Sekiranya anda bertanyakan kepada askar atau rakyat biasa, seorang ibu atau anak dari sebuah negara yang dilanda konflik, mereka pasti akan mengatakan bahawa tidak ada kebaikan yang datang daripada peperangan.

Menyaksikan kematian rakan seperjuangan atau kematian dan kemusnahan tanah air mereka, ketidakberdayaan untuk melakukan apa-apa dan hanya terpaksa menyembunyikan diri pasti akan menghantui hidup.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Perang telah wujud sejak dahulu lagi namun ia semakin menjadi-jadi dengan beberapa pihak mencetuskannya hanya kerana kepentingan sendiri.

iluminasi.com kongsikan 8 negara di dunia yang paling teruk terjejas akibat perang.

1. Afghanistan 

kesan perang terhadap afghanistan

Bermula pada tahun 2001, tentera Amerika Syarikat menyerbu masuh ke Afghanistan untuk menumpaskan Taliban dan kemudiannya secara beransur-ansur memastikan pembasmian Taliban sepenuhnya dari wilayah Afghanistan sambil membina semula institusi teras di negara ini.

A.S. juga menubuhkan pasukan tentera penentang pemberontak di negara ini untuk melindungi orang awam dari serangan Taliban, dan membenarkan kerajaan Afghanistan menubuhkan kedudukannya di negara ini secara mantap.

Walaupun semua langkah yang telah diambil, pertempuran dan serangan Taliban terus berlanjutan di negara ini.

Keadaan perang semasa di Afghanistan terus membunuh nyawa orang awam melalui pengeboman, serangan silang, pembunuhan dan alat peledak yang diperhebat.

2. Iraq 

kesan perang teruk di iraq

Sejarah panjang Iraq telah dicemari beberapa kali oleh kemusnahan perang.

Perang Kedua Kurdi-Iraq (1974-1975), Perang Iran-Iraq (1980-1988) dan Perang Teluk (1990-1991) adalah beberapa perang utama yang dilancarkan oleh Iraq pada abad yang lalu.

Pada tahun 2003, tentera Amerika Syarikat menyerang Iraq untuk menggulingkan kerajaan Iraq yang diketuai oleh Saddam Hussein.

Perang dan konflik juga kelihatan menghantui negara ini ketika ini, kerana banyak negara berada dalam cengkaman Perang Saudara Iraq.

Pada tahun 2014, pemberontakan Iraq mencapai status Perang Saudara apabila Negara Islam Iraq dan Levant (ISIL, juga dikenali sebagai ISIS) menakluki kawasan utama di utara Iraq.

Para militan ISIS, yang tidak mengehadkan tindakan mereka hanya di Iraq, juga telah mengganas di sebahagian besar dunia dengan keganasan yang melampau.

Ini telah memaksa negara-negara seperti A.S., Iran, Syria, dan negara-negara lain untuk membantu Kerajaan Iraq dalam menentang perkembangan dan penyebaran militan ISIS.

Kajian mengejutkan menunjukkan bahawa kira-kira setengah juta warga Iraq, termasuk yang terbunuh secara langsung atau tidak langsung, kehilangan nyawa mereka disebabkan perang antara tahun 2003 dan 2011.

3. Syria 

kesan perang terhadap syria

Pada masa ini, situasi perang saudara di Syria menarik perhatian seluruh dunia. Perang bermula dengan penyebaran gelombang protes Arab Spring di Syria pada musim bunga awal tahun 2011.

Gelombang demonstrasi dan protes revolusi ini melanda Syria, menuntut pembasmian kerajaan Presiden Bashar al-Assad.

Tentera kerajaan kemudiannya bertindak balas dengan begitu ganas terhadap protes ini, yang dikritik hebat oleh Kesatuan Eropah dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Protes awam segera berubah menjadi pemberontakan bersenjata dan menjadi bertambah buruk sehingga diisytiharkan sebagai Perang Saudara Syria pada masa kini.

