Ketika ini, terdapat beribu-ribu penyakit yang memberi kesan kepada manusia dan kebanyakan daripada kita biasanya akan dijangkiti dengan sesetengah penyakit sekitar satu atau dua kali setahun.

Penyakit kanak-kanak seperti demam campak, beguk dan cacar air adalah perkara biasa, sama seperti selesema.

Penyakit-penyakit ini pada umumnya diterima sebagai sebahagian daripada kehidupan kerana jarang berbahaya sehingga membawa kepada kematian.

Walau bagaimanapun, terdapat penyakit yang sangat berbahaya sehinggakan mampu menyebabkan kehilangan nyawa dalam masa yang sangat singkat.

iluminasi.com kongsikan 9 penyakit yang boleh membunuh dalam masa 24 jam.

1. Ebola

ebola 245

Dikenali sebagai salah satu penyakit paling membunuh di dunia, maka tidak hairanlah bahawa Ebola mampu menyebabkan panik yang dahsyat.

Walaupun hari ini kita mempunyai vaksin bagi mereka yang berada di kawasan yang terkesan, namun jika ia menjangkiti seseorang, ia masih sangat berjangkit dan berkemungkinan membunuh.

Demam berdarah Ebola adalah penyakit yang menyebabkan pendarahan dari organ-organ dalaman dan pembukaan dalam badan dalam.

Wabak Ebola telah berlaku di beberapa negara Afrika. Kadar kematian yang dilaporkan untuk Ebola berkisar dari 50% hingga 90%. Mangsa boleh mati dalam masa beberapa jam selepas gejala muncul.

Jika anda dijangkiti dan fasa pendarahan melampau telah bermula, ia tidak mengambil masa yang lama sebelum badan anda memasuki fasa kejutan dan akhirnya meninggal dunia.

Organ-organ juga akan mengalami kegagalan daripada pendarahan dalaman.

2. Necrotizing fasciitis

necrotizing fasciitis

Sekiranya anda tidak mengenali penyakit ini dengan nama saintifiknya, mungkin anda pernah mendengar tentang bakteria memakan daging manusia.

WebMD menjelaskan bahawa ia merupakan sejenis jangkitan di mana bakteria ini memusnahkan lemak, kulit, dan tisu yang meliputi otot manusia.

Setelah sahaja seseorang dijangkiti, anda akan dapat melihat luka yang dijangkiti menjadi merah, bengkak, dan sangat menyakitkan.

Jangkitan ini boleh tersebar dengan cepat, menyebabkan kejutan, gangren, kegagalan organ, dan akhirnya, kematian.

3. Epilepsi

epilepsi

Ramai orang hidup lama dan sihat dengan penyakit ini, tetapi Yayasan Epilepsi menjelaskan bahawa ia dikaitkan dengan fenomena yang dikenali sebagai SUDEP, yang bermaksud kematian secara tiba-tiba dan tidak dijangka dalam epilepsi.

Pertama, penting untuk memahami apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan epilepsi. Ia bukan penyakit bakteria atau virus, tetapi gangguan sistem saraf pusat yang menyebabkan sawan.

Apabila SUDEP berlaku, ia secara tiba-tiba. Sebelum pesakit mati, sekitar satu pertiga daripada mereka yang menghidap epilepsi menunjukkan tanda-tanda mengalami serangan kejang, tetapi ramai yang tidak menunjukkan sebarang tanda sawan.

4. Meningitis

2 meningitis

Penyakit ini disebabkan oleh jangkitan bakteria yang serius yang mudah tersebar dari orang ke orang jika anda berada dalam jarak yang dekat.

Sebaik sahaja penyakit meningokokal berkembang, lapisan pelindung di sekeliling otak dan saraf tunjang boleh membengkak, atau bakteria boleh memasuki aliran darah dan menyebabkan jangkitan maut.

1 dalam 10 orang yang menghidap bakteria akan mati walaupun telah dirawat, dan 2 dalam 10 akan selamat tetapi mengalami kerosakan otak, kehilangan pendengaran, anggota yang dipotong atau kecacatan lain.

5. Kolera

kolera

Tidak ramai di antara kita yang mati akibat kolera, tetapi jika anda berada di bahagian lain di dunia, jangkitan penyakit ini mungkin bermakna kematian sudah hampir.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia menjelaskan kolera adalah penyakit disebabkan oleh cirit-birit yang ditularkan dengan meminum makanan atau air yang telah tercemar dengan bakteria tertentu.

