Sejak beberapa hari lepas, media antarabangsa kecoh dengan satu pendedahan sulit melalui sebuah dokumen yang dikenali sebagai Pandora Papers? Dikhabarkan bahawa nama beberapa orang rakyat Malaysia juga turut dimuatkan dalam fail sulit tersebut.

Apakah itu Pandora Papers? Mengapakah dokumen tersebut menarik begitu banyak minat wartawan dan pengkaji dari seluruh dunia?

BESARKAN TEKS     A-  A+

Pandora Papers adalah kebocoran hampir 12 juta dokumen yang mendedahkan kekayaan tersembunyi, penghindaran cukai dan dalam beberapa kes, aktiviti pencucian wang oleh beberapa orang kaya dan berkuasa di dunia.

Lebih daripada 600 wartawan di 117 negara telah meneliti fail dari 14 sumber tersebut selama berbulan-bulan dimana sesetengah daripada kes-kes tersebut telah mula dilaporkan di media-media antarabangsa sejak kebelakangan ini. 

Data-data yang didedahkan tersebut diperoleh oleh International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) di Washington DC, yang telah bekerjasama dengan lebih dari 140 organisasi media dalam penyelidikan global terbesarnya.

Apakah perkara menarik yang telah ditemui?

pendedahan sulit pandora paper 316

Kebocoran Pandora Papers merangkumi 6.4 juta dokumen, hampir tiga juta gambar, lebih dari satu juta e-mel dan hampir setengah juga fail penyata akaun. Berikut merupakan antara pendedahan-pendedahan menarik yang telah dilaporkan oleh media-media utama antarabangsa:

 • Pemilik lebih daripada 1,500 hartanah UK yang dibeli menggunakan firma luar negara, termasuk individu yang dituduh melakukan rasuah
 • Keluarga pemerintah Qatar yang mengelakkan cukai 18.5 juta untuk membeli sebuah rumah besar di London
 • Perbelanjaan Raja Jordan bernilai £70 juta untuk harta tanah di UK dan AS melalui syarikat milik secara rahsia
 • Penglibatan tersembunyi keluarga terkemuka Azerbaijan dalam urus niaga hartanah di UK bernilai lebih dari £400 juta
 • Kegagalan Perdana Menteri Czech untuk mengisytiharkan pemilikan syarikat pelaburan luar yang digunakan untuk membeli dua vila di Perancis dengan harga £12 juta
 • Bagaimana keluarga Presiden Kenya Uhuru Kenyatta secara rahsia memiliki rangkaian syarikat luar pesisir selama beberapa dekad

Fail-fail tersebut mendedahkan bagaimana beberapa orang paling berkuasa di dunia - termasuk lebih daripada 330 ahli politik dari 90 negara - menggunakan syarikat luar pesisir rahsia untuk menyembunyikan kekayaan mereka.

Lakshmi Kumar dari kumpulan pemikir Global Financial Integrity AS menjelaskan bahawa orang-orang ini "dapat menyalurkan dan menyedot wang dan menyembunyikannya," sering melalui penggunaan syarikat tanpa nama.

Apakah yang dimaksudkan dengan syarikat luar pesisir? 

penggubahan wang haram

Pandora Papers mendedahkan rangkaian syarikat yang kompleks yang ditubuhkan melintasi sempadan, sering mengakibatkan pemilikan wang dan aset tersembunyi. Sebagai contoh, seseorang mungkin mempunyai harta di UK, tetapi memilikinya melalui rangkaian syarikat yang berpusat di negara lain, atau "luar pesisir".

Negara atau wilayah luar pesisir ini menjadi pilihan kerana beberapa faktor:

 1. Syarikat senang ditubuhkan 
 2. Ada undang-undang yang menyukarkan untuk mengenal pasti pemilik sebenar syarikat, membolehkan pemilik syarikat menyorokkan identiti mereka
 3. Cukai syarikat yang rendah atau tidak ada langsung cukai

Terdapat beberapa buah negara yang dikenalpasti menjadi syurga atau lubuk menubuhkan syarikat luar pesisir. Tidak ada senarai lokasi yang menjadi "syurga mengelakkan cukai", tetapi beberapa lokasi yang paling terkenal termasuk wilayah luar negara Britain seperti Kepulauan Cayman dan Kepulauan Virgin Britain, serta negara-negara seperti Switzerland dan Singapura.

Yang perlu anda lakukan ialah menubuhkan syarikat proksi di salah satu negara ini atau wilayah yang mempunyai kerahsiaan yang tinggi. Syarikat yang ditubuhkan ini adalah syarikat yang hanya wujud atas nama, tanpa kakitangan atau pejabat.

Penubuhan syarikat seperti ini tetap memerlukan wang. Firma pakar dibayar untuk menubuhkan dan menjalankan syarikat sulit ini bagi pihak anda. Syarikat-syarikat ini dapat memberikan alamat dan nama pengarah berbayar, oleh itu tidak meninggalkan jejak siapa yang sebenarnya berada di belakang perniagaan yang dijalankan. 

Adakah haram mengelakkan cukai menggunakan syarikat luar pesirsir?

Video ringkas penerangan mengenai syarikat luar pesisir  yang dihasilkan sewaktu pendedahan Panama Papers satu ketika dahulu

Kekurangan dalam undang-undang memungkinkan orang untuk secara sah menghindari membayar beberapa cukai dengan memindahkan wang mereka atau menubuhkan syarikat di tempat percukaian, tetapi sering dilihat sebagai satu tindakan yang tidak beretika.

Ada juga beberapa alasan yang sah orang mungkin ingin menyimpan wang dan aset di negara yang berlainan, seperti perlindungan dari serangan jenayah atau menjaga aset mereka terhadap kerajaan yang tidak stabil.

Walaupun memiliki aset rahsia luar pesisir tidak haram, menggunakan rangkaian syarikat rahsia yang kompleks untuk menggerakkan wang dan aset adalah cara sempurna yang biasa untuk menyembunyikan hasil jenayah.

Kredit:

 1. BBC
 2. Wikipedia
 3. Bloomberg
 4. The GuardianHakcipta iluminasi.com (2017)