Permainan LEGO adalah antara mainan kanak-kanak yang paling popular dan kekal sepanjang zaman. Apa yang menyebabkan permainan ini kekal popular sehingga hari ini adalah set permainan ini turut menarik minat orang dewasa

Bagi kanak-kanak, bermain LEGO melatih daya kreativit mereka. Bagi orang dewasa, mereka lebih gemarkan cabaran melengkapkan sesuatu set LEGO itu. Set LEGO besar yang mengandungi lebih 1,000 keping boleh menjadi cabaran untuk jurutera mekanikal profesional sekalipun. 

BESARKAN TEKS     A-  A+

Di Iluminasi, kami pernah menulis beberapa artikel menarik berkaitan LEGO, antaranya:

Pernahkah anda tertanya-tanya, apakah binaan terbesar yang pernah dihasilkan dengan LEGO? Kali ini, kami ingin kongsikan kepada anda binaan terbesar yang dihasilkan daripada ribuan kepingan LEGO.

7. Ninjago City - 4,867 keping

ninjago city

Set ini adalah ikatan kepada filem dan siri TV "Lego® Ninjago" yang ditebitkan secara bersama oleh LEGO. Apabila siap, set Ninjago City ialah sebuah bangunan bertingkat yang lengkap dengan ruang kediaman, dojo seni mempertahankan diri dan kedai untuk pelbagai patung mini yang disertakan.

Set ini menggabungkan elemen reka bentuk daripada pelbagai budaya Asia Timur untuk menangkap suasana dan rupa siri TV. Set ini termasuk 16 figura mini, jumlah yang paling banyak daripada set gergasi dalam senarai ini.

Set ini secara rasminya dijual pada Ogos 2017 dan mengandungi 4,867 kepingan LEGO. Dimensi keseluruhan set ini adalah 24”x12”x16”.

6. Ultimate Collector’s Millennium Falcon - 5,197 keping

ultimate collector s millennium falcon

Set LEGO Ultimate Collector’s Millennium Falcon ini secara rasminya dijual pada Oktober 2007 dan mengandungi 5,197 kepingan LEGO dengan dimensi keseluruhan 8”x22”x33”. Set ini telah direkabentuk oleh pasukan Lego® Star Wars.

Apa sahaja yang boleh dilakukan oleh versi filem sebenar, boleh dilakukan oleh set ini. Setelah selesai dipasang, pengguna boleh mengalih keluar bahagian atas kapal untuk mengakses bahagian dalam. Set ini termasuk angka mini dari filem Star Wars: A New Hope yang asal, yang boleh dimuatkan di dalam.

Pada masa ia dikeluarkan, edisi Ultimate Collector ini adalah set LEGO terbesar dalam saiz, skop dan bilangan keping.

5. Taj Mahal - 5,923 keping

lego creator expert taj mahal

Versi pertama set LEGO Taj Mahal telah dikeluarkan pada tahun 2008. Ia dengan cepat menjadi salah satu yang paling popular pernah dijual dan mengandungi kepingan paling banyak yang pernah disertakan dalam satu set ketika itu. Terdapat  5,923 kepingan LEGO dalam set yang direkabentuk oleh Jamie Berard ini.

Pada tahun 2010, LEGO mengeluarkan semula set ini dibawah edisi "Creator Expert". Set baru ini adalah kerja semula secara keseluruhan terhadap set lama. Satu aspek unik set baharu ini ialah binaan modular. Sebaik sahaja anda melengkapkan binaan, anda boleh menanggalkan bahagian bangunan Taj Mahal kepada lima bahagian berasingan, menjadikannya lebih mudah untuk mengalihkan set tersebut.

Apabila LEGO menghentikan jualan set popular ini, pasaran penjual semula meledak. Selepas LEGO  menamatkan set Taj Mahal pada tahun 2008, set yang belum dibuka dijual sebanyak $3,000, lebih sepuluh kali ganda daripada harga runcit.

4. Hogwarts Castle - 6,020 keping

lego harry potter hogwarts

Set LEGO Hogwarts Castle pastinya dihasil untuk peminat francais filem Harry Potter Rowling. Set ini menarik elemen daripada setiap novel dan mewakili semua peristiwa penting dalam buku, yang boleh diakses setelah binaan selesai. Justin Ramsden & Crystal Fontan merupakan pereka yang bertanggungjawab menghasilkan set mengagumkan ini.  

Set ini tidak menyertakan figura mini LEGO, sebaliknya figura mikro (versi yang lebih kecil) untuk merangkumi semua butiran dan ruang di sekolah Hogwarts. Figura mikro yang disertakan dalam set ini termasuklah Harry dan Hermione.

Selain itu, terdapat figura mikro 25 watak tambahan daripada novel dan set figura mini edisi terhad yang mewakili pengasas Hogwarts. Set ini dijual secara rasmi pada Ogos 2018, mengandungi 6,020 keping LEGO dan mempunyai dimensi penuh 22”x27”x14”.  

3. Star Wars Millennium Falcon - 7,500 keping

star wars millennium falcon

Ini adalah set LEGO terbesar yang pernah dihasilkan setakat ini dalam kiraan jumlah kepingan LEGO. Ia pada asasnya adalah keluaran semula versi Ultimate Collectors bagi Millennium Falcon, dikeluarkan pada tahun 2007.

Produk akhir adalah saiz yang sama dengan versi 2007; bagaimanapun, pasukan reka bentuk menambah lebih 2,000 elemen baharu pada set ini termasuk lebih banyak bilik dalaman. Versi terbaru ini membolehkan anda membina kapal untuk mencerminkan reka bentuk filem 1978 atau filem 2015 dengan menukar beberapa kepingan LEGO.

Set ini secara rasminya dikeluarkan pada September 2017 dan mengandungi 7,500 kepingan LEGO. Dimensi penuh set ini adalah 8”x22”x33” dan ianya dihasilkan oleh pasukan Lego® Star Wars.

2. Eiffel tower - 10,001  keping

lego eiffel tower

Walaupun pihak LEGO pernah mengeluarkan model Menara Eiffel sebelum ini, tidak ada yang bersaing dengan set model terbaru ini dari segi saiz dan keindahannya. Berukuran 58.5 inci (149 cm) tinggi, ini adalah set LEGO tertinggi LEGO setakat ini dan merupakan representasi muktamad tanda tempat paling terkenal di Paris.

Set ini Menampilkan struktur yang benar-benar nyata dan semua perincian yang rumit, menara LEGO Eiffel yang baharu ini termasuk kekuda yang cantik, lif, menara penyiaran dan bendera Perancis di bahagian paling atas. 

Melainkan anda memiliki The Louvre atau garaj yang sangat besar, semoga berjaya mencari tempat untuk meletakkannya. Set LEGO Menara Eiffel ini mengandungi9 mempunyai 10,001 keping.

1. Art World Map - 11,000 keping

lego art world map

Dengan lebih 11,000 keping LEGO, set Art World Map bukan sahaja set LEGO terbesar di dunia (dari segi kiraan kepingan), tetapi juga karya seni dinding yang cantik. Setelah siap dipasang, anda boleh meletakkan cap anda sendiri pada dunia dan cipta corak di lautan, kreatif dengan warna-warna terang dan pilih benua mana yang akan menjadi pusat.

Setelah dibina, anda boleh menjejaki perjalanan anda, mencipta senarai pelancongan anda sendiri menggunakan pin kecil berwarna atau hanya mengaguminya sebagai hiasan rumah yang unik. Tidak ada peta dunia lain di luar sana yang seumpamanya.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)