Oleh pada 09 Feb 2018 kategori

Sumber foto: Malay Mail Online / Ahmad Zamzahuri

Pemain bola jaring, An Najwa Azizan akan menjadi pemain tempatan sulung merantau ke luar negara kerana bakatnya digemari sebuah kelab di Australia.

Kelab Bola Jaring GWS Fury yang berpusat di New South Wales, akan menjadi matlamat Najwa setelah Persatuan Bola Jaring Malaysia (PBJM) rela untuk membiarkan beliau beraksi menerusi Liga Perdana Samsung 2018 yang diramal bermula Julai hingga September ini.

Najwa yang ditemui setelah tamatnya Mesyuarat Jawatankuasa Kerja bagi sukan Bola Jaring di Majlis Sukan Negara (MSN) semalam, rasa bersemangat untuk beraksi di sana dan menganggapnya bagaikan cita-cita yang menjadi realiti.

"Ia bakal menjadi satu pengalaman berharga buat saya dan sudah menjadi impian saya untuk beraksi bersama kelab di liga Australia.

"Walaupun saya akan beraksi di liga kedua iaitu liga amatur, bagi saya ia pencapaian yang cukup besar kerana semua tahu Australia merupakan pasukan berada di ranking pertama dunia dan mempunyai standard yang jauh lebih baik daripada kita," ujarnya.

Najwa yang bakal bertolak ke Australia Sabtu ini, memberitahu menerusi penglibatannya beraksi di luar negara, beliau mahu dilihat sebagai batu loncatan buat generasi bola jaring kebangsaan masa kini bagi melebarkan sayap mereka.

"Semoga dengan peluang ini akan menjadi platform buat bakat baharu bola jaring negara yang mempunyai cita-cita beraksi di luar negara dan menaikkan nama negara," ujarnya yang akan menunda pengajian di Universiti Putra Malaysia (UPM) demi menerima tawaran terbabit.

Mengikut catatan, Najwa berjaya menolong skuad bola jaring negara menamatkan penantian 16 tahun bagi meraih pingat emas Sukan SEA Kuala Lumpur 2017. Selain itu, beliau juga adalah Pemain Paling Bernilai (MVP) Kejohanan Bola Jaring Asia 2016 di Bangkok.

Presiden PBJM Datuk Suraya Yaacob turut berkongsi penĀ­dapat serupa dengan menganggap keberangkatan Najwa ke Australia bakal membuka lembaran baru untuk arena bola jaring kebangsaan.

"Saya percaya ia akan membuka ruang lebih besar kepada kelab-kelab di liga Australia untuk mula melihat bakat pemain Malaysia, seterusnya akan menawarkan kontrak kepada mereka," ujarnya.

Menurut Suraya, pihak persatuan kini melakukan persiapan untuk berĀ­hadapan Kejohanan Asia di Singapura, September ini.

"Misi kita pada kejohanan itu adalah untuk mempertahankan kejuaraan dan sebagai pasukan nombor satu di Asia. Kejohanan berkenaan juga merupakan pusingan kelayakan ke Kejohanan Dunia di Liverpool, England pada 2019," ujarnya.

Sumber berita: Bernama & Kosmo Online
Hakcipta iluminasi.com (2017)