Kita sering mendengar kisah benar tentang perkara yang boleh dicapai melalui kerja keras dan usaha yang bersungguh-sungguh. Kisah seperti ini boleh memberikan inspirasi dan motivasi untuk mencapai apa yang kita inginkan.

Kebanyakan kisah yang memberi inspirasi ini mengenai mereka yang berasal daripada keluarga susah dan tidak berpelajaran tinggi tetapi mampu menjadi seorang yang sangat berjaya. Salah satu daripadanya adalah kisah mengenai bilionair bernama Harry Wayne Huizenga.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Bilionair ini membina empayar perniagaannya melalui pekerjaan yang dilihat ramai sebagai menjijikkan. Berikut adalah kisah mengenai Harry Wayne Huizenga.

Kehidupan awal Wayne Huizenga

Harry Wayne Huizenga dilahirkan pada 29 Disember 1937 dan berketurunan Belanda. Datuknya, Harm Huizenga, telah berhijrah dari Netherlands untuk menetap di Chicago, Amerika Syarikat.

wayne huizenga muda

Dengan hanya berbekalkan seekor kuda dan gerabak, datuk Wayne memulakan perkhidmatan mengangkut sampah di pinggir bandar Chicago pada tahun 1894 dengan menubuhkan syarikat Huizenga & Sons Scavenger Co.

Bapa Wayne pula adalah seorang pembuat perabot manakala ibunya pula adalah seorang penghias rumah. Wayne dibesarkan dalam komuniti Belanda di Chicago dan keluarganya merupakan penganut Kristian Reformasi Belanda yang tegas.

Pada tahun 1953, keluarganya berpindah ke Fort Lauderdale, Florida, apabila bapanya mendapat pekerjaan sebagai buruh binaan. Di Florida, keluarga itu menjalani kehidupan yang sederhana.

Apabila tamat sekolah tinggi pada 1956, Wayne berpindah semula ke Chicago untuk melanjutkan pengajiannya di peringkat universiti. Namun, Wayne berhenti belajar hanya setelah tiga semester.

Mengikuti jejak datuknya

Wayne Huizenga kemudian melakukan pelbagai pekerjaan bergaji rendah untuk menampung kehidupannya. Dia kemudian menyertai tentera untuk seketika tetapi berhenti kerana tidak mempunyai minat dalam bidang itu.

waste management inc

Pada tahun 1962 ketika berusia 25 tahun, Wayne mendapat inspirasi daripada nasihat bapanya. Bapanya berkata bahawa "Kamu tidak akan kaya jika bekerja untuk orang lain."

Wayne bercadang untuk mengikut apa yang dilakukan datuknya 70 tahun sebelum itu. Dia telah meminjam USD 5,000 daripada bapanya dan berjaya membeli sebuah trak sampah terpakai.

Dengan hanya berbekalkan satu trak dan keazaman yang kuat, dia memulakan perniagaan barunya yang diberi nama Waste Management Inc. Wayne tahu dia perlu melakukan sesuatu yang luar biasa untuk berjaya dalam perniagaan yang dipandang ramai sebagai sesuatu yang menjijikkan.

Usaha luar biasa

Wayne memulakan rutin hariannya pada jam 2.30 pagi di mana dia akan berkeliaran memandu trak untuk mengutip sampah di kawasan perumahan dan menghantarnya ke tempat pembuangan sampah.

kelab sukan wayne huizenga

Selepas rutin paginya mengutip sampah, dia akan pulang membersihkan diri dan memakai sut yang cantik. Wayne tahu kepentingan untuk kelihatan profesional. Dia akan menghabiskan baki petang itu tanpa mengenal penat untuk mencari pelanggan dan mengembangkan laluannya mengutip sampah.

Wayne juga terkenal kerana mencari pelanggan dengan cara yang agresif. Malah, dia pernah disaman dan dihadapkan ke mahkamah kerana menyerang seorang pelanggan yang enggan mengambil perkhidmatannya.

Setelah enam tahun berhempas pulas mengutip sampah dan mengembangkan rangkaian, Wayne Huizenga berjaya memiliki 40 trak sampah dan membeli banyak syarikat pengutip sampah persendirian.

Ketika syarikatnya disenaraikan dalam bursa saham pada 1972, Wayne sudahpun memiliki sebanyak 133 trak sampah. Pada awal 1980-an, Wayne telah mengembangkan Waste Management Inc sebagai salah satu syarikat pengangkutan sampah terbesar di Amerika Syarikat.

Mengembangkan empayar dalam perniagaan lain

Pada tahun 1984, Wayne meninggalkan Waste Management Inc. yang mempunyai hasil tahunan sebanyak USD 1 bilion. Dia kemudian membeli beberapa syarikat lain termasuklah pembekal tandas mudah alih dan pembekal botol.

wayne huizenga blockbuster

Wayne kemudian mengulangi proses yang sama dengan membeli Blockbuster Video, rangkaian syarikat yang menjual dan menyewa pita video pada tahun 1980-an. Syarikat itu berjaya menjadi peneraju dalam perniagaan sewaan video di Amerika Syarikat pada 1994.

Pada tahun 1996, dia menubuhkan pula AutoNation yang kemudian menjadi syarikat pengedar kenderaan terbesar di negara itu. Pada tahun 2004, dia menjual Boca Resort iaitu rangkaian beberapa hotel dengan harga USD 1.25 bilion.

Wayne Huizenga turut terlibat dalam dunia sukan apabila memiliki dan menjadi pemilik bersama beberapa kelab besbol, bola sepak dan hoki ais di Amerika Syarikat.

Ketika dia meninggal dunia pada tahun 2018, Wayne Huizenga dianggarkan mempunyai kekayaan melebihi USD 2.8 bilion. Walau bagaimanapun, legasi yang ditinggalkannya dipercayai lebih tinggi daripada jumlah itu.
Hakcipta iluminasi.com (2017)