Perasan tak sekiranya anda ke pusat beli belah, muncul kiosk-kiosk yang menjual gelato? Sama seperti ais krim, gelato juga biasanya dijual dalam pelbagai perisa antaranya vanilla, coklat, strawberi dan sebagainya.

Persoalannya, adakah ais krim dan gelato dua jenis makanan yang sama atau berbeza?

Sekali pandang, ais krim dan gelato kelihatan sama sahaja. Tetapi bagi sesiapa yang mengatakan pencuci mulut ini adalah sama, kami yakin mereka tidak pernah merasai kedua-duanya bersebelahan dan membandingkan rasa dan tekstur gelato dan aiskrim.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Resipi dan proses menghasilkan ais krim dan gelato adalah berbeza, menghasilkan dua pencuci mulut beku dengan kualiti yang unik. Ais krim dan gelato kedua-duanya mempunyai susu dan gula sebagai bahan asasnya, namun tidak bermakna gelato dan ais krim anda makanan yang sama.

Apa itu gelato?

gelato

Gelato adalah perkataan bahasa Itali untuk ais krim. Ia bermula dengan asas kastard yang serupa seperti ais krim, tetapi mempunyai bahagian susu yang lebih tinggi dan bahagian krim dan telur yang lebih rendah (atau tiada telur langsung).

Ia dipukul pada kadar yang lebih perlahan, menggabungkan lebih sedikit udara dan menjadikan gelato lebih padat daripada ais krim.

Gelato dihidangkan pada suhu yang lebih panas sedikit daripada ais krim, jadi teksturnya kekal lembut. Kerana ia mempunyai peratusan lemak yang lebih rendah daripada ais krim, bahan perisa utama benar-benar lebih menyerlah untuk gelato.

Apa itu ais krim?

ais krim jfif

Ais krim ialah pencuci mulut tenusu beku yang diperbuat daripada susu, krim, gula dan (biasanya) kuning telur. Secara tradisinya, ais krim gaya Perancis mengandungi kuning telur dan lebih kaya daripada ais krim gaya Amerika, yang pada mulanya tidak mengandungi telur.

Bahan-bahan dalam aiskrim mula-mula dimasak bersama menjadi kastard yang kaya. Selepas asas kastard disejukkan, ia dipukul pada kelajuan yang agak tinggi untuk memasukkan udara dan meningkatkan jumlahnya (aiskrim yang lebih murah cenderung mempunyai lebih banyak udara dimasukkan ke dalamnya).

Ais krim dihidangkan pada suhu yang agak sejuk yang menjadikan sudu melekat bersama dan teksturnya lebih lembut, bertekstur ringan dan berkrim.

Perbezaan antara gelato dan ais krim

perbezaan ais krim gelato

Salah satu perbezaan utama antara keduanya ialah lemak mentega. Walaupun bahan utama aiskrim termasuk susu, krim, gula dan kuning telur, rahsia untuk membuat gelato adalah dengan menggunakan lebih sedikit krim dan kadangkala sedikit atau tiada kuning telur.

Ini membawa kepada peratusan lemak mentega dalam gelato yang jauh lebih kecil. Menurut peraturan FDA, ais krim tidak boleh mengandungi kurang daripada 10 peratus lemak susu (walaupun ia boleh mencapai setinggi 25 peratus) manakala gelato, kekal dalam julat 4 hingga 9 peratus.

Kaedah mengacau untuk kedua-duanya juga berbeza, yang mempengaruhi ketumpatan hidangan kedua makanan ini. Ais krim dikisar pada kadar yang lebih pantas, membawa kepada lebih banyak udara masuk ke dalam adunan.

Kandungan lemak mentega ais krim yang lebih tinggi memainkan peranan penting di sini. Disebabkan semua lemak susu itu, campuran ais krim menyerap udara dengan lebih mudah. Gelato, sebaliknya, dipukul pada kadar yang lebih perlahan dan menyerap lebih sedikit udara, menghasilkan pencuci mulut yang lebih padat.

Anda juga mungkin perasan bahawa gaya hidangan untuk kedua-dua hidangan makanan ini juga tidak sama. Untuk mendapatkan hidang ais krim yang disusun dengan sempurna pada kon, bekas ais krim mesti disimpan pada suhu sesuai untuk mengekalkan konsistensi, manakala gelato yang lebih lembut disimpan pada suhu  yang lebih panas.

Ais krim kemudiannya dicedok ke dalam bentuk bola yang agak seragam dengan scooper ais krim bulat, manakala sudip besar biasanya untuk membentuk gelato ke dalam dalam cawan atau kon.

Akhir sekali, tetapi terdapat satu lagi perbezaan ketara antara kedua-duanya, iaitu rasa. Jika anda mahukan rasa yang lebihh pekat dan menyerlah, anda pasti mahu mendapatkan gelato. Hal ini kerana ketumpatan krim dan kurangnya lemak mentega untuk melapisi citarasa anda, rasa gelato biasanya lebih menyerlah berbanding aiss krim.

Bagaimana pula dengan sorbet?

sorbet

Selain ais krim dan gelato, anda mungkin pernah dengar berkenaan "sorbet", sejenis makanan yang seakan-akan sama dengan ais krim dan gelato.

Dibuat tanpa susu, telur atau krim, sorbet secara tradisinya adalah kandungan lemak paling rendah berbanding aiskrim dan gelato. Makanan berasaskan air ini menggunakan gula dan buah untuk membuat pencuci mulut beku yang padat dan berperisa. Ia juga mempunyai kurang udara yang diperkenalkan, memberikannya tekstur yang padat.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)