Perang ini telah membuatkan lebih daripada 11 juta orang Syria terpaksa meninggalkan negara asal mereka dan membunuh sekurang-kurangnya 250,000 orang.

Walaupun inisiatif perdamaian telah dicuba, pertempuran berterusan sehingga akhir tahun 2017.

Negara yang sedang mengalami perang

4. Ukraine

kesan perang terhadap ukraine

Ukraine kini terbelah antara pengaruh kerajaan Rusia di timur dan Kesatuan Eropah di barat.

Selepas pencabulan semula Crimea pada Mac 2014 dan pelanggaran gencatan senjata di Ukraine pada September tahun yang sama, Ukraine memutuskan pada Jun 2015 untuk mengharamkan penerbangan Rusia dari terbang ke negara ini dan juga menggantung pembelian gas dari Rusia.

Pada tahun 2017, peperangan di Ukraine masih berlangsung, dalam konflik yang dikenali sebagai Perang di Donbass.

Komuniti seperti Marinka dan Avdiivka, di timur Ukraine, adalah antara kawasan yang paling teruk terjejas akibat perang di negara ini.

5. Yaman

kesan perang terhadap yaman

Sejak tahun 2015, Yaman telah terlibat dalam Perang Saudara. Perang ini sedang diperjuangkan di antara dua pihak, yang mana kedua-duanya mengaku sebagai kerajaan Yaman yang sah.

Kedua-dua pihak ini adalah pasukan yang dikaitkan dengan Ali Abdullah Saleh yang berpusat di Sana'a dan pasukan yang setia kepada Abdrabbuh Mansur Hadi yang berpusat di bandar pelabuhan Aden.

Untuk menyelesaikan masalah, serangan maut juga telah dilakukan di Yaman oleh Negara Islam Iraq dan Levant (atau ISIS), serta Al-Qaeda di Semenanjung Arab (AQAP).

6. Republik Demokratik Congo

kesan perang terhadap republik demokratik congo

Terdapat banyak konflik yang sedang berlaku di Republik Demokratik Kongo (DRC), yang sebahagiannya telah berlaku sejak awal tahun 1970-an lagi.

Ini termasuk kempen gerila Tentera Pemberontakan Rintangan Tuhan, Pertembungan Batwa-Luba, Konflik Kivu dan Konflik Ituri walaupun ini telah ditakrifkan sebagai "konflik peringkat rendah" sejak tahun 2003.

Oleh kerana kehadiran kumpulan bersenjata, kerajaan Amerika Syarikat kini memberi amaran terhadap semua perjalanan ke Republik Demokratik Kongo.

7. Mexico 

perang dadah mexico

Mexico mungkin menonjol sebagai negara yang tersenarai dalam senarai ini.

Walaupun negara ini tidak terlibat dalam peperangan formal atau perang saudara, Perang Dadah Mexico tetap menjadi salah satu konflik paling dahsyat zaman ini.

Perang ini secara rasmi berterusan sejak tahun 2006 dan dianggarkan sebanyak 120,000 orang telah terkorban akibanya.

Sejumlah mangsa yang lain yang dianggarkan sekitar 27,000, telah dikategorikan sebagai hilang akibat perang.

8. Republik Afrika Tengah

kesan perang terhadap republik afrika tengah

Republik Afrika Tengah, sebuah negara yang daratan di Afrika, telah lama terlibat dalam satu siri rampasan kuasa tentera dan pemberontakan yang telah merosakkan ekonomi negara, menyebabkan ketidakstabilan meluas di negara ini.

Ketika ini, negara ini berada dalam cengkaman perang saudara yang sedang berlangsung antara pasukan kerajaan dan gabungan Séléka.

Perang yang bermula pada 10 Disember 2012, menyaksikan pertumbuhan pesat pemberontak Séléka yang bertanggungjawab atas kemusnahan yang tidak diinginkan ke atas sejumlah besar bandar dan kampung di negara ini serta pembunuhan beribu-ribu orang awam yang tidak bersalah

Rujukan:

1. Pulse

2. Atlas

3. Aljazeera
Hakcipta iluminasi.com (2017)