Biodata ringkas

Pemilik nama sebenar Arbaiyah binti Abdul Manan atau Abby Abadi (40 tahun) dilahirkan pada 1 Disember 1977 di Kuala Lumpur. Beliau mula bergiat aktif dalam industri hiburan pada tahun 1995. Beliau adalah ahli kumpulan Elite yang pernah popular dalam industri nyanyian suatu ketika dahulu. Beliau juga menjadi anggota asal Elite yang pertama keluar daripada kumpulan itu pada penghujung tahun 1997.

Abby juga pernah bergiat dalam bidang lakonan, antara yang memberi kesan ialah watak Inspektor Aleza menerusi drama bersiri Gerak Khas di RTM (TV2). Malah, beliau juga dikenali menerusi bidang pengacaraan, iaitu Roda Impian bergandingan dengan Halim Othman selama dua musim. 

Keluarga

Abby Abadi juga pernah berkahwin dengan pelakon Norman Hakim pada tahun 2002. Mereka dikurniakan 3 orang anak iaitu Mohamed Danish Hakim, Marissa Dania Hakim dan Maria Danisha Hakim. Namun, mereka akhirnya berpisah pada tahun 2009. Hak penjagaan ketiga-tiga anak mereka itu diberikan kepada beliau.

Selain itu, Abby juga pernah berkahwin dengan Muhammad Noor Farhan pada tahun 2013, namun dibatalkan. Pada tahun 2015, dia berkahwin pula dengan Muhammad Faizal Zakari dan kekal sehingga kini.

Penglibatan dalam bidang politik

Setelah mengambil keputusan untuk bertudung pada tahun 2012, Abby kerap dijemput oleh ramai pihak, antaranya parti politik terutamanya PAS untuk muncul di pentas mereka. Pada 19 Julai 2012, beliau sendiri bertemu Mursyidul Am PAS, Datuk Seri Nik Aziz Nik Mat untuk menghantar borang keahlian pada sebuah majlis di Kota Bharu, Kelantan.

Berikutan itu, tanggungjawab yang digalasnya sebagai duta tudung syarikat AlHumaira Contemporary (AHC) diberhentikan atas sebab 'tidak menepati sasaran'. Keputusannya untuk berhijrah, menyertai PAS dan menyahut cabaran debat AC Mizal mendapat ejekan dan kecaman segelintir pihak.

Isu kontroversi dalam bidang politik

Abby semakin aktif dengan aktiviti politik dan ingin lebih mempelajari tentang Islam. Namun, Abby Abadi telah memberikan sebuah kenyataan kontroversi menerusi Twitter kepunyannya berkaitan ibadah korban yang menjadi bualan ramai netizen khususnya di blog. Kenyataan itu menyebut, jika tidak ingin berkorban untuk memperjuangkan agama, namun melakukan korban untuk lembu dan sebagainya, itu tidak dikira korban, itu dikira membunuh binatang.

Abby Abadi juga dikatakan telah menempelak kerajaan Malaysia akibat tidak mengizinkan orang-orang PAS membawa senjata hanya bagi tujuan berjihad di Gaza. Sebelum Himpunan Kebangkitan Rakyat 2013 singkatan (HKR112), Abby Abadi amat  berminat untuk bersama-sama sejuta rakyat menghadiri Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR) di Stadium Merdeka.

Sejak Abby menghantar borang untuk bergelar ahli PAS seumur hidup, dia seringkali dijemput PAS bagi menyertai majlis keraian mereka. Barangkali itu merupakan antara transformasi ketara setelah beliau menyertai PAS berbanding selebriti terdahulu, Aishah yang didapati semakin kurang mendapat sambutan dan tidak memperoleh jemputan sebanyak Abby.

Abby Abadi turut pernah ditegur oleh Ustaz Azhar Idrus tentang soalannya berkaitan isu selebriti yang berhijrah dan mula membicarakan isu agama di sebuah program agama. Abby didakwa nampak terasa hati sambil memberitahu tuduhan itu suatu fitnah.

Sumber: Wikipedia Abby Abadi

abbyabadi2

abbyabadi3

abbyabadi4

abbyabadi5

abbyabadi6

Sumber foto dengan keizinan: myartis.com
Hakcipta iluminasi.com (2017)