre muzik Pop, Balada dan R&B sehingga kini telah mempunyai enam buah album studio, dua album EP dan beberapa album runut bunyi serta kompilasi. Popular menerusi lagu-lagu hits seperti Yang Terindah Hanyalah Sementara, Pertemuan, Jendela Hati, Ingin Tahu, Hanya Di Mata, Cinta Abadi dan Pasrah.

9. Pemegang trofi Aktres Terbaik di Festival Filem Malaysia 2001 menerusi filem Soal Hati, Aktres Terbaik di Festival Filem Malaysia 2005 menerusi Hingga Hujung Nyawa dan Pelakon Filem Wanita Popular di Anugerah Bintang Popular Berita Harian sebanyak tujuh kali.

10. Pernah mengikat tali pertunangan dengan penyanyi rock, Awie pada tahun 1996, sebelum putus pada hujung 1998. Beliau kemudiannya mendirikan rumah tangga dengan penyanyi kumpulan KRU, Yusry Abdul Halim pada 15 Jun 2003 dan bercerai pada 16 Jun 2006. Ikatan perkahwinan keduanya bersama Ketua Pegawai Operasi Suria FM, Engku Emran pada 25 Oktober 2007 sekali lagi berakhir dengan perpisahan pada 18 Februari 2014. Bagaimanapun hasil perkongsian hidup mereka dikurniakan cahaya mata perempuan bernama Engku Aleesya pada Mac 2009.

11. Dua lagi selebriti lelaki yang pernah dikaitkan bercinta dengannya ialah penyanyi Shahir Zawawi dan pelakon Hans Isaac.

       

Foto

biodata dan latar belakang pelakon erra fazira 2

biodata dan latar belakang pelakon erra fazira 3 523

biodata dan latar belakang pelakon erra fazira 4

biodata dan latar belakang pelakon erra fazira 5

biodata dan latar belakang pelakon erra fazira 6

Kredit foto: Instagram @errafazira

     

Video

Kredit video: Youtube Mstar Online Malaysia

Erra Fazira Biografi

Erra Fazira (Fazira Wan Chek) adalah seorang pelakon, penyanyi, model, tuan rumah TV dan pengilang filem yang lahir pada 9 Februari 1974 di Sungai Choh, Rawang, Selangor, Malaysia. Beliau adalah pemenang Miss Malaysia pada tahun 1992. Beliau memenangi Anugerah Festival Filem Malaysia untuk Pelakon Terbaik untuk peranannya dalam Soal Hati.

erra fazira miss malaysia world

Kerjaya Erra Fazira

Pada usia 18 tahun 1992 Erra Fazira mengambil bahagian dalam pertandingan kecantikan Malaysia. Dia bertanding dengan tiga belas orang lain dan akhirnya memenangi gelaran Miss Malaysia / World 1992. Sebagai Miss Malaysia, Fazira bertanding dalam pertandingan Miss World 1992, yang mewakili Malaysia yang diadakan di Afrika Selatan.

Erra Fazira kemudian mewakili Malaysia di Miss South East Asia 1992/1993. Dia mengambil tempat ketiga di Miss South East Asia 1992/1993.

erra fazira ratu cantik 502

Pada tahun 1994, dia melancarkan EP bertajuk diri dengan eponymous di bawah Rekod Polygram. Dia kemudian merekodkan dua album dengan label sebelum meninggalkan Polygram untuk menyertai Sony Music. Album studio pertamanya ialah Aku dan Dia

(1995) dengan album hitsnya yang terkenal dengan lagu "Yang Terindah Hanyalah Sementara", dan diikuti oleh 2.5 Sayang pada tahun 1996 dengan "Pertemuan" dikeluarkan sebagai single.

erra fazira ketika muda

Pada tahun 1999, dia mengeluarkan album keempatnya melalui kolaborasi dengan Sony Music bertajuk "Kini dibebaskan" Single 2001, "Sandarkan" gandingan bersama dengan Dato Siti Nurhaliza, "Lakaran Kehidupan" (dari album ketujuh Siti, Safa) dipilih oleh TV3 sebagai sebahagian daripada kempen 3D rangkaian. Video muzik untuk kedua-dua lagu telah difilemkan dalam 3D di mana penonton TV3 memakai gelas 3D sambil menontonnya.

Pada tahun 2002, album kelimanya, Sampai Bertemu dibebaskan, diikuti album keenam, Kini Kembali (2004). Pada tahun 2006, Fazira mengeluarkan album studio ketujuh dan terakhirnya, Ya Atau Tidak.

Erra Fazira Pemangku Kerjaya

Pengarah Yusof Haslam telah tertarik dan memilih Erra Fazira untuk menjadi pelakon utama dalam filem Sembilu yang ditayangkan di panggung pada 18 Ogos 1994. Pada tahun 1995 Erra Fazira menegaskan peranannya sebagai watak Rosmawati Sofian amat mencabar.

Dari tahun 1996 hingga 2000, Erra Fazira membintangi empat filem yang diarahkan Yusof Haslam termasuk watak Maria Zakaria dalam filem "Maria Mariana" dan sekuelnya Maria Mariana II. Dalam filem 2000 Soal Hati, Erra membintangi watak Nurul Ain. Erra memenangi Anugerah Festival Filem Malaysia sebagai Pelakon Wanita Terbaik untuk melalui filem itu.

Ibu bapa Erra Fazira

Dia adalah anak pertama Wan Chek dan Azizah Zaik. Ibu bapanya adalah orang Melayu etnik Bangkahulu dari Sumatera.

Erra Fazira pernah berkahwin dengan penyanyi serta pelakon popular Yusry Abdul Halim pada tahun 2003. Mereka bercerai tiga tahun kemudian.

Pada 25 Oktober 2007 Erra berkahwin dengan Engku Emran Engku Zaibal Abdin, seorang ahli perniagaan terkemuka. Mereka mempunyai seorang anak perempuan bersama, bernama Engku Aleesya. Mereka bercerai pada tahun 2014. Di mahkamah, Erra berkata perkahwinannya dengan Engku Emran sudah tidak sehaluan selama setahun.

erra fazira dengan yusri suami pertama

erra fazira dan yusri kru

yusri dan erra bercinta dulu dulu

erra fazira bersama suami kedua engku emran

Sumber:

1. Wikipedia

2. Mstar

3. BH Online
Hakcipta iluminasi.com (2017)