Ramai orang tidak mengalami gejala-gejala selain daripada masalah perut yang tidak selesa yang tidak mengancam nyawa, tetapi ada yang mengalami cirit-birit akut.

Ini kemudiannya membawa kepada dehidrasi teruk dan boleh membunuh dalam masa beberapa jam jika tidak dirawat.

Kolera kekal sebagai ancaman global kepada kesihatan awam dan menyebabkan anggaran 21,000 hingga 143,000 kematian di seluruh dunia setiap tahun.

6. Wabak bubonik

wabak bubonik

Ramai di antara kita yang tahu bahawa wabak bubonik telah membunuh berjuta-juta nyawa ketika Zaman Pertengahan, namun penyakit ini masih boleh dijangkiti sehingga ke hari ini.

Pusat Kawalan Penyakit menjelaskan bahawa seseorang itu boleh dijangkiti wabak ini terutamanya apabila digigit oleh kutu yang dijangkiti yang membawa bakteria tersebut.

Jika anda dijangkiti wabak ini, anda mungkin akan melihat tanda-tanda antara dua dan enam hari kemudian. 

Gejala awal termasuk demam, sakit kepala, dan menggigil, serta kelenjar limfa yang membengkak. Apabila bakteria menyerang aliran darah, ia boleh menyebabkan kejutan, kematian tisu, atau jangkitan paru-paru yang teruk.

7. Enterovirus D68

enterovirus d68

Enterovirus memasuki badan melalui saluran usus dan menyebabkan pelbagai penyakit.

Anda tidak mungkin tidak akan mati hanya disebabkan oleh virus EV-D68 sahaja, tetapi komplikasi daripada penyakit lain boleh mengakibatkan kematian pantas, terutama bagi kanak-kanak.

Pada tahun 2014, CNN melaporkan mengenai kes Emily Otrando berusia 10 tahun yang meninggal dunia akibat jangkitan bakteria dalam darah dalam masa 24 jam selepas dijangkiti.

Sama ada virus itu menyumbang kepada kematiannya adalah tidak jelas, kerana dia mempunyai jangkitan lain, tetapi doktor mengesyaki gabungan kedua-duanya boleh menyebabkan tragedi ini.

8. Demam denggi 

demam denggi

Demam denggi disebabkan oleh gigitan nyamuk yang telah dijangkiti virus. Ia adalah penyebab utama penyakit dan kematian di kawasan tropika, dengan hampir 400 juta orang dijangkiti setiap tahun.

Ia telah menjadi kebimbangan seluruh dunia sejak tahun 1950-an.

Apabila dijangkiti virus denggi, anda akan mengalami demam yang teruk yang berlangsung antara dua dan tujuh hari.

Demam kemudian mula mereda, yang bermakna penyakit menjadi sangat berbahaya.

Versi haemorrhagic ini boleh memusnahkan platelet darah, dan tanpa platelet untuk membekukan darah, pendarahan dalaman menyebabkan tubuh menjadi terkejut, menyebabkan kematian dalam beberapa jam.

9. Penyakit jantung kongenital

penyakit jantung kongenital

Ini mungkin merupakan penyakit yang paling dahsyat dalam senarai ini kerana ia hadir semasa lahir dan dapat mengakibatkan kematian bayi dengan cepat.

Penyakit jantung kongenital adalah jenis kecacatan kelahiran yang paling biasa, menyebabkan lebih banyak kematian dalam tahun pertama kehidupan berbanding kecacatan lain.

Salah satu daripada jenis penyakit ini iaitu anomali Ebstein, berlaku apabila injap yang memisahkan ventrikel kanan dan atrium kanan di dalam hati adalah tidak normal.

Posisi cacat ini kemudian boleh menyebabkan darah mengalir dengan cara yang salah, menyebabkan pembentukan cecair dan dalam sesetengah kes, kegagalan jantung.

Lubang-lubang di jantung juga boleh terbina bagi bayi yang baru lahir atau sesetengah bahagian jantung tidak berkembang dengan sepenuhnya.

Rujukan:

1. The Healthy

2. Health 24

3. Cheat Sheet
Hakcipta iluminasi.com (2017)