Kita mungkin sudah biasa dengan mengenai produk semburan Febreze. Namun, apa yang menjadikan Febreze unik berbanding produk semburan pewangi di pasaran adalah Febreze bukan sahaja mewangikan kawasan yang disembur, tetapi juga berupaya "memerangkap" bau busuk.

Bau yang tidak menyenangkan ada di sekeliling kita, daripada bau badan yang busuk yang daripada orang sekeliling sehinggalah kepada barangan di sekeliling yang dibawa masuk ke dalam rumah.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Daripada menunggu bau itu hilang dengan sendirinya, sesetengah orang akan menggunakan produk "meneutralkan bau" seperti Febreze untuk menghilangkan bau busuk tersebut. Tetapi adakah produk seperti Febreze ini sekadar menutup bau atau sebenarnya menghilangkannya?

Jawapan mudahnya, kedua-duanya!

Sains di sebalik keunikan Febreze

sains disebalik penyembur penhilang bau busuk febreeze

Menurut akhbar The Washington Post, Febreze yang diperkenalkan pada tahun 1996 sebenarnya berfungsi sebagai bahan serangan kimia terhadap bau. Bau dikeluarkan daripada molekul di udara yang merangsang reseptor di hidung.

Febreze telah dicipta oleh syarikat Procter & Gamble dan diperkenalkan pada tahun 1996. Bahan aktif dalam Febreze ialah beta-cyclodextrin, sejenis karbohidrat. Beta-siklodekstrin ialah molekul yang terbentuk melalui penukaran enzimatik kanji, biasanya daripada jagung.

Apabila Febreze disembur, ia menggunakan sebatian yang dipanggil siklodekstrin (cyclodextrin) untuk memerangkap molekul. Walaupun ia tidak hilang, ia memerangkap molekul yang menghasilkan bau busuk tersebut lalu dengan berkesan mematikan keupayaannya untuk sampai ke lubang hidung anda.

Bagaimanakah reseptor bau mengenalpasti bau?

reseptor bau

Semua bau dihasilkan melalui pengesanan pelbagai sebatian kimia yang berbeza di udara oleh reseptor di hidung kita dan beberapa bau bergantung kepada berapa banyak sebatian tertentu dikesan.

Siklodekstrin membentuk cincin dengan pusat hidrofobik, bermakna ia menangkis air dan benda yang mengandungi air. Molekul hidrofobik menarik molekul lain yang juga hidrofobik, bermakna molekul aromatik yang mempunyai sifat ini akan tersangkut dalam "sangkar" yang dicipta oleh siklodekstrin.

Ini bermakna molekul yang menghasilkan bau busuk ini tidak lagi bebas di udara untuk berinteraksi dengan reseptor bau anda, dengan berkesan menjadikan bau ini 'neutral' dan bukannya hanya dilindungi oleh bau lain.

Kerana bau terdiri daripada simfoni molekul individu yang begitu kompleks, malah memerangkap molekul aroma hidrofobik sahaja cenderung menghilangkan sebarang bau busuk yang boleh dikenal pasti.

Sementara itu, bahan pewangi yang ditambahkan pada campuran Febreze - mungkin yang bersifat hidrofilik dan bukannya hidrofobik, mengehadkan kecenderungannya untuk akhirnya terperangkap dalam cincin siklodekstrin - seterusnya menutupi bau yang kini dinetralkan.

Kesan keseluruhan memberi Febreze kuasanya: Daripada bilik berbau busuk, hapak, masam dan seumpamanya, ia menjadikan bilik berbau seperti sesuatu yang tidak yang neutral dan wangi (akibat bahan pewangi yang dicampurkan ke dalamnya).

Bahan aktif unik dalam Febreze

cyclodextrin

Molekul siklodekstrin menyerupai donat. Apabila anda menyembur Febreze, air dalam produk melarutkan sebahagian bau, membolehkan ia membentuk kompleks di dalam "lubang" berbentuk donat siklodekstri. Walaupun molekul busuk masih ada, tetapi ia tidak boleh mengikat reseptor bau di hidung anda, jadi anda tidak boleh menghidunya.

Bergantung pada jenis Febreze yang anda gunakan, bau mungkin akan dinyahaktifkan atau ia mungkin digantikan dengan sesuatu yang berbau harum, seperti wangian buah atau bunga.

Apabila Febreze kering, semakin banyak molekul bau terikat pada siklodekstrin, menurunkan kepekatan molekul di udara dan menghilangkan bau. Jika air ditambah sekali lagi, molekul bau dilepaskan, membolehkan mereka "dicairkan" dan benar-benar dikeluarkan.

Sesetengah sumber mengatakan bahawa Febreze juga mengandungi zink klorida yang akan membantu meneutralkan bau yang mengandungi sulfur (cth., bawang, telur busuk) dan mengurangkan kepekaan reseptor hidung terhadap bau, tetapi sebatian ini tidak disenaraikan dalam ramuan, sekurang-kurangnya dalam produk semburan.